Yhdysvaltain armeija käynnistää uudelleen kilpailun varustaakseen Strykerinsä Hard-Kill -järjestelmällä

2000-luvun alkuun asti Yhdysvaltain armeijalla oli vain raskaita kuljetusvälineitä jalkaväkijoukkojensa kuljettamiseen, kuten panssarivaunu M113 ja jalkaväen taisteluajoneuvo M2/3 Bradley tai suojaamattomat ajoneuvot. Mutta vuonna 1999 Yhdysvaltain armeijan esikuntapäällikkö kenraali Erick Shinseki päätti suojata kaikki taistelujoukkojen liikkeet, seuraten esimerkkiä siitä, mitä Ranskan alueen armeija teki 80-luvulla Véhicule de -aluksen käyttöönoton yhteydessä. l'Avant Blindé, kuuluisa VAB, joka teki ihmeitä Persianlahden sodan aikana ja osoitti erinomaisia ​​ominaisuuksia Jugoslaviassa tai Libanonissa. Vuoden 2000 alussa käynnistettiin 4 miljardin dollarin tilaus yli 2000 XNUMX Stryker-panssaroitujen ajoneuvojen valmistukseen, joista on tarkoitus tulla amerikkalaisten kevytprikaatien selkäranka, joka saa myös nimen "Stryker Brigades".

Tämä 8x8 panssaroitu ajoneuvo, 7 metriä pitkä ja 2,65 metriä korkea, saavutti alun perin 16 tonnin taistelumassan, ja se pystyi kuljettamaan jopa 9 aseistettua miestä kahden hengen miehistönsä lisäksi. Sen 2 hv:n moottori ajaa sen yli 350 km/h vauhtiin ja toimintasäde on 90 km. Se on ilmakuljetettavissa C500-, C5- tai C17-koneilla, ja joukkokuljetusversiossaan se on aseistettu 130 mm:n manuaalisella konekiväärillä. Stryker saapui oikeaan aikaan amerikkalaisten sitoumuksiin Afganistanissa ja Irakissa, missä se toi merkittävää lisäarvoa Bradley- ja Humvee-soiton lisäksi, mutta se osoitti nopeasti olevansa suhteellisen haavoittuvainen, olipa kyseessä panssarintorjuntaraketit sekä suojareleet, improvisoitu. sissioperaatioissa laajalti käytettyjä räjähteitä. Strykerin versiot ilmestyivät sitten V-muotoisella rungolla, joka vastustaa releitä ja/tai varustettuna raketinestoverkolla. Lisäksi tulivoima osoittautui liian heikoksi, ja Yhdysvaltain armeija alkoi sitten suunnitella kauko-ohjattavalla 12,7 mm:n tornilla varustettua versiota, josta syntyi Stryker Dragoon.

Stryker dragoon puolustusanalyysi | Panssaroitujen ajoneuvojen rakentaminen | Puolustussopimukset ja tarjouspyynnöt
Stryker Dragoon varustettu 30 mm tykillä

Mutta jokainen näistä muutoksista maksoi satoja kiloja lisälaitteita, mikä lisäsi Strykerin massaa asteittain 16:sta yli 18 tonniin, mikä haittasi tehokkaasti sen liikkuvuutta maastossa. Siksi, kun vuonna 2017 Yhdysvaltain armeija päätti, varten vahvistaa sen korkean intensiteetin sitoutumiskykyäSaksalaisten valmistajien (Rheinmetall) ja israelilaisten (Rafael, IMI) ehdottamat mallit osoittautuvat liian raskaiksi varustaakseen kaikki panssaroidut ajoneuvonsa aktiivisella suojajärjestelmällä ohjuksia ja panssarintorjuntaraketteja vastaan, joita usein kutsutaan nimellä Hard-Kill. varustaa Strykeriä tinkimättä sen liikkuvuudesta. Tämän vuoksi kilpailu siirrettiin kesäkuulle 2019, ilman voittajaa, kun taas IMI Systemsin Rafael Trophy ja Iron Fist valittiin varustamaan M1 Abrams ja vastaavasti. M2/3 Bradley.

Mutta Yhdysvaltain armeija ei aio lopettaa tähän, koska se on juuri tehnyttekee 11 miljoonan dollarin sopimuksen saksalaisen Rheinmetallin kanssa yhteistyössä American Unified Business Technologiesin kanssa toimittaakseen ja testatakseen sen hard-kill Strikeshield APS -järjestelmää Strykerissä, kun taas vastaava määrä myönnettiin israelilaiselle Rafaelille ja sen amerikkalaiselle kumppanille DRS:lle Trophy VPS -järjestelmää varten, joka on kevyt versio APS Trophy, joka varustaa M1 Abramsin. Laitteet on toimitettava lokakuussa 2020 testauskeskukseen Huntsvilleen, Alabamaan, 6 kuukauden testikampanjaa varten, joka kestää vuoden 2021 aikana. Yli 4000 XNUMX Strykeria on käytössä Yhdysvaltain armeijassa, joten markkinat Valmistajien mahdollisuudet ovat huomattava, vaikka tämä on vain väliaikainen ratkaisu, kuten Abrams ja Bradley, odotettaessa yhtenäisen suojapaketin kehittämistä parhaillaan kehitteillä oleville yhdysvaltalaisille panssaroiduille ajoneuvoille.

Abrams Trophy Puolustusanalyysi | Panssaroitujen ajoneuvojen rakentaminen | Puolustussopimukset ja tarjouspyynnöt
Yhdysvaltain armeija ja merijalkaväki M1 Abrams varustetaan Raphaelin Trophy APS -järjestelmällä

Panssarintorjuntajärjestelmien edistyminen, olivatpa ne raketteja tai ohjattuja ohjuksia, muodostavat erittäin merkittävän uhan etulinjassa oleville panssaroiduille ajoneuvoille. Ja uuden sukupolven ohjusten, kuten ranskalaisen MMP:n, joka voidaan ampua suojasta ja havaita kohteensa 5 kilometrin päässä laukaisun jälkeen, saapuminen vahvistaa tätä uhkaa entisestään. Venäjän kolonnien kriittiset takaiskut Tšetšenian jalkaväkeä vastaan ​​Grosnyssa vuonna 1995 tai ne, jotka kuitenkin suoriutuivat erittäin hyvin Leopard Kaksi turkkilaista A2-konetta ensimmäisen väliintulon aikana Syyriassa vuonna 4. Kun vastustajalla on pääsy tällaisiin järjestelmiin, panssaroiduista ajoneuvoista tulee erittäin haavoittuvia, huolimatta niiden oleellisesta ulottuvuudesta hyökkäystoimiin. Kenraalin esikunnat pyrkivät nyt lisäämään panssaroitujen ajoneuvojensa kestävyyttä tukeutumalla useisiin uusiin teknologioihin, kuten komposiittipanssariin, reaktiivisiin panssarilevyihin, jotka räjähtävät ohjuksen osuessa ja neutraloivat ammuksen onton panoksen, sekä raketintorjuntasäleiköt, jotka räjäyttää taistelukärjet ennen kuin ne saavuttavat laatikon. Mutta juuri soft-kill- ja hard-tappa-järjestelmät edustavat suurinta puolustuspotentiaalia.

Pehmeät tappojärjestelmät on suunniteltu estämään tulipalon syttyminen tai houkuttelemaan sitä niin, että se ei uhkaa panssaroitua ajoneuvoa. Ne luottavat kehittyneisiin tunnistusjärjestelmiin, kuten lasertähtäysilmaisimiin, sähkömagneettisiin ja infrapunailmaisimiin, sekä efektoreihin, kuten häiritseviin lasereihin, sähkömagneettisiin vastatoimiin, infrapunaa peittäviin savupommeihin ja panssaroidun optiseen allekirjoitukseen. Hard-kill-järjestelmät on suunniteltu havaitsemaan tehokas uhka, kuten ohjus tai raketti, ja siepata ja tuhota se pyroteknisellä laitteella ennen kuin se osuu panssaroituun ajoneuvoon. Useimmiten nämä ovat räjähtäviä sotatarvikkeita, jotka ohjataan kohti uhkaa räjähtää lähistöllä ja siten tuhota se.

Lähikuva APS:n Afganistanin puolustusanalyysi | Panssaroitujen ajoneuvojen rakentaminen | Puolustussopimukset ja tarjouspyynnöt
Lähikuva Afganistanin kovaa tappamisjärjestelmästä, joka suojaa venäläistä T14 Armataa

Israelin armeija suunnitteli ja käytti nämä järjestelmät ensimmäisen kerran Merkava-tankkeihinsa 2000-luvun lopulla, erittäin merkittävillä tuloksilla. Sittemmin useat asevoimat, kuten Venäjä, ovat sitoutuneet varustautumaan näillä järjestelmillä Afganistanin järjestelmä, joka suojaa kaikkia uuden sukupolven panssaroituja ajoneuvoja venäläisen laskun ja Arena-M-järjestelmä modernisoitujen panssaroitujen ajoneuvojen suojaamiseenmutta myös Kiina, Japani, Etelä-Korea. Euroopassa Saksa ja Alankomaat ovat sitoutuneet varustamaan panssarivaununsa tällaisilla laitteilla. Toisaalta Ranskassa ei ole suunniteltu hard-kill-järjestelmien hankintaa uusiin VBMR Griffon- ja EBRC Jaguar -panssaroituihin ajoneuvoihin eikä käytössä olevien 200 Leclerc-panssarivaunujen Scorpionin modernisointiin. Tämä on ilman pienintäkään epäilystä virhe, joka saattaa maksaa Ranskan armeijalle paljon enemmän kuin ne useat sadat miljoonat euroa, jotka säästyivät tällaisen umpikujaan joutumisesta...

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit