Nykyaikaiset hyökkäyshelikopterit AH-64E Apachesta Z-19:ään.

Vaikka helikoptereita on käytetty taisteluissa 40-luvun lopusta lähtien, erityisesti Korean sodan aikana, jolloin niillä oli ensimmäistä kertaa ratkaiseva rooli uhrien evakuointitehtävissä ja karkotettujen lentäjien toipuminen, vasta vuonna 1967 erityisesti hyökkäystehtäviin suunniteltu aseellinen helikopteri osallistui aseelliseen konfliktiin. Tämä oli Yhdysvaltain armeijan amerikkalainen Bell AH-1 Cobra -helikopteri Vietnamin sodan aikana.

Sittemmin hyökkäyshelikopterit ovat vakiinnutuneet keskeiseksi työkaluksi nykyaikaisten armeijoiden kartoittamiseen, ja Mi-24 Hind, AH-64 Apache ja muut tiikerit ovat osallistuneet aktiivisesti lukuisiin konflikteihin Neuvostoliiton väliintulosta Afganistaniin ja ensimmäisiin konflikteihin. Persianlahden sota Libyan interventiosta vuonna 2011 Ukrainan ja Venäjän välisiin jännitteisiin vain muutama viikko sitten.

Nopeat, ohjattavat ja voimakkaasti aseistetut laitteet osaavat hyödyntää maaston peittämistä lähestyäkseen kohdetta ja tuhotakseen ne ennen kuin saavat vastauksen. Vähitellen ne korvasivat monissa armeijaissa lähilentokoneita.

Uusien sotatarvikkeiden, kuten vaeltavien ammusten, sekä uusien antureiden ja viestintävälineiden saapumisen myötä nykyaikaisten taisteluhelikopterien suorituskyky kasvaa edelleen tulevina vuosina ja edustaa edelleen keskeistä osatekijää ilmataistelu.

AH-64E Apache (Boeing - Yhdysvallat)

Rehellisesti sanottuna meidän oli aloitettava tämä paneeli tämän lentokoneluokan kiistattomasta kuninkaasta Boeing AH-64 Apachesta, joka on edelleen maailman eniten tuotettu länsimainen taisteluhelikopteri 2400 24 esimerkillä, ja se on niukasti peristänyt vain Neuvostoliiton. Mi-2650, joka valmistui XNUMX XNUMX koneeseen.

Aluksi Apachen ei kuitenkaan olisi koskaan pitänyt nähdä päivänvaloa. Itse asiassa se kehitettiin vain Yhdysvaltain armeijan pyynnöstä osana sen BIG 5 -superohjelmaa vuonna 1972 AH-56 Cheyenne -ohjelman luopumisen jälkeen, kun taas Yhdysvaltain ilmavoimat ryhtyivät kehittämään A-10 Thunderbolt II ja US Marine Corps Harrier II jättäen Yhdysvaltain armeijan eristyksiin kehittämään oman pyörivän siiven.

Kilpailussa prototyyppi Bell YAH-63 ja Hughes YAH-64 kohtasivat, jälkimmäinen voitti melkein kaikilla alueilla kilpailijansa kustannuksella. Apachen esituotanto aloitettiin vuonna 1981, ja ensimmäiset lentokoneet saapuivat Eurooppaan vuonna 1984, Euroohjuskriisin huipulla.

AH-64 Apache -hyökkäyshelikopterit ovat peräisin Yhdysvaltain armeijan BIG 5 -superohjelmasta 70-luvun alussa
Yhdysvaltain armeijan AH-64E ampuu 70 mm Hydra-raketilla. Huomaa AN/APG-78 Longbow -millimetritutka mastossa roottorin yläpuolella.

Sen jälkeen AH-64:n kaupallinen ja toiminnallinen menestys ei ole koskaan horjunut, ja 40 vuodesta huolimatta se saa edelleen tilauksia edistyneimmällä versiollaan, AH-64E:llä.

On sanottava, että "pedolla" on esitettävänä vakavia perusteluja, sillä sen suurin lentoonlähtöpaino on yli 10 tonnia, sen täysin panssaroitu tandemlasiohjaamo ja kaksi GE T-700 -turbiinia, joista kumpikin kehittää yli 1900 hv tehoa, mikä mahdollistaa viiden tonnin hyötykuorman kuljettamisen, mukaan lukien lentäjät, polttoaine ja ammukset.

Aseistuksen puolella siinä on erittäin tehokas 30 mm:n M230-tykki, joka on varustettu 1200 patruunalla ja yhdistettynä lentokoneen etuistuimella sijaitsevaan asejärjestelmän upseerin kypärätähtäimeen sekä joukko ohjuksia, raketteja ja jopa muita. panssarivaunut asennettuna sen kunkin siiven kannan kahteen hyökkäyspisteeseen.

Panssarintorjuntakokoonpanossa AH-64E, joka on varustettu AN/APG-78-tutkalla mastossa, kuljettaa jopa 16 AGM-114 Hellfire II -ohjusta, mikä antaa sille valtavan tulivoiman. Hellfiren lisäksi Apache voi ampua Israelin Spike-panssarintorjuntaohjuksia, Stinger-ilma-ilma-ohjuksia sekä 70 mm:n raketteja.

Iästään huolimatta AH-64 Apache on edelleen Yhdysvaltain armeijan ilmataistelujoukkojen keihäänkärki sekä 16 asevoimien keihäänkärki ympäri maailmaa, mukaan lukien Yhdistynyt kuningaskunta, Alankomaat ja Kreikka NATOssa, Japani ja Etelä-Korea Tyynellämerellä. Saudi-Arabia, Israel, Qatar ja Egypti Lähi-idässä. Nämä viimeiset vuodet, Myös Iso-Britannia, Australia ja Marokko ovat tilannut Boeing-koneet, joka pysyy käytössä vielä useita vuosikymmeniä.

AH-1Z Viper (Bell – Yhdysvallat)

Lopullisella versiolla AH-1 Cobrasta, joka oli ensimmäinen hyökkäyshelikopteri, joka osallistui konfliktiin vuonna 1967, Bellin Ah-1Z Viperillä ei enää ole paljon yhteistä esi-isänsä ensimmäisten versioiden kanssa. Ei enää yksimoottorista konfiguraatiota ja kaksisiipistä roottoria, Viper on nyt varustettu kahdella General Electric T-2-GE-700C -turbiinilla, joista kukin kehittää 401 hv, maksimilähtöpainon ollessa 1800 tonnia, sekä nelisiipisellä roottorilla. kuten useimmat nykyaikaiset helikopterit.

Viper ei kuitenkaan kiellä perintöään, sillä se säilyttää vain tuskin yli metrin pituisen etuosan, mikä tekee siitä erityisen vaikeaa havaita ja kohdistaa vastustajaa vastaan.

Tämä ominaisuus mahdollistaa myös sen ensisijaisen käyttäjän, US Marines Corpsin, pienentää lentokoneen jalanjälkeä, kun roottori on taitettu, kun se otetaan käyttöön Yhdysvaltain hyökkäysaluksista.

The Bell AH1Z Viper e1620322501956 Sotilaallinen suunnittelu ja suunnitelmat | Saksa | Konflikti Malissa
Yhdysvaltain merijalkaväki asettaa yli 220 AH-1Z Viperiä tukemaan laskeutumisjoukkojaan ja suojelemaan kuljetushelikoptereitaan.

Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Sotilaallinen suunnittelu ja suunnitelmat | Saksa | Konflikti Malissa

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit