Ovatko lentoliikenteen harjoittajat nyt liian haavoittuvia ollakseen hyödyllisiä?

Ilmoituksen jälkeen Ranskan uuden sukupolven lentotukialusohjelman käynnistäminen tasavallan presidentti esitti monia ääniä kyseenalaistamaan tällaisen investoinnin merkityksellisyyden, erityisesti kun otetaan huomioon alusten vastaisten ohjusten aiheuttama uhka hypersonic pitkällä kantamalla, kuten 3M22 Tzirkon Venäjä, tai DF26 Kiinalainen. Heidän mukaansa ja toisten mukaan etenkin Yhdysvalloissa, tällaiset merien mastodonit ovat helposti löydettävissä ja muodostavat siksi uusien vihollisten laivojen vastaisten ohjusten valinnan kohteet. Tosiasiallinen ja objektiivinen analyysi lentotukialusten tarjoamista kyvyistä sekä todellisen uhan todellisuudesta voisi tarjota tilanteesta hyvin erilaisen käsityksen.

Pitkän kantaman hyperäänisten ohjusten uhka

Ohjuksen sanotaan olevan hyperääninen, kun sen nopeus ylittää Mach 5 -rajan, mikä aiheuttaa muun muassa erilaisia ​​ilmiöitä, kuten plasman syntymisen ohjeen kosketuspinnoille. Ennen kaikkea mikään ohjustentorjuntajärjestelmä ei voi tänään olla tehokas tällaisen ohjuksen sieppauksessa. Useita ohjelmia on käynnistetty ympäri maailmaa tällaisten ohjusten saamiseksi, sekä maa-alueiden iskujen että alusten iskujen, ja erityisesti suurten yksiköiden, kuten lentotukialusten, alalla. Kiinalla on ollut useita vuosia esitelty kaksi ballistista ohjusta, joilla on tiettyjä laivojen vastaisia ​​ominaisuuksia DF21D kantama on 1500 km ja DF26 4000 km. Ohjuksen puoliballistinen lentorata viittaa siihen, että uudelleensisääntynyt ajoneuvo todella ylläpitää hyperäänenopeutta. A uusia ohjuksia, tällä kertaa ilmassaja johdettu DF17 maaohjus, on havaittu tänä vuonna Kiinassa. Hyperäänisen purjelentokoneella varustettu se voi olla uusi laivojen vastainen ohjus.

DF 26 Parade2015 analysoi puolustusta | Amfibiohyökkäys | Hävittäjäkoneet
Kiinalaiset DF26-ohjukset seuraavat ballistista liikerataa ja ylläpitävät hyperäänenopeutta iskuun saakka

Venäjä puolestaan ​​on tähän mennessä kehittänyt kaksi hypersonic-taktista ohjusta. the Kh47M2 Kinzhal laukaisee Mig31 tai Tu22M3M, ja se voisi osua 2000 kilometrin päässä oleviin kohteisiin hyperääninopeudella puolibalistisella lentoradalla. Sitä esitetään mahdollisesti käytettäväksi laivantorjunta-aseena, vaikka se on DF21D:n ja DF26:n tavoin ohjus ilman etsijää, ja siksi se on ilmeisesti ohjattu paikkarekisteröinnillä. the 3M22 Tzirkon-ohjus on hänelle meri-meri-ohjus laukaistiin UKSK:n pystysiiloista ja pystyy saavuttamaan 1000 km:n päässä olevat kohteet 7 Machin nopeudella. Sen ohjausjärjestelmää ei tällä hetkellä tunneta, mutta ottaen huomioon sen taktisen käytön konteksti, voidaan kuvitella, että hänellä on etsijä, joka havaitsee ja lyö hänen kohde.

Yhdysvallat, mutta myös Ranska, Intia ja Japani kehittävät myös omia hypersonic-alusten vastaisia ​​ohjusohjelmiaan, vaikka yksikään projekteista ei ole vielä tarpeeksi edistynyt tietääkseen niiden suorituskyvyn. On kuitenkin todennäköistä, että näillä järjestelmillä, jotka on tarkoitus ottaa käyttöön 5–15 vuoden kuluttua, on omat tunnistus- ja erottelukykynsä, kuten nykyaikaiset laivantorjuntaohjukset. Lopuksi huomaa, että niitä on jo useita yliääniohjukset käytössä joissakin laivastoissa, kuten P-800 Onyx venäläinen ja intialainen brahmos. Nämä ohjukset ovat ilman yliääninopeutta jo riittävän nopeita aiheuttamaan merkittäviä ongelmia lentotukialuksia suojaaville ilmatorjunta- ja ohjustentorjuntajärjestelmille.

Pieni historiallinen muistutus

Näin esitettynä voimme tehokkaasti päätellä, että lentotukialuksen tulevaisuus on ainakin uhattuna. Miten selittää tässä tapauksessa, että kaikki maailman suurimmat laivastot tekevät merkittäviä ponnisteluja varustaakseen itsensä nopeasti tällaisilla aluksilla ja että vuonna 2035 merillä purjehtii enemmän lentotukialuksia kuin koskaan ennen? Toinen maailmansota? Näihin kysymyksiin vastaamiseksi on tarpeen ottaa askel taaksepäin.

USS Midway CV43 -puolustusanalyysi | Amfibiohyökkäys | Hävittäjäkoneet
USS Midway Vietnamin sodan alussa. Tämän jälkeen alus modernisoidaan ja sen kansia laajennetaan ottamaan käyttöön uudet Yhdysvaltain laivaston lentokoneet, kuten F18.

Koska todellakin, tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun lentotukialuksen välittömästä loppumisesta on ilmoitettu. Siten toisen maailmansodan lopussa monet Pentagonin, mutta myös Euroopan armeijan vanhemmat upseerit uskoivat, että lentotukialuksella ei enää ollut roolia ydinaseiden saapuessa. Korean sota ja strateginen laskeutuminen Inchoniin osoittivat amerikkalaisille armeijalle, että ydinaseet eivät olleet ratkaisu kaikkiin kriiseihin ja että lentotukialusta säilyi välttämättömänä välineenä valtamerten hallinnassa ja amfibiotoimien suojelemisessa. Lentotukialusten rooli 50- ja 60-luvun konflikteissa vain lisäsi tätä varmuutta.

Silloin Venäjä alkoi varustaa itsensä pitkän kantaman pommikoneilla, jotka oli aseistettu raskailla pitkän kantaman laivojen torjuntaohjuksilla. Miasishchev M-4 Bison korvattiin sitten Tu-16 Badgerilla ja Tu-22 Blinderillä, jotka pystyivät kantamaan laivantorjuntaohjuksia, kuten Kh22 jonka toimintasäde on 600 km ja sukelluspäätenopeus suurempi kuin 4 Machia. Tilanne vaikeutui entisestään, kun ensimmäinen Tu-22M Backfire, yliääninen raskas pommikone, joka pystyy kuljettamaan 2500 Kh1,9-ohjusta 3 km:n etäisyydellä ja 22 Machin nopeudella. Jälleen monet äänet nousivat korostamaan lentotukialuksen vanhentumista ja ilmeistä haavoittuvuutta erityisesti lännessä. Ja siellä taas lentotukialus asettuu ratkaisuksi tämän uhan torjumiseen yhdistämällä uusi F14 Tomcat -hävittäjä, joka kuljettaa jopa 6 pitkän kantaman ilma-ilma-ohjusta AIM54 Pheonix, jotka on suunniteltu sieppaamaan venäläisiä pommittajia ja mahdollisesti ohjuksia. laukaistiin laivastoa vastaan ​​ja siihen liittyvää AEGIS-järjestelmää vastaan SPY-1 tutka ja SM2 ohjus josta tulee Ticonderoga-risteilijöiden tarjoamien lentotukialusten ilmatorjuntasuojan selkäranka, jota pian vahvistavat Arleigh Burke -hävittäjät.

Tu22M Kh22 puolustusanalyysi | Amfibiohyökkäys | Hävittäjäkoneet
70- ja 80-luvuilla Neuvostoliiton Tu-22M Backfire -rykmentit ja niiden Kh-22 AS-4 Kitchen -laivantorjuntaohjukset aiheuttivat merkittävän uhan Naton kantoaluksille.

Mitä tulee lentotukialustaan, se osoittautui välttämättömäksi työkaluksi kaikkien maailman kriisien hallinnassa 70-luvun alusta nykypäivään, oli kyse sitten Iranin, Irakin tai Libanonin kriisistä, Falklandin sodasta tai jännitteistä. Pohjois-Korea, väliintulo Jugoslavian sotiin, Syyrian ja Libyan kriiseihin ja jopa Afganistaniin.

Keihäs ja kilpi


Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Puolustusanalyysi | Amfibiohyökkäys | Hävittäjälentokoneita

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit