Millaisia ​​ratkaisuja kevyiden droonien ja vaeltavien ammusten uhan torjumiseksi?

Venäjän hyökkäyksen alkaessa Ukrainaa vastaan ​​voimatasapaino, erityisesti käytettävissä olevan tulivoiman suhteen, oli niin paljon Venäjän joukkojen eduksi, että se näytti erittäin vaikealta, ellei mahdottomalta, sillä Ukrainan joukot pystyivät kestämään enemmän kuin muutaman viikon tulen ja teräksen hyökkäyksen edessä. Ukrainan komento onnistui kuitenkin käyttämään käytettävissä olevia keinoja parhaan kykynsä mukaan hyödyntääkseen vastustajan heikkouksia, kuten tarvetta pysyä päällystetyillä poluilla ja teillä, kiusata liikkuvilla ja määrätietoisilla jalkaväkiyksiköillä, Venäjän logistiikkalinjoja. estäen samalla kaupunkikeskuksiin tukeutuvat mekaaniset hyökkäykset. Kaikissa näissä taisteluissa Ukrainan armeijat käyttivät laajasti kevyitä droneja Venäjän yksiköiden paikallistamiseen ja seuraamiseen sekä tuhoisten tykistöiskujen ohjaamiseen erittäin tarkasti.

Droonien kasvava rooli viimeaikaisissa sotilaallisissa toimissa

Näillä kevyillä droneilla oli tärkeä rooli Venäjän iskujoukkojen eliminoinnissa sekä taistelun alkamisen jälkeen kadonneissa 600 panssarivaunussa ja noin 800 panssaroidussa ajoneuvossa. Ennen kaikkea he olivat Ukrainan ponnistelujen ytimessä, joka mahdollisti lähes 1.000 Venäjän logistiikkajunan muodostavan rekan tuhoamisen, mikä oli ratkaisevassa roolissa Kiovaan ja maan pohjoisosaan kohdistuvan hyökkäyksen epäonnistumisessa. Tämän saavuttamiseksi Ukrainan kenraali esikunta turvautui yksityiseen taitotietoon, joka koostui pienistä erityisyksiköistä ja toteutti kaupallisia droneja, jotka on muunnettu vastaamaan sotilaallisia odotuksia, erityisesti varustamalla ne tehokkailla sähköoptisilla järjestelmillä päivällä tai yöllä, jotta suorittaa hit-and-fade väijytyksiä parhaissa mahdollisissa olosuhteissa. Vielä nykyäänkin, kun konfliktin luonne on kehittynyt kohti perinteisempää lähestymistapaa, nämä kevyet droonit muodostavat jatkuvan uhan Venäjän joukkoille, erityisesti ohjaamalla erittäin tehokkaita Ukrainan tykistöiskuja, kun taas Switchblade 300 ja 600 hajaammukset alkavat tuhota. saapuvat etupuolelle.

TB2 vx BUK Ukraina Saksa | Puolustusanalyysi | Laseraseita ja suunnattua energiaa
Ukrainan droneilla oli keskeinen rooli Kiovaa vastaan ​​lähetettyjen Venäjän joukkojen logistiikkalinjojen häirinnässä

Ukraina ei ole ensimmäinen teatteri, jossa kevyillä kaupallisilla lennoilla on ollut ratkaiseva rooli. Vuodesta 2015 lähtien Syyriassa Islamilaisen valtion taistelijat sekä Syyrian vapaat joukot käyttivät näitä kevyitä droneja tarkkuusiskuihin, mukaan lukien erittäin strategista ja erittäin suojattua venäläistä Khmeimimin lentotukikohtaa vastaan, vahingoittaen useita taistelukoneita tällä manööverilla. Jemenissä Houthi-hävittäjät ovat myös tehneet erikoisuuden tämäntyyppisestä muunnoksesta, niin pitkälle, että ne ovat suunnitelleet pitkän kantaman vaeltavia ammuksia iskeäkseen Saudi-Arabian tukikohtiin. Vuoristo-Karabahin sodan aikana vuonna 2020 azerien joukot käyttivät Turkin ja erityisesti israelilaisten sotilaallista ja teknistä tukea hyödyntäen myös monia droneja sekä tykistöiskujensa ohjaamiseen että ammusten vaeltajien muodossa. Joka kerta kohteena olevat joukot havaitsivat olevansa voimattomia taistelemaan näitä kevyitä droneja vastaan, jotka ovat liian pieniä ja liian hitaita tavanomaisten ilmatorjuntajärjestelmien kohdistamiseen ja liian liikkuvia kevyillä aseilla ammuttavaksi alas.

Länsiarmeijat ovat olleet useiden vuosien ajan tietoisia näiden kevyiden droonien ja niiden hyökkäävän version, vaeltavien ammusten, joita toisinaan kutsutaan virheellisesti itsemurhadroneksiksi, aiheuttamasta uhasta, ja sen ratkaisemiseksi harkitaan neljää teknistä lähestymistapaa, joista jokaisella on omat etunsa, mutta myös erityisiä rajoituksia: sähkömagneettisen viestinnän häirintä, lasertyyppiset suunnatun energian aseet, mikroaaltotyyppiset suunnatun energian aseet ja ilmatorjuntatykistöjärjestelmät.

Viestintähäiriöt ja drone-aseet

Jos julkinen kuva sotilasdrooneista väistyy mielikuvituksille tekoälystä ja tappajadrooneista, jotka toimivat itsestään, todellisuus on paljon vähemmän näyttävä, sillä suurinta osaa kevyistä ja keskikokoisista droneista ohjaa suoraan operaattori UHF- tai VHF-yhteyden kautta. . Jos drone ei saa yhteyttä, se ei pysty suorittamaan tehtäväänsä ja yrittää sitten laskeutua tai palata lähtöpisteeseensä, jos sillä on GPS-signaali navigointia varten. Itse asiassa kävi nopeasti selväksi, että sähkömagneettinen häirintä voisi olla asianmukainen vastaus näiden droonien aiheuttamaan uhkaan niin armeijassa kuin siviilielämässäkin, ja tästä syystä useimmat suuret stadionit on nyt varustettu häirinnöillä estämään valoa. droneja häiritsemään urheilukilpailuja. Armeija puolestaan ​​​​on varustautunut droonien torjuntakivääreillä, suuntahävittäjillä, joiden tarkoituksena on riistää kohteena olevalta droonilta sen viestintä- ja geopaikannusominaisuudet.

shutterstock antidrone Saksa | Puolustusanalyysi | Laseraseita ja suunnattua energiaa
antidrone-kivääreillä on hyvin rajallinen kantama ja yhä kyseenalaisempi tehokkuus kevyitä sotilasluokan droneja vastaan

Valitettavasti näillä järjestelmillä on rajoituksensa. Toisaalta drone-kiväärien kantama on pienentynyt muutamaan sataan metriin, ja sähkömagneettisilla aalloilla on valitettava taipumus levitä ilmakehään ja menettää tehonsa lähettimen ja kohteen välisen etäisyyden neliöön. Lisäksi droonit on saatettu suunnitella vaihtamaan taajuutta häiriöiden sattuessa ja siten vaikeuttamaan häirintälaitteiden työtä. Tietyillä hajaammuksilla hyökkäystä voidaan jatkaa itsenäisesti, jos kohteen on tunnistettu ja operaattori on vahvistanut ennen häirintää ja turvallisella etäisyydellä. Lopuksi, nämä drone-aseet eivät useimmiten tarjoa droneille kehittynyttä tunnistusjärjestelmää, joka useimmiten perustuu käyttäjien näkökykyyn tai toissijaisiin havainnointijärjestelmiin, jotka ohjaavat tulen. Toisin sanoen häirintä voi olla vain apujärjestelmä kevyiden droonien torjumiseksi, mutta ei missään tapauksessa globaali ja kestävä ratkaisu.

Laserohjatut energia-aseet

Taistellakseen kevyitä ja keskikokoisia droneja vastaan ​​useat asevoimat, mukaan lukien Yhdysvaltojen asevoimat, ovat päättäneet turvautua suunnatun energian aseisiin ja erityisesti korkean energian lasereihin. Siksi Yhdysvaltain armeija kehitti DE-SHORAD Guardianin, Stryker-panssaroitu ajoneuvo, johon on asennettu 50 kW:n laser ja monispektrinen sähkö-optinen havaintojärjestelmä, joka ottaa vastaan ​​ja tuhoaa droonit ja haja-ammukset sekä suojella taisteluissa käytettyjä yksiköitä. Tällaisella teholla luokan 1 (20 paunaan asti) tai 2 (enintään 55 puntaa) dronin tuhoaminen kestää vain muutaman sekunnin, ja nämä aseet pystyvät käsittelemään suuren määrän kohteita. lyhyessä ajassa ja siten vastata hyökkäyksiin, joiden tarkoituksena on kyllästää vastustajan puolustus. Samanlaisia ​​lähestymistapoja on kehitetty useimmissa maailman suurissa armeijoissa, Ranskassa CILAS-yhtiössä, joka liittyi SAFRAN- ja MBDA-ryhmiin muutama kuukausi sitten.

DEMSHORAD Test e1629289407546 Saksa | Puolustusanalyysi | Laseraseita ja suunnattua energiaa
Yhdysvaltain armeijan DE-SHORAD Guardian astuu palvelukseen tänä vuonna, ja sillä on keskeinen rooli taistelussa droneja vastaan ​​taistelualueella.

Näillä aseilla ei kuitenkaan ole rajoituksia, joista ensinnäkin on oltava suuri sähköenergian lähde toimiakseen. Mutta kuka sanoo sähköntuotannon merkittävästä lämmön vapautumisesta ja polttoainetarpeista. Näin ollen DE-SHORAD Guardianille on ominaista suuret, lähes koko ajoneuvon peittävät lämmönpoistot, jotka eivät ole kovin huomaamattomia lämpökameroiden käyttäjille. Lisäksi laserien suorituskyky heikkenee myös sääolosuhteiden huonontuessa, ilmassa olevat pöly- ja vesimolekyylit heikentävät säteen tehoa, minkä jälkeen säteen on tähdättävä pidempään kohteeseen saadakseen halutun lämpövaikutuksen sen tuhoamisen varmistamiseksi. Lopuksi, ja tämä ei ole läheskään vähäpätöistä, näitä tekniikoita ei ole toistaiseksi koskaan käytetty todellisessa taistelussa, emmekä tiedä, missä määrin nämä laserit pystyvät kestämään operatiivisen osallistumisen rajoitukset ajan myötä.

Mikroaaltokäyttöiset energia-aseet

Jos häirinnän tarkoituksena on riistää dronilta sen viestintäjärjestelmät ja lasereilla tuhota dronin rakenteellinen eheys vapautuneen lämpövaikutuksen, mikroaaltoaseiden, avulla, niillä pyritään tuhoamaan drooniin upotetut elektroniset järjestelmät. Kuten sähkömagneettinen pulssiase, nämä järjestelmät lähettävät voimakasta suunnattua mikroaaltosäteilyä, joka voi tuhota kaikki kohdealueella olevat elektroniset komponentit, kuten mikroaaltouuni tuhoaa matkapuhelimesi, jos keksit laittaa toisen ensimmäisessä. Tälläkin alalla Yhdysvaltain armeijat ovat aloitteellisia Yhdysvaltain ilmavoimien THOR-järjestelmällä (Tactical High Power Operational Responder) ja Yhdysvaltojen epäsuoralle palosuojauskyvylle tarkoitetulla IFPC-HPM-järjestelmällä - High Power Microwave. Armeija, josta se on peräisin.

THOR Saksa | Puolustusanalyysi | Laseraseita ja suunnattua energiaa
Mikroaaltoaseita, kuten Yhdysvaltain ilmavoimien THOR-aseita, voidaan käyttää vain kriittisten alueiden suojelemiseen kuhisevien droonien aiheuttamalta uhalta.

Jos nämä järjestelmät on suunniteltu puhdistamaan osa taivasta drone-uhkalta ja erityisesti parveissa kehittyviltä droneilta, ne molemmat kärsivät erittäin merkittävästä tilarajoituksesta. itse asiassa sekä THOR että IFPC-HPM tapahtuvat 20 jalan säiliössä, joka sisältää sekä sähköisen tuotantojärjestelmän, ohjausjärjestelmän että itse mikroaaltouunin. Lisäksi, vaikka olisikin vaikuttava, tämän järjestelmän toimintasäde on rajoitettu muutamaan kilometriin, mikä rajoittaa sen käytön avainten tukikohtien suojaamiseen massiivisia drone-iskuja vastaan, mikä tekee siitä erittäin erikoistuneen aseen ja vaikeasti siirrettävän, kuten mikroaallot tekevät. ei tehdä eroa liittoutuneiden ja vastustavien elektronisten järjestelmien välillä.

Ilmatorjuntatykistö ja mikroohjukset

Viimeisin vastaus kevyiden droonien aiheuttamiin uhkiin perustuu perinteisiin ilmatorjuntatykistöjärjestelmiin. Tämän radan Venäjä valitsi erityisesti Syyrian takaiskujen jälkeen muuntaessaan ilmatorjuntajärjestelmiään Pantsir S1/2 ja TOR M2 pystymään havaitsemaan ja ottamaan vastaan ​​pienellä nopeudella liikkuvia droneja. Itse asiassa perinteisesti tämän tyyppiset ilmatorjuntajärjestelmät poistavat tämän tyyppiset kohteet ohjausnäytöiltä, ​​jotta ne eivät kyllästyisi jokaisella kottaraisten lennolla, ja venäläiset eliminoivat nämä suodattimet kiireellisesti voidakseen torjua FSL-drooneja. jotain menestystä näyttää. Nämä ominaisuudet eivät kuitenkaan antaneet tehokasta suojaa Venäjän saattueille Pohjois-Ukrainassa, luultavasti siksi, että vain osa järjestelmistä oli muutettu vastaamaan tähän uhkaan, niitä ei ollut tarpeeksi suojelemaan kaikkia saattueita ja he näkivät niiden kapasiteetin. vähentyi, kun he yrittivät tarjota matkapuhelimen eikä staattista saattajaa, kuten Syyriassa.

Skyranger 30 HEL 1021 Saksa | Puolustusanalyysi | Laseraseita ja suunnattua energiaa
Skyranger 30 -torni on tehokas mutta rajoitettu vastaus kevyiden droonien aiheuttamaan uhkaan

Ilmatorjuntatykistö on kuitenkin mielenkiintoinen vastaus osaan luokkien 1 ja 2 kevyiden droonien aiheuttamaa uhkaa vastaan. Näin ollen saksalainen Rheinmetall on kehittänyt Skyranger 30 -järjestelmän, joka on aseistettu 30 mm:n tykillä juuri torjuntaan droonien ja ilmassa oleviin uhkiin. 3 km:n säteellä, jota tukevat lyhyen kantaman maa-ilma-ohjukset 7 km:n etäisyydelle. Ranskassa Thalesin ja Nexterin RapidFire, joka varustaa erityisesti Ranskan laivaston valtameripartioveneet ja tankkerit, selviytyy tämäntyyppisestä uhasta, kun taas maaversiota suunnitellaan varustamaan Ranskan armeijat parannettu SHORAD- ja anti-drone-ominaisuus. Toisaalta nämä järjestelmät kärsivät suuresta heikkoudesta, kantomatkasta, joka on liian rajallinen luokan 2 droonien aktivoimiseksi, jotka ylittävät niiden tarjoaman 3 tai 4 kilometrin suojan ja joiden infrapunasignaali on liian heikko tällä etäisyydellä kytkeytyäkseen kevyet ilmatorjuntaohjukset tai infrapunaohjatut MANPADSit.

Näiden puutteiden täydentämiseksi useat maat ovat ryhtyneet kehittämään pienempikokoisia ilmatorjuntaohjuksia, jotka on tarkoitettu taistelemaan kevyitä droneja vastaan ​​ilmatorjuntatykkien peittämän kehän ulkopuolella. Tavoitteena on tarjota taloudellisesti kestävä ratkaisu ampua alas droonit, jotka parhaimmillaan maksavat vain muutamia kymmeniä tuhansia dollareita, joissa pienin Manpad-tyyppinen maa-ilma-ohjus ylittää 80.000 XNUMX dollaria yksikköä kohden. Pienentämällä ohjusten kokoa vähennämme kuitenkin ohjausjärjestelmän kantamaa ja tarkkuutta. Itse asiassa toistaiseksi ei tiedetä, onko tämä erityisesti Venäjän omaksuma lähestymistapa todellakin toteuttamiskelpoinen ja tehokas ratkaisu vai onko se teknologinen umpikuja.

Yhteenveto

Kuten näemme, ei ole olemassa lopullista ratkaisua, joka pystyisi täysin käsittelemään kevyiden ja keskikokoisten droonien ja niiden vaeltavien ammustyyppisten johdannaisten aiheuttamaa uhkaa. Vaikka häirintäjärjestelmät edustivat ensimmäistä lyhytaikaista vastausta, on todennäköistä, että niiden sotilaallinen tehokkuus heikkenee, kun droonit kehittyvät lisäämään kykyjään tällä alueella. Ilmatorjuntatykistö on aina tehokas ja suhteellisen yksinkertainen ratkaisu toteuttaa niin kauan kuin havainnointi- ja tähtäysjärjestelmät on mukautettu tämän tyyppiseen kohteeseen, mutta se voi kattaa vain osan uhkasta rajalla. Mikroaaltoaseet sen sijaan ovat erittäin erikoistuneita, ja ne voivat tarjota erityisratkaisun vain tiettyyn tarpeeseen, vaikka ne olisivatkin tällä alalla vertaansa vailla.

Drone Swarm Saksa | Puolustusanalyysi | Laseraseita ja suunnattua energiaa
kyky kehittää droneja parveissa on vielä kokeellista, mutta se muodostaa lähitulevaisuudessa ratkaisevan osan suurten nykyaikaisten armeijoiden hyökkäyskykyä

Korkeaenergisiin lasereihin perustuvat aseet näyttävät toisaalta tarjoavan parhaat vastaukset tällä alalla, vaikka ne eivät myöskään olisi rajoituksista vapaita, ja jos emme vielä tiedä, että se on taisteluvastus. Kuitenkin monet armeijat, amerikkalaisten joukkojen lisäksi, jotka kehittävät peräti neljää korkean energian laserohjelmaa samanaikaisesti, ovat päättäneet lähteä tälle tielle sekä suojellakseen maajoukkojaan että laivastoyksikköjään. Lisäksi jopa yllä mainittuja säärajoituksia voidaan vähentää laserin kunnioittaessa tiettyjä taajuuksia, jotta ne voivat tehokkaasti tarjota tehokkaan suojan myös epäsuotuisissa sääolosuhteissa, varsinkin kun huonot olosuhteet haittaavat voimakkaasti myös kevyiden droonien toteuttamista.

Tosiasia on, että nykyään suurin osa tämän tyyppisistä ohjelmista on vielä kokeellisia, vaikka Yhdysvaltain armeijan Guardianin on määrä astua palvelukseen tänä vuonna rajoitettu määrä, kun taas droonien ja vaeltavien ammusten aiheuttama uhka on kauniisti esitetty, ja kasvaa nopeasti. Tällä alalla, kuten kevyiden droonien ja vaeltavien ammusten alalla, eurooppalaiset armeijat yleensä ja erityisesti ranskalaiset ovat jälleen jäljessä, samalla kun ne onnittelevat itseään panssaroitujen ajoneuvojen vastaanottamisesta, jotka varustetaan releiden häiritsejillä. tulevina vuosina. Viivästymisen kompensoimiseksi ja teknologisen valta-aseman palauttamiseksi tietyillä avainalueilla on luultavasti olennaista, että armeijoiden päätöksenteko- ja rahoitussyklit tarkistetaan perusteellisesti, vaikka se merkitsisikin tiettyjen herkkyyskohtien loukkaamista, epäonnistumista. Opportunistiset maat, kuten Israel, Etelä-Korea tai Kiina, tulevat kaappaamaan jatkuvasti kasvavia markkinaosuuksia tulevina vuosina.

Jatkoa ajatellen

1 KOMMENTTI

Kommentit on suljettu.

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit