Onko Kiina saanut strategisen yllätyksen lännestä?

Hieman yli vuosi sitten, otsikko " Onko Kiina yllättänyt Pentagonin? Artikkelissa, joka esitteli suuren määrän puolustusohjelmia ja Kiinan armeijan toteuttamia uudistuksia, ilman että Pentagon olisi toteuttanut toimenpidettä ajoissa. Tämä havainto vahvistettiin vuonna 2020, ja sitä laajennetaan laajalti siihen pisteeseen asti, että tänään Washingtonissa vallitsee kuumeisuus ja tuntuva huoli Kiinan edistymisestä sekä armeijan, teknologian että teollisuuden aloilla, ja voimme nyt miettiä, onko Peking ei ole saanut strategista yllätystä lännessä.

Aloitetaan määritellä termi "strateginen yllätys". Tämä kuuluu sotilaalliseen termiin, ja se merkitsee joukon toimia, tilanteita ja valmiuksia, joiden avulla soturi pystyy saamaan nousun vastustajaansa vastaan ​​konfliktin tai ainakin teatteritoiminnan mittakaavassa. Strategiset yllätykset ovat välittäneet historiaa, karthaginalaisen Hannibal Barcan ylittämisestä Alpeille Blitzkriegiin ja Saksan Panzer-divisiooniin vuonna 1939. Kaikissa tapauksissa vastustaja löytää itsensä avuttomana eikä kykene reagoimaan hänelle asetetuissa aikarajoissa. tai jopa vakauttaa tilannetta, mikä johtaa hyvin todennäköiseen tappioon lyhyellä tai keskipitkällä aikavälillä. Strateginen yllätys ei siis perustu pelkästään sotilaallisiin valmiuksiin ja rohkeisiin liikkeisiin, vaan joukkoihin tekijöihin, mukaan lukien taloudelliset ja teknologiset tekijät, jotka lisäävät sotureiden välistä kuilua.

kuka oli hannibal barca puolustusanalyysit | Asevoimien budjetit ja puolustusponnistelut | YHDYSVALLAT
2. elokuuta 216 eKr. Kartanaginian armeija, jota Hannibal Barca ja hänen kelttiläiset, Iberian ja Numidian liittolaisensa komentivat, murskaivat Rooman legioonat ylittäessään Alpit talvella, mihin roomalaiset eivät olleet valmistautuneet.

Juuri tämä skenaario näyttää Kiinan ja Yhdysvaltojen sekä niiden liittolaisten välillätai ainakin on monien amerikkalaisten virkamiesten pelko kuuluvat Pentagoniin sekä kongressiin tai kansalaisyhteiskuntaan. Kahden päähenkilön strategisten tietojen huolellinen ja objektiivinen analyysi menee todellakin tähän suuntaan, ilman että sen tarvitsisi vajota katastrofiin. Niinpä seuraavien 10–15 vuoden aikana Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten näyttää nyt olevan hyvin vaikeaa kohdata Kiinan kunnianhimoa ainakin nykyisten keinojen ja poliittisten tavoitteiden nykytilassa.


Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Puolustusanalyysi | Asevoimien budjetit ja puolustusponnistelut | YHDYSVALLAT

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit