Indonesia on saanut luvan ostaa 36 yhdysvaltalaista Boeing F-15EX -konetta

Mitä tulee sotatarvikkeiden vientiin, Yhdysvallat suosii Foreign Military Salesin eli FMS:n käyttöä, eli elimen, jonka avulla Yhdysvaltain aseteollisuuden asiakkaat voivat hyötyä amerikkalaisten armeijoiden hinnoista ja sopimuskehyksistä. Sen sijaan, että joutuisi neuvottelemaan kaikista kunkin sopimuksen osalta. Kuten useimmissa maissa, myös aseiden vienti edellyttää ulkoministeriön ja kongressin myöntämää valtion lupaa, joka useimmiten kulkee myös FMS:n kautta. Indonesia on juuri nähnyt itsensä tässä yhteydessä valtuutettu hankkimaan jopa 36 Boeing F-15EX raskasta hävittäjää sekä kattava joukko osia, ammuksia ja varusteita, kaikki 13 miljardin dollarin arvosta. On huomattava, että FMS käyttää lähes systemaattisesti korkeita oletuksia vientilupien suhteen, jotta ei tarvitsisi käynnistää uudelleen uutta menettelyä tiettyjen laitteiden tai palvelujen integroimatta jättämisestä, mikä selittää erittäin merkittävän budjettimäärän, joka ei pidä ottaa kirjaimellisesti.

Tämä ilmoitus tulee vain yksi päivä merkittävän sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen, jonka mukaan Jakarta varustaa itsensä 42 taistelukoneella Rafale F4, 6 laitetta jo tilattu. Tämä ei kuitenkaan ole a priori amerikkalainen yritys suistaa ranskalais-indonesialaista ohjelmaa. Itse asiassa on kulunut yli vuosi siitä, kun Jakarta ilmoitti aikovansa modernisoida ilmavoimiaan varustamalla itsesi samalla Rafale Ranskalainen ja amerikkalainen F-15EXs, tämä sen jälkeen, kun Yhdysvallat kieltäytyi myymästä F-35:tä maassa. Tässä yhteydessä F-15EX:ää ei pidetä millään tavalla sen kilpailijana Rafale Jakartassa, mutta täydentävänä asejärjestelmänä ranskalaisille lentokoneille.

RAFALE F4 Defense News | Hävittäjälentokone | Sotilaslentokoneiden rakentaminen
Indonesia allekirjoitti sopimuksen 42 ranskalaisen hävittäjäkoneen tilaamisesta Rafale F4, kahdessa erässä, toinen kuudesta jo tilatusta koneesta, toinen 6 koneesta, jotka tilataan suhteellisen lähitulevaisuudessa.

Toisaalta järjestys Rafale luultavasti unohdettu, ainakin joksikin aikaa, Lockheed-Martinin yritys tarjota F-16V:tä vaihtoehtona. On todennäköistä, että tässä asiassa Jakarta on suosinut kiistatonta suorituskykyä Rafale Ranskan mielestä sen halu toteuttaa liittoutumaton strategia, vaikka Yhdysvaltojen uhka CAATSA-pakotteista johti lopulta Indonesian viranomaisten luopumiseen käskystä 11 raskaalla Su-35-hävittäjällä korvata sen omat vanhentuneet Su-27-koneet.


Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Puolustusuutiset | Hävittäjälentokone | Sotilaslentokoneiden rakentaminen

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

1 KOMMENTTI

Kommentit on suljettu.

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit