Amerikkalaiset tutkijat ovat kehittäneet kvantti-inertiayksikön, joka mahdollistaa navigoinnin ilman GPS:ää

Yhdysvaltalaiset tutkijat ilmoittavat kehittäneensä kvantti-inertiayksikön, mikä tekee suuren läpimurron tälle häirintäherkälle vaihtoehdolle GPS:lle.

90-luvun alussa satelliittipaikannus ja erityisesti amerikkalainen GPS-järjestelmä muuttivat perusteellisesti puolustustarvikkeiden suunnittelua ja operaatioiden toteuttamista.

Nopeasti GPS:stä tuli tärkeä elementti sekä navigoinnissa että tarkkuusaseiden suunnittelussa, ja järjestelmästä tuli yksi amerikkalaisen ja lännen teknologisen paremmuuden pilareista, erityisesti keski- ja matalan intensiteetin konfliktien yhteydessä, joissa länsimaiset armeijat osallistuivat.

Seuraavien vuosien aikana ilmaantui muita järjestelmiä, kuten venäläinen GLONASS, kiinalainen Baidu tai eurooppalainen Galileo, mikä lisäsi maailman armeijoiden riippuvuutta näistä teknologioista.

Mutta kansainvälisten erojen lisääntyessä syntyi myös järjestelmät, jotka pystyvät häiritsemään tai johtamaan nämä geopaikannusjärjestelmät harhaan, jolloin satelliittinavigointi on haavoittuvampaa ja vähemmän luotettavaa.

Tähän asti ainoa tehokas vaihtoehto GPS-signaalin pääsyn estoon perustui inertiayksiköiden käyttöön, gyroskooppeihin perustuviin järjestelmiin, jotka pystyvät havaitsemaan kiihtyvyydet ja siten määrittämään sijainnin muutokset.

kvantti-inertiayksikkö olisi immuuni häirinnölle
Venäjä on kehittänyt järjestelmiä, jotka on erityisesti suunniteltu häiritsemään tai "huijaamaan" GPS-järjestelmää, kuten krasukha 4.

Täysin passiiviset järjestelmät eivät ole herkkiä häiriöille, mutta kärsivät tarkkuuden heikkenemisestä, joka on nopeampaa, koska kiihdytykset ovat voimakkaita tai toistuvia, ja vaativat siksi säännöllistä säätöä osittain GPS-signaalin ansiosta.

Lisää Sandia National Laboratoryn tutkijat, yksi kolmesta Yhdysvaltain energiaministeriössä työskentelevästä tutkimuslaboratoriosta, on ilmeisesti tehnyt merkittävän teknologisen läpimurron tällä alalla kehittämällä kvantti-inertiayksikön, joka on mahdollisesti epäherkkä ajautumiselle ja joka on niin tarkka, että se tarjoaa geopaikannuskapasiteetti on verrattavissa GPS:n kapasiteettiin tai jopa parempi kuin se, ja tämä itsenäisesti.


Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Yhdysvallat | Flash Defense | Elektroninen sodankäynti

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit