Huolestuttaako ranskalais-saksalainen yhteistyö FCAS:n ympärillä Lähi-idän maita?

- Mainonta -

Persianlahden maat ja niiden liittolaiset Lähi-idässä ovat olleet useiden vuosikymmenten ajan Ranskan puolustusteollisuuden ja erityisesti Dassault Aviationin taistelulentokoneiden uskollisia asiakkaita. Siten Qatar, Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja sen liittolainen Egypti tilasivat keskenään 170 konetta Rafale, eli lähes 60 % tämän lentokoneen tähän mennessä rekisteröidystä viennistä 100 Mirage 2000 -tilauksen jälkeen, eli 35 % tämän mallin viennistä. Edelleen ylävirtaan Irak oli ollut Dassaultin Mirage F1:n suurin asiakas ilmavoimien jälkeen ja Egypti Mirage 5:n suurin käyttäjä. Näille maille, kuten Intialle ja viime aikoina Indonesiassa, ranskalaisten taistelulentokoneiden malleilla on operatiivisten kykyjensä lisäksi monia etuja, joiden avulla ne voivat muodostaa ilmavoimansa amerikkalaisten tai venäläisten hävittäjien ympärille, mikä edellyttää merkittäviä poliittisia rajoituksia sekä ranskalaisia ​​lentokoneita, sillä Pariisi on paljon neutraali tällä alueella.

Juuri tämä seikka näyttää nykyään huolestuttavan Ranskan ilmailun puolustusteollisuuden perinteisiä asiakkaita ranskalais-saksalaisesta yhteistyöstä FCAS-ohjelman ympärillä. Sisään ForeignPolicy.com-sivustolla julkaistu artikkeli, maineikas brittiläinen ilmailun asiantuntija Richard Aboulafia toistaa juuri nämä huolenaiheet. Hänen mukaansa vaikka Yhdysvalloilla on voimakas taipumus geopolitisoida asesopimuksiaan erityisesti Lähi-idän maiden suhteen, Ranska on aina kyennyt seuraamaan pragmaattista polkua, jonka avulla nämä maat voivat luoda homogeenisia ja kestäviä ilmavoimia. Saksa on omalta osaltaan osoittanut viime vuosikymmeninä vahvaa taipumusta integroida moraalisia kompromisseja puolustusvientiinsä yleisen mielipiteensä painostuksesta, mikä on suurelta osin heikentänyt uuden erän tilaamista. Typhoon Saudi-Arabialle vuonna 2019. Eikä ole merkkejä siitä, että Berliini muuttaisi FCAS-ohjelmaan liittyvää analyyttistä kehystä.

2000 9 UAE mirage Saksa | Puolustusanalyysi | Hävittäjäkoneet
Ennen tilaamista 80 RafaleYhdistyneet arabiemiirikunnat oli myös tilannut 68 Mirage 2000-9 Dassault Aviationilta

Toisin sanoen ilmailuasiantuntijan mukaan ranskalais-saksalainen yhteistyö FCAS-ohjelman ympärillä voi johtaa siihen, että Pariisi katkaisee itsensä puolustusilmailuteollisuuden tärkeimmästä perinteisestä myyntipisteestä, Lähi-idän maista, kun taas viimeksi mainitut joutuvat kääntyä muihin ratkaisuihin, jotka mahdollisesti avaavat tien Moskovan tai Pekingin lähentymiselle ainakin näillä alueilla. Panemme tässä yhteydessä merkille, että Abu Dhabi oli viime aikoihin asti pitänyt aktiivisena neuvottelujaan Moskovan kanssa uuden sukupolven kevythävittäjäohjelmasta, minkä vuoksi Sukhoi ei epätoivoa myydessään Su-75-mattinsa Yhdistyneille arabiemiirikunnilleF-35:n hankintaan liittyvien Yhdysvaltojen kanssa vallitsevien jännitteiden taustalla.

- Mainonta -

LOGO meta Defense 70 Saksa | Puolustusanalyysi | Hävittäjälentokoneita

Tämä artikkeli on tarkoitettu vain tilaajille

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
kaikki artikkelit ilman mainoksia, alkaen 1,99 €.


Uutiskirjeen tilaus

- Mainonta -

Rekisteröidy Meta-Defense-uutiskirje vastaanottaa
uusimmat muotiartikkelit päivittäin tai viikoittain

- Mainonta -

Jatkoa ajatellen

1 KOMMENTTI

Kommentit on suljettu.

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit