Onko sähkömagnetismi 21-luvun mustaa jauhetta?

Mustan jauheen, erittäin räjähdysherkän ja eksotermisen rikin, salpeterin (kaliumnitraatin) ja hiilen seoksen saapuminen Eurooppaan, jonka mongolit toivat käyttöön 1200-luvulla, mutta jota on käytetty Kiinassa 700-luvulta lähtien, johti nopeaan ja syvään mullistukseen. sotilasteknologioissa sekä taktiikoissa ja strategioissa.

Ballistat ja Scorpions korvattiin nopeasti tykeillä ja pommitteilla, kun sotilaat vaihtoivat varsijousensa ja jousensa ensimmäisiin kannettaviin tuliaseisiin, mikä toi yli 2000 vuoden sotateknologian lopun kahdessa vuosisadassa.

800 vuotta myöhemmin ruuti on edelleen nykyaikaisten taistelujen ytimessä, ja se on osa lähes kaikkia taisteluvarusteita jalkaväen rynnäkkökivääristä tai taistelulentokoneen tykistä aina tykistöjärjestelmiin, olipa kyse sitten laivastossa tai maalla. Mutta viime vuosina saavutettu edistys sähkömagnetismin hallinnassa voi hyvinkin osoittautua yhtä vallankumoukselliseksi armeijoiden kannalta kuin mustan jauheen, polttomoottorin tai ensimmäisen transistorin saapuminen.

Kiinalainen paloposti 15-luvulta Sotilaalliset sähkömagneettiset järjestelmät | Puolustusanalyysi | EMP-sähkömagneettiset pulssiaseet
Ensimmäisten suuhun tai tuleen saapuminen Eurooppaan aiheutti syvällisen mullistuksen sotilaallisessa strategiassa ja tekniikoissa.

Mikä on sähkömagnetismi?

Sähkömagnetismi on yksi neljästä modernin fysiikan tunnistamasta alkeisvuorovaikutuksesta, johon kuuluu vahva vuorovaikutus, joka mahdollistaa aineen olemassaolon, heikko vuorovaikutus, joka synnyttää radioaktiivisuutta ja beetasäteitä, ja gravitaatio, joka tunnetaan kaikista. Se on myös yksi tehokkaimmista, koska jos se on 100 kertaa heikompi kuin vahva vuorovaikutus, se pysyy 1000 kertaa voimakkaampana kuin heikko vuorovaikutus ja 10 (teho) 36 vahvempi kuin painovoima.

Se perustuu vuorovaikutukseen ja voimiin, jotka vaikuttavat sähköisesti varautuneiden hiukkasten välillä. Yksityiskohtiin menemättä juuri tämä voima on muun muassa kaikkien sähkömoottoreiden tai generaattoreiden, mutta myös radioaaltojen, valon tai kompassien toiminnan ytimessä.

Viime vuosina saavutettu teknologinen ja teoreettinen kehitys mahdollistaa nyt uuden askeleen, joka avaa tien uusille sotilaallisille sovelluksille, jotka pystyvät muuttamaan syvällisesti ja pysyvästi laitteita ja oppeja.

Sähkömagneettiset tykit

Sähkömagneettisen kanuunan periaate on suhteellisen yksinkertainen: ammuksen työntämisen sijaan jauheen palamisen aiheuttaman paineen nousun seurauksena ammusta kiihdyttää erittäin voimakas sähkömagneettinen kenttä. Sähkömagneettisia asetekniikoita ei itse asiassa ole yksi, vaan kaksi:

  • le magneettinen ase, tai Gauss-ase, käyttää asetta ympäröivien kelojen luomaa magneettikenttää kiihdyttämään sähköisesti varattua ammusta joko vetovoimalla tai torjumalla. Tätä tekniikkaa on testattu vuosisadan alusta, mutta siihen liittyy lukuisia rajoitteita. Toisaalta samanlaista tekniikkaa käytetään amerikkalaisen lentotukialuksen USS Gerald Fordin ja tulevan ranskalaisen lentotukialuksen PANG:n sähkömagneettisissa EMALS-katapulteissa.
  • Le sähköinen tykki, tai railgun, käyttää Laplacen lakia hyödyntäen sähköjohtimeen magneettikentän luomaa voimaa. Kaksi kiskoa luovat vastakkaisia ​​magneettikenttiä ja työntävät johdinta, joka sulkee piirin kahden piirin välillä. Tieteen BAC:n suorittaneet muistavat voiman, joka on suunnattu magneettikentän ja virran suunnan mukaan ja jota edustaa kuuluisa "oikean käden kolme sormea".

Selvästikin sähköase on se, joka nykyään keskittää suurimman osan tutkimuksesta. Näin ollen Yhdysvaltain laivaston 2010-luvulla tehdyt testit mahdollistivat yli 7 Machin kuonon poistumisnopeuden saavuttaakseen 5 m²:n kohteen 160 km:n etäisyydellä.

Insinöörit arvioivat myös, että saavuttamalla 10 Machin nopeus olisi mahdollista saavuttaa tavoitteet lähes 400 kilometrin päässä. Kiina teki yllätyksen tällä alueella vuonna 2018, kun säiliökuljetusalukseen asennetun rautatieaseesta vuoti kuvia.

Myöhemmin Peking vahvisti, että kyse oli todellakin Railgun-mallin testaamisesta ja että ensimmäiset tällä aseella varustetut laivastoyksiköt, kenties toisen sukupolven Type 055 -risteilijät, ottaisivat käyttöön vuonna 2025, ilman että olemme sittemmin pystyneet vahvistaa nämä väitteet mahdollisilla visuaalisilla havainnoilla.

Sähkömagnetismi kiskoase
US Navy Railgun prototyyppi

Merkittävän kantaman lisäksi Railgun vapauttaa törmäyksessä myös erittäin suuren liike-energian, mikä mahdollistaa erittäin vakavien vaurioiden syntymisen kohteelle ilman räjähteitä. Toisaalta sen suuri alkunopeus tekee siitä aseen, joka soveltuu ohjustentorjuntaan, jopa yliääniaseiden torjumiseen. Tekniikassa on kuitenkin joitain haittoja, joita on vaikea jättää huomiotta.


Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Sotilaalliset sähkömagneettiset järjestelmät | Puolustusanalyysi | EMP-sähkömagneettiset pulssiaseet

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit