Tuskin palveluksessa ilmavoimien aseistetut Reaper-dronit ovat jo ampuneet

Viime joulukuun 19. Puolustusvoimien ministeriö ilmoitti että ilmavoimien Niameyn tukikohdasta Nigerissä toimivat MALE (Medium Altitude Long Endurance) MQ-9 Reaper -dronit aiottiin varustaa laserohjatuilla GBU-12-pommeilla. Jos Reapersin päätehtävä on edelleen tiedustelu, valvonta ja tiedustelu (ISR), he pystyvät nyt toimittamaan nopeasti tarkkuusaseita tilaisuuden kohteeksi ilman, että heidän tarvitsee odottaa vahvistuksia alueelle lähetetyiltä hävittäjiltä. Tämän uuden kyvyn taisteluvalidointi ei kestänyt kauan, sillä ensimmäinen pommi pudotettiin vihollisasemalle tuskin kaksi päivää myöhemmin.

Amerikkalaisen General Atomicsin valmistamat Reaper-dronit ovat olleet ilmavoimien palveluksessa vuodesta 2014 lähtien korvaten Harfang-drooneja. He ovat olleet pysyvästi käytössä Sahelissa vuodesta 2016, laite, joka on kadonnut vuosi sitten, kun hän palasi lähetystyöstä. Kaikkiaan Ranska tilasi neljä Reaper-järjestelmää, joista jokainen koostui kolmesta MQ-9-droonista, mutta päätös niiden aseistamisesta tuli vasta vuonna 2017.

MQ-9 Reaper kuitenkin suunniteltiin alusta alkaen kantamaan huomattavan määrän aseita, ja jokainen sen neljästä kovapisteestä pystyi kantamaan 250 kg:n pommia tai kahta kevyttä Hellfire-ohjusta. Iso-Britanniaa lukuun ottamatta kaikki Reaper-vientiasiakkaat päättivät kuitenkin aluksi osoittaa drooninsa vain ISR-tehtäviin[efn_note]Sittemmin Ranskan lisäksi Italia on sitoutunut muokkaamaan Reaper-laitteitaan, jotta ne voivat toimittaa aseita. [/efn_note].

viikatemies GBU Hellfire Defense Uutiset | Ohjatut pommit | Taisteludroneja
MQ-9 Reaper voi kuljettaa laserohjattuja pommeja ja Hellfire-ilma-maa-ohjuksia neljän kovapisteensä alla.

Ranskassa tämä valinta johtui useista syistä:

  • Toisaalta se mahdollisti uusien droonien hankkimisen nopeammin, halvemmalla ja miehistöjen harjoitteluajalla. Vahva argumentti, koska Sahelon ja Saharan alueella tarvitaan kipeästi pysyviä tiedustelutyökaluja.
  • Toisaalta se oli myös poliittinen ja diplomaattinen kysymys. Miesdroonit kärsivät huonosta edustuksesta valtavirran viihde- ja tiedotusvälineissä, mikä antaa niistä usein – virheellisen – kuvan "tappajaroboteista". Varustamalla itsensä aseettomilla Reaper-koneilla Ranska (ja muut eurooppalaiset Reaper-asiakasmaat) irtautuu siten amerikkalaisista toimintatavoista, kohdistetuista salamurhista ja niihin liittyvistä sivuvahingoista.
  • Lopuksi, emme saa laiminlyödä myös tiettyjä sisäisiä erimielisyyksiä ilmavoimissa. Jotkut johtajat todellakin näkevät aseistettujen droonien saapumisen mahdollisena uhkana ilmavoimien hävittäjämuodolle, jonka uusimmassa sotilasohjelmointilaissa on esitetty 185 lentokonetta. Pelko, joka ei suinkaan ole perusteeton Yhdistyneen kuningaskunnan tilanteen huomioon ottaen tosiasiallinen korvaamalla sen Tornadot yhdistelmällä aseistettuja F-35- ja MQ-9-koneita.

Joka tapauksessa ISR-alustojen aseistautuminen on ajan tasalla. Tämä mahdollistaa paremman reagointikyvyn ja välittömän tuen liittoutuneille joukkoille ja vapauttaa hävittäjäpommittajat muihin maahyökkäystehtäviin. Ranskalla on myös todellista kokemusta alalta, sillä se käyttää Atlantic 2 -meripartiolentokoneita, joita käytetään säännöllisesti Sahelissa ISR-tehtävissä ja jotka pystyvät ampumaan laserohjattuja pommeja. Operatiivisella tasolla MQ-9 Reaperin aseistuskapasiteetti on siis vakiinnutettu Atlantique 2:n hyvin hallitun käytön jatkeeksi. Poliittisella ja diplomaattisella tasolla tämä on kuitenkin paljon syvempää mullistusta.

Itse asiassa, vaikka Ranska on käyttänyt aseettomia lennokkeja Sahelissa useiden vuosien ajan, sitä on syytetty useaan otteeseen poliittisista salamurhista drone-iskujen kautta, erityisesti sosiaalisissa verkostoissa. Disinformaatiokampanjat, jotka ovat usein peräisin Ranskasta, mutta jotka joskus ruokkivat todellista kaunaa Barkhane-joukkoja kohtaan.

Ranskan laivaston puolustusvoimien Atlantic 2 meripartio Uutiset | Ohjatut pommit | Taisteludroneja
Ranskan laivaston käyttämä Atlantic 2 -meripartiolentokone on pitkään suorittanut ISR- ja tarkkuusiskutehtäviä Etelä-Saharan teatterissa.

Ilmavoimille, jotka jo pelaavat läpinäkyvyyspeliä, Reaper-drooneja koskeva viestintäkysymys on siksi olennainen, varsinkin kun siitä ei puutu kiinteitä perusteita. Näin ollen, toisin kuin Yhdysvalloissa, ranskalaiset Reaper-lentäjät eivät toimi pääkaupunkiseudultaan. He ovat käytössä Niameyssä, maassa, ja he kokevat saman toimintarytmin kuin hävittäjä- tai kuljetuskoneen lentäjät. He kohtaavat realiteetit kentällä, ovat suoraan vuorovaikutuksessa tukemiensa voimien kanssa ja osallistuvat samalla tavalla paikalliseen elämään. Lisäksi ilmavoimat ovat valinneet neljän hengen miehistön Reaper-dronea kohden, kun USAF:lla on kaksi. Lentäjän ja optronisista laitteista vastaavan anturioperaattorin lisäksi paikalla on tiedusteluupseeri ja kuva-analyytikko tulkitsemassa ISR-tietoja. Mitä tulee ampumakäskyjen validointiin, tämä suoritetaan Reaper-drooneilla samoilla toimintasäännöillä kuin aselentokoneilla, tunnistus- ja laukaisuvälineiden keskittäminen samalle alustalle yksinkertaisesti vähentää aikaa kohteen tunnistamisen ja tuhoamisen välillä.

Jos huhut Yhdysvaltojen tulevasta vetäytymisestä Sahelista vahvistetaan, ilmavoimiin kohdistuva paine kasvaa huomattavasti sekä logististen kuljetusten että ISR-tehtävien osalta. Äskettäin sijaitsevan amerikkalaisen tukikohdan sulkeminen Agadezissa Nigerissä, josta USAF käyttää omia Reapers-koneita, lisäisi entisestään ranskalaisten MALE-droneiden tarvetta.

Eurodrone 1 Defense News | Ohjatut pommit | Taisteludroneja
Euromale-droonin epävarma tulevaisuus on merkittävä uhka Etelä-Saharan vyöhykkeelle lähetettyjen ranskalaisten joukkojen tiedustelu- ja iskukyvylle.

Joka tapauksessa, Amerikan vetäytyminen tai ei, ranskalaisilla MQ-12:illä ei pitäisi olla pulaa mahdollisuuksista ampua GBU-9:ita tulevina kuukausina. Vuoden 2020 loppuun mennessä Reaperit pitäisi varustaa myös Hellfire-ohjuksilla, joita käytetään jo Tiger-helikoptereissa. Joustavampi käytössä ja kevyemmällä kuormalla Hellfiren pitäisi mahdollistaa aseistettujen Reapereiden käyttöalueen laajentaminen. Odottaessaan a Euro-MALE joka on yhä halutumpi, MQ-9 Reaper aseellisessa kokoonpanossa muodostaa pysyvästi Ranskan armeijan miehittämättömän tiedustelu- ja iskukyvyn huippuluokan, jota tulee täydentää tulevina vuosina Safran Patrollerilla, jota operoi armeijan maapallo.


[1] 

- Mainonta -

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit