Kiinan sotilaallisen laivaston kehityksen maantieteellisten rajoitusten painoarvo

Vieraileva artikkeli Noam Hakoun täysi pääsy pysyvästi

Heinä- ja elokuussa 2021 erittäin vaikutusvaltainen Foreign Affairs -lehti mietti, voisiko Kiina kasvaa jatkuvasti.[1] Pekingin kasvun väistämättömyys on todellakin vaivannut kaikkia amerikkalaisia ​​strategioita Graham Allisonin vuonna 2012 tapahtuneen Thucydides -konseptin tunkeutumisen jälkeen.[2] Kiinan ja Amerikan valtaa ei voida verrata ilman hienoa analyysiä merivoimien ja merenkulun valtasuhteista. Koska kahden suurvallan syrjäisyys ja alueen maantiede huomioon ottaen Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen mahdollinen konflikti nousee ensin merille. Kiinan laivaston havainnoinnista on siten tullut Yhdysvaltain eliitin suuri huolenaihe ja ennen kaikkea kongressi.[3] ja merivoimien tiedustelupalvelu[4]. Tässä analyysissä vaadimme Kiinan laivaston nousun nykyisiä rajoja. 

Mutta ensiksi on välttämätöntä vahvistaa, että Kiinan laivaston tonniston ja modernisoinnin kasvu on kiistatonta. Vuonna 2005 Kiinan laivastossa oli 216 alusta (kaikki luokat yhdistettynä), 75 vähemmän kuin Yhdysvaltain laivastossa. Kansanarmeijan laivastolla ei myöskään ollut lentotukialuksia, jotka olivat ratkaisevia sen merivaltaisuuden luomiseksi avainalueella. Vuosina 2005–2020 Kiinan laivanrakennusteollisuus tuotti ja toimitti 117 alusta. Vuonna 2020 vakavimmat arviot olivat siksi 333 alusta Kiinaa vastaan, kun taas Yhdysvaltain laivaston 296 alusta.[5] Tietenkin Kiinan laivasto ei onnistunut hankkimaan kahta lentotukialusta ja nelinkertaistamaan hallussaan olevia ohjuksia laukaisevien sukellusveneiden määrän. Lisätään myös, että Kiinan laivaston taso herättää huolta Ranskassa. Kansalliskokouksessa järjestetyssä kuulemistilaisuudessa amiraali Vandier, nykyinen laivaston esikuntapäällikkö, myönsi olevansa yllättynyt Kiinan merivoimien teknisestä tasosta ja vallitsevasta asemasta.[6] Muista kuitenkin, että Kiinan kommunistinen puolue ei ole toimittanut virallisia tietoja ja että toisin kuin länsimaiset laivastot, luvut tällä alueella ovat arvioita.[7] Strategisen yllätyksen riski kasvaa entisestään. 

kiinalainen lentoyhtiö e28098liaoning saattajien kanssa Analysoi puolustusta | Sotilaalliset laivaston rakenteet | rannikon puolustus
Ensimmäinen lentotukialus, joka aloitti palvelun PLA: n kanssa, Liaoning mahdollisti Kiinan laivaston nopeasti hankkia todellista kokemusta merivoimien ilmataistelusta

Vaikka monet IRSEM toimivat[8] jopa erikoislehtiä ja valtavirran sanomalehtiä[9] vaati Kiinan laivaston meteorista nousua, harvat ranskankieliset lähteet menevät yksityiskohtiin Kiinan puutteista tällä alueella. Koska mikä tahansa suuri geopoliittinen kunnianhimo ei voi pärjätä ilman uudelleen aseistusta, se ei aina ole palanen, ja näemme, mitkä ovat Kiinan laivaston tärkeimmät maantieteelliset, tekniset ja logistiset haasteet.

Strateginen piiritys, jota on vaikea torjua 

Kuten kuuluisa geopolitologi Yves Lacoste kirjoitti, maantiedettä käytetään ensisijaisesti sodankäyntiin. Kuitenkin tällä hetkellä tämä näyttää pelaavan Kiinaa vastaan, jos Kiinan meren nimi viittaa täydelliseen hallintaan tällä merialueella, todellisuus on paljon monimutkaisempi. Kiina väittää Kiinan meren laajimman osan, joka ulottuu Japanin saariston eteläpuolelta Indonesian pohjoispuolelle ja Vietnamin kaakkoon, tietysti Taiwan mukaan lukien. Tässä ensimmäisessä saariketjussa Kiinalla on lähes hegemoninen sotilasasema, muun muassa Spratley -saarten sotilaallisen kehityksen ansiosta, joka alkoi marraskuussa 2016.[10]Jopa tämän vyöhykkeen ulkopuolella Kiinaa todellakin korsetoi voimakas amerikkalaisten laivastotukikohtien verkko, joka ulottuu Etelä -Koreasta Singaporeen Japanin kautta. Merkittävämpi on Guamin laivastotukikohta, joka jakaa toisen saaren linkin. Lisäksi amerikkalaiset eivät ole ainoita, jotka osallistuvat tähän Kiinan merivoimien ”korsetointiin”. Esimerkiksi Japanin viimeaikainen F-35-hävittäjien lähettäminen Nansein saarille on merkittävä. Liittoutumaissa sijaitsevien merivoimien tukikohtien puuttuminen on todellinen puute Kiinan meri- ja meripolitiikassa, jonka Pekingin on pyrittävä korjaamaan rikkomisen tämän logiikan rikkomiseksi. 

Jos palaamme ajassa taaksepäin, amerikkalaiset kirjoittajat, kuten Dulles tai Kennan, ajattelivat myös ensimmäisen saariketjun käsitettä, jotta voitaisiin rajoittaa kommunismin laajentumista sodan keskellä.[11] Kolmekymmentä vuotta kylmän sodan jälkeen ja viisikymmentä vuotta Kiinan ja Amerikan välisen sovinnon 1971 jälkeen tämä saariketju on edelleen kiinalaisten strategien pakkopaita. Toinen historiallinen muistutus antaa meille mahdollisuuden ymmärtää paremmin ympäröivän Kiinan ongelmaa. Kun amerikkalaiset vakiinnuttivat hegemoniansa Karibianmeren yllä XNUMX -luvun lopussa, heidän täytyi ensin karkottaa espanjalaiset. Kun Espanjan vaikutusvalta oli sammunut, ei ollut enää laivastota, joka vastustaisi Yhdysvaltain laivastota. Meidän tapauksessamme Kiinan on ensin käsiteltävä Yhdysvaltoja, mutta myös muita laivastoja. Otetaan vain esimerkki Vietnamista, joka on pieni valta. 

8d33ff77 f1bf 484b aee1 66689d35a381 Analyysipuolustus | Sotilaalliset laivaston rakenteet | rannikon puolustus

Hanoilla on rajoitettu määrä pintataistelulaivoja, mutta sillä on 35 neljännen sukupolven Su-30 -hävittäjää, jotka ovat mahdollisesti aseistettuja Kh-31-ylikapasiteettisilla ohjuksilla.[12] Vietnamin laivasto ottaa käyttöön myös kuusi Kilo-luokan diesel-sukellusvenettä, jotka on ostettu Venäjältä viimeisen vuosikymmenen aikana.[13] Lisäksi on olemassa kehittyneitä rannikon alusten vastaisia ​​ohjusakkuja, venäläisiä P-800s, jotka voivat iskeä kohteita jopa 230 mailin päässä Vietnamin rannikolta. Todellisuudessa nämä vahvuudet tuskin antavat Vietnamille mahdollisuutta Kiinaa vastaan ​​jatkuvassa merikonfliktissa. Mutta ne luovat Vietnamille tarpeeksi lyömäsoittimia vahingoittaakseen tai estääkseen Kiinaa. Ainoa esimerkki Vietnamista havainnollistaa, kuinka Kiinan naapurit eivät ole kaukana täydellisestä ja täydellisestä huonommasta tilanteesta Kiinaan nähden, kuten olivat Karibian vallat Amerikan suhteen XNUMX-luvun lopulla. Lisää tähän yhtälöön maailman kolmanneksi suurin talous, Japani, ja ydinvoima, nimittäin Intia.  

Kilo sukellusvene vietnam analysoi puolustusta | Sotilaalliset laivaston rakenteet | rannikon puolustus
Vietnamilaisella laivastolla on kuusi venäläistä 6 MV: n hanketta, jotka on varustettu erityisesti sukellusveneillä, jotka on varustettu erityisesti Kalibr-ohjuksesta johdetuilla Kub-ohjuksilla.

Jotta Kiinan laivasto voisi poistua ensimmäiseltä saariketjulta ja sen vuoksi aluevesiltä, ​​Japanin Nansei -saaret ja Filippiinit pakottavat sen käyttämään kahta suhteellisen kapeaa poistumisreittiä: Miyakon salmen Taiwanin pohjoisosassa ja Bashin kanavaa tämän saaren eteläpuolella. Tämä yksittäinen havainto mahdollistaa Taiwanin geostrategisen merkityksen ymmärtämisen, joka on riippumaton Kiinasta ja luo edellytykset tälle pullonkaulalle. Kun Kiina on palannut, Taiwan tarjoaa Pekingille suoran avautumisen Tyynenmeren alueelle. Kaikki Taiwanin ympärillä käydyt keskustelut voidaan tiivistää tähän numeroon. Jos Kiinan kommunistinen puolue leikkii ainutlaatuisen ja jakamattoman Kiinan retoriikkaa, se johtuu siitä, että kansat, kuten aina, pitävät parempana nationalistisia argumentteja kuin geostrategiset näkökohdat.  

Maantieteellisesti Taiwan rajoittaa Kiinaa. Kuka tahansa kiinalainen prospektivisti voi helposti olettaa, että konfliktin sattuessa Taiwan muodostaisi välttämättömän osan mahdollisesta saartosta. SanatarkastiSilkkitiet ovat myös keino torjua tätä maantieteellistä ja geopoliittista tukehtumista, jonka pilari on Taiwan. 

cced533d 6d57 49ee 8608 3976e125ee3c Analyysipuolustus | Sotilaalliset laivaston rakenteet | rannikon puolustus

Jos tarkastelemme olosuhteita, joita Kiinalle tarjotaan etelästä, Kiinan mereltä lähtevät reitit suuntautuvat pääasiassa Intian valtamerelle, erityisesti Singaporen ja Malakan salmien kautta. Tämän vuoksi Kiinan on vaikea lähettää aluksia tai sukellusveneitä Filippiinien ja Tyynenmeren syville vesille ylittämättä näitä kahta erillistä kuristuskohtaa.

Matalan veden ongelma 

Toinen maantieteellinen näkökohta, joka ansaitsee käsitellä täällä, koskee alueen vedenalaisia ​​piirteitä. Kolme suurta massaa, jotka muodostavat suurimman osan Itä -Aasian rannikkovesistä - Keltainen meri, Itä -Kiinan meri ja Etelä -Kiinan meri - ovat kaikki suhteellisen matalia. Tämä pätee erityisesti Keltaiseen mereen, jonka keskimääräinen syvyys on vain 200–260 jalkaa.[14] Itä -Kiinan merellä on syviä kanavia Japanin läheisyydessä, mutta sen keskimääräinen syvyys on vain 650 jalkaa.[15] Mitä tulee Etelä -Kiinan mereen, se on paikoin syvä, etenkin keskustassa, mutta etelässä ja koko kehällä (mukaan lukien Kiinan rannikko ja Taiwanin salmi), se on myös melko matala.[16]

Tyyppi 039C Yuan kansi puolustusanalyysi | Sotilaalliset laivaston rakenteet | rannikon puolustus
Vaikka Kiinan laivastolla ei ole vielä suurta ydinaseiden sukellusveneiden laivastoa, se suunnittelee noin kuusikymmentä tavanomaista käyttövoimaa tai AIP -sukellusvenettä, jotka ovat huomaamattomia ja sopivat täydellisesti salmi- tai meriohjausoperaatioihin. Kiinan meri.

Tämä on tärkeää, koska matalan veden aiheuttamat vaikeudet vaikuttavat aktiiviseen ja passiiviseen luotaimeen.[17] Matala syvyys voi häiritä signaalien heijastumista ja aiheuttaa vääristymiä, mikä sumentaa pinta -alusten ja sukellusveneiden vedenalaista akustista kuvaa. Tämä vaikuttaa negatiivisesti vedenalaisten luonnonvarojen havaitsemiseen, seurantaan ja kohdistamiseen. Kiinalaisten kyky taata toimintaympäristö ilman vedenalaisia ​​uhkia on siksi kyseenalainen huolimatta viimeaikaisista investoinneistaan ​​sukellusveneiden vastaisiin sodankäyntialuksiin ja oman vedenalaisen anturiverkoston käyttöönottoon.[18]

Olkaamme samaa mieltä siitä, että edellä mainituille vesille saapuvat amerikkalaiset joukot kohtaavat tämän haasteen yhtä paljon kuin Kiinan joukot. Amerikkalaisten alusten ei kuitenkaan tarvitse toimia siellä nimenomaisesti ja pysyvästi konfliktin sattuessa. Sitä vastoin eri kiinalaiset laivastot eivät voi välttää tätä ongelmaa kotisatamiensa sijainnin ja mahdollisesti niiden tavoitteen vuoksi (esimerkiksi Taiwan). Tarve valvoa merta - sekä aaltojen ylä- että alapuolella - on sen vuoksi tärkeämpi Kiinan voimille, varsinkin jos he yrittävät jotain niin rohkeaa kuin amfibinen hyökkäys Taiwaniin tai muu suuri meren hyökkäys.

Noam Hakoun


[1] https://www.foreignaffairs.com/issues/2021/100/4

[2] https://eurasiaprospective.net/2020/06/19/13300/

[3] Kongressin tutkimuspalvelu - Kiinan merivoimien modernisointi: vaikutukset Yhdysvaltain laivaston ominaisuuksiin - Taustaa ja kysymyksiä kongressille

[4] https://www.oni.navy.mil/News/Naval-Capabilities/China/

[5] Kongressin tutkimuspalvelu - Kiinan merivoimien modernisointi: vaikutukset Yhdysvaltain laivaston ominaisuuksiin - Taustaa ja kysymyksiä kongressille - 1. heinäkuuta 2021

[6]http://www.opex360.com/2021/07/24/amiral-vandier-le-niveau-de-la-marine-chinoise-est-au-dela-de-ce-que-nous-imaginions/

[7] https://thediplomat.com/2019/02/predicting-the-chinese-navy-of-2030/

[8] https://www.irsem.fr/le-collimateur/la-vertigineuse-ascension-de-la-marine-chinoise-17-11-2020.html

[9]https://www.lepoint.fr/monde/comment-la-marine-chinoise-entre-dans-la-cour-des-grands-02-05-2021-2424567_24.php

[10] https://amti.csis.org/chinas-new-spratly-island-defenses/

[11] https://intpolicydigest.org/china-has-almost-breached-the-first-island-containment-chain/

[12] https://direct.mit.edu/isec/article/42/2/78/12177/The-Emerging-Military-Balance-in-East-Asia-How

[13] https://thediplomat.com/2016/02/vietnam-gets-fifth-submarine-from-russia/

[14] https://www.britannica.com/place/Yellow-Sea

[15] https://www.britannica.com/place/East-China-Sea

[16] https://www.britannica.com/place/South-China-Sea

[17] https://physicstoday.scitation.org/doi/10.1063/1.1825269

[18]https://www.fpri.org/article/2021/05/chinas-maritime-intelligence-surveillance-and-reconnaissance-capability-in-the-south-china-sea/

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit