XQ-98A Valkyrie -droonin kloonilla Kiina korostaa Yhdysvaltain strategian heikkoutta

Vuoden 2021 Zhuhain lentonäyttelyssä kiinalainen lentokonevalmistaja CASC esitteli amerikkalaisen XQ-98A Valkyrie -droonin, FH-97 -droonin, vain muutama kuukausi sen jälkeen, kun se aloitti lentokokeet Yhdysvaltain ilmavoimille.

sisään twiitti julkaistiin 29. syyskuuta, vt. aliarmeija Christopher Lowman ihmetteli Yhdysvaltain armeijan operatiivista ylivoimaa taistelukentällä lähitulevaisuudessa, kun F-35-koneet, droonit ja ohjusristeilijät iskevät samanaikaisesti Yhdysvaltain maajoukkojen kohteisiin, joissa käytetään tarkkoja pitkän kantaman ammuksia. Kaikki yksiköiden jatkuvan ja reaaliaikaisen tiedonvaihdon sekä tekoälyn edistymisen ansiosta.

Se selvästi viittaa Yhteinen all-domain-oppi kuka tänään edustaa Yhdysvaltojen strategian selkäranka tulevina vuosina vastapainoksi Kiinan asevoimien voiman nousua Tyynellämerellä sekä kaikkia siihen liittyviä ohjelmia, esimerkiksi "kulutettavia" taisteludrone-ohjelmia, joita pilotoidaan yleisellä tekoälyllä, joka on kehitetty Yhdysvaltain ilmavoimien Skyborgin ohjelma.

Mutta tämä oppi voi olla todella tehokas vain sillä ehdolla, että tiukkaa oletusta noudatetaan, nimittäin, että vastustajalla ei ole samoja kommunikaatiokykyjä, yhteistyökykyä ja autonomisia järjestelmiä, jotka edustavat mallin lisäarvoa.

Tätä voi kuitenkin epäillä, kun tarkkailee Kiinan valtion lentokonevalmistajan CASC:n tämän vuoden Zhuhain näyttelyssä esittämiä droneja ja erityisesti "mahdollisesti kulutettava" varkain taisteludrooni FH-97, joka on amerikkalaisen Kratos-yhtiön XQ-98A Valkyrie -droonin klooni ja yksi Yhdysvaltain ilmavoimien Skyborg-ohjelman avainmalleista.

Totta, esitelty FH-97 on vain malli. Luonnollisesti tämä on epätäydellinen kopio amerikkalaisesta mallista. Mutta on selvää, että Pekingillä ei ole aikomusta antaa Washingtonin ja sen liittolaisten edetä teknologisesti tai opillisesti tulevina vuosina niin pitkälle, että ne voivat tuottaa lähes identtisesti ja erityisen lyhyessä ajassa keskeiset ohjelmat tämän varmistamiseksi.

Valkyrie Altuis Drones Gigones e1617710480149 Sotilaallinen suunnittelu ja suunnitelmat | Puolustusanalyysi | Taisteludroneja
Kratosin XQ-58A Valkyrie drone on yksi kolmesta mallista, jotka Yhdysvaltain ilmavoimat ovat valinneet osana Skyborg-ohjelmaa suunnitellakseen mahdollisesti kuluvan taisteludroneen.

Kuten Valkyrie, myös FH-97 on 6 tonnin kantomatkalla oleva taisteludroni, jonka arvioitu pituus on 9 metriä ja siipien kärkiväli 8 metriä. EADS:n Saksalle vuonna 2006 kehittämä Barracuda, ja sittemmin ottanut haltuunsa Kratos Valkyrielleen, mutta myös Venäjän Grom, Indian CATS Warrior, ja vapaammin monien meneillään olevien drone-tyyppisten ohjelmien kautta Uskollinen Wingman et Kauko-ohjain.

Toisin kuin Valkyrie, FH-97:n voimanlähteenä on kaksi pientä suihkuturbiinimoottoria, ei yhtäkään tehokkaampaa, mikä todennäköisesti liittyy Kiinan teollisuuden edelleen kohtaamiin vaikeuksiin luotettavien ja taloudellisten suihkuturbiinimallien kehittämisessä. Siinä on asepaikka ammusten, ohjusten ja hajatarvikkeiden vastaanottamiseen 250 kg asti, ja siinä on etuosan sähkö-optinen järjestelmä havaitsemista ja ohjausta varten.

Koneen ohjauksesta ja sen autonomian tasosta on paljastettu hyvin vähän tietoa, mutta on hyödyllistä muistaa, että J-16 ja tuleva kaksipaikkainen J-20 Kansan vapautusarmeijan varustetaan ohjaukseen ja yhteistyö taisteludroneiden kanssa.


Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Sotilaallinen suunnittelu ja suunnitelmat | Puolustusanalyysi | Taisteludroneja

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit