Kapitolissa vieraileva Kreikan pääministeri haluaa hankkia F-35:n ja varoittaa Turkista

70-luvun alusta, jopa ennen liittymistään Euroopan unioniin (1981), Ateena on aina noudattanut tasapainoista strategiaa ilmavoimiensa varustamisessa, luottaen samanaikaisesti amerikkalaisten ja ranskalaisten lentokoneiden käyttöön. 70- ja 80-luvuilla Mirage F1:t lensivät sinivalkoisen renkaan alla F4 Phantom 2:n, F5 Tiger II:n ja A7 Corsair 2:n rinnalla, kun taas 90-luvulla Hellenic Mirage 2000s täydensi F-16-laivastoaan. Kreikan viranomaiset aikovat tänään laajentaa tätä mallia, joka antoi vakuuttavia tuloksia jännitteiden hillitsemisessä turkkilaisen naapurin kanssa, hankkimalla Rafale ranskaksi ja päivittämällä sen F-16:t uusimpaan Block 70 Viper -standardiin. Ateena ei kuitenkaan aio pysähtyä tähän. Virallisen vierailunsa yhteydessä Yhdysvaltoihin pääministeri Kyriakos Mitsotakis on todellakin ilmoittanut aikovansa ostaa amerikkalaisen F-35 Lighting II -lentueen. korvaamaan osan F-16-koneistaan.

Kreikan valtionpäämiehen mukaan tilaus tehdään vuonna 2028 toivoen, että ensimmäiset laitteet toimitetaan ennen seuraavan vuosikymmenen alkua. Lisäksi Ateena neuvottelee jo Lockheed Martinin kanssa Lighting II -ohjelmaan liittymisestä teollisena kumppanina hyötyäkseen ilmailuteollisuudestaan, joka on jo merkittävästi sitoutunut vientiin vietyjen F-16-koneiden tuotantoon ja huoltoon. Tämä ilmoitus ei sinänsä ole yllättävä, varsinkin kun Ateena oli pitkään ilmoittanut aikovansa hankkia uuden amerikkalaisen hävittäjän rinnalle. Rafale Ranskan osana ilmavoimiensa nykyaikaistamista, erityisesti Turkin asevoimien aiheuttaman uhan ja jännitteiden hillitsemiseksi, jotka ovat asettaneet Pariisin tukeman Ateenan ja Nikosian viime vuosina vastakkain Ankaraa vastaan.

F35A Australian puolustusuutiset | Hävittäjäkoneet | Sotilaslentokoneiden rakentaminen
Ateena aikoo tilata F-18A-lentueen (24-35 lentokonetta) vuonna 2028 osana ilmavoimien modernisointia.

Tämä virallinen ilmoitus ei kuitenkaan ole vailla kontekstia. Itse asiassa se tapahtuu, kun Yhdysvaltain kongressi näytti lieventäneen näkemyksiään Turkille määrättyihin pakotteisiin Ankaran S-400-ilmatorjuntajärjestelmien hankinnan ja sitä seuranneen amerikkalaisen puolustusteknologian ankaran kauppasaarron jälkeen. Niinpä Yhdysvaltain kongressi oli viime aikoihin asti erityisen vihamielinen useimpia Turkin vaatimuksia Yhdysvaltojen puolustusteknologian viennin suhteen, sen lisäksi, että Ankara jätettiin F-35-ohjelman ulkopuolelle. Niinpä Yhdysvaltain kansanedustajat olivat ilmoittaneet haluavansa vastustaa Turkin viranomaisten pyyntöä hankkia 40 uutta Block 16 -standardin mukaista F-70-hävittäjäkonetta sekä 80 sarjaa kuljettamaan mahdollisimman monta jo käytössä olevaa laitetta. Turkin ilmavoimissa tämän standardin mukaisesti, kaikki yli 6 miljardilla dollarilla. Kuitenkin, koska Turkki on sitoutunut Ukrainan rinnalla konfliktin alusta lähtien ja koska Ankara on tähän asti ollut tyydyttävä Naton puitteissa tämän kriisin ympärillä, Yhdysvaltain lainsäätäjät olivat vihjailleet, että he voisivat harkita Yhdysvaltojen puolustusviennin uudelleen aloittamista Turkkiin. Ja juuri tästä Kyriakos Mitsotakis aikoo varoittaa senaattoreita ja edustajia Kapitoliassa vieraillessaan.


Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Puolustusuutiset | Hävittäjälentokone | Sotilaslentokoneiden rakentaminen

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

2 Kommentit

Kommentit on suljettu.

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit