Miksi venäläinen Belgorod-sukellusvene ja 2M39 Poseidon -ydintorpedo eivät muuta mitään?

Venäjän vuoden 2018 presidentinvaalien kampanjan yhteydessä eroava presidentti Vladimir Putin aiheutti lännessä tietynlaisen tyrkytyksen. esittämällä julkisesti useita "vallankumouksellisia" sotilasohjelmia, jonka on tarkoitus antaa ratkaiseva etu Venäjän armeijoille tulevalle vuosikymmenelle.

Näistä ohjelmista RS-28 SARMAT ICBM -ohjukset ja Avangard hypersonic purjelentokone on tarkoitus ottaa käyttöön tänä vuonna, kun taas Kinzhal ilmassa lentävä hypersonic-ohjus on jo varustanut joitakin Mig-31K:ita, joita on modifioitu vuodesta 2019 lähtien. Ydinkäyttöisellä risteilyohjuksella Burevestnik on enemmän tai vähemmän unohduksiin.

Mitä tulee dronoituun 2M39 Kanyonin ydinvoimalla toimivaan raskaaseen torpedoon, joka tunnetaan myös nimellä Poseidon tai Status-6, sen pitäisi pian liittyä aktiiviseen palvelukseen, kun taas sitä käyttävä Belgorod-sukellusvene on toimitettu Venäjän laivastolle. 2022.

24 metriä pitkä ja 2 metriä halkaisijaltaan 100 metriä pitkä Kanyon-torpedo on itse asiassa itsenäinen drooni, joka saa voimansa miniatyrisoidusta ydinreaktorista, jonka avulla se saavuttaa erittäin suuret, noin 6000 solmun nopeudet, ja joka on varustettu yli 1000 XNUMX kilometrin autonomialla, joka riittää ylittämään. Atlantin puolelta toiselle, jopa XNUMX metrin syvyydessä.

Lisäksi Kanyon kantaa 100 kilotonnia ydinvoimakuormaa, joka vastaa yksittäisten ilmakehän paluujärjestelmien MIRV:n toteuttamaa strategista tuhoamiskykyä.

Tämän aseen käyttöskenaario perustuu modifioidun ydinohjussukellusveneen Belgorodin tai tätä tarkoitusta varten muunnetun Habarovskin esikäyttöön, jolloin torpedo voi iskeä vastustajan satamaan tai rannikkoalueisiin, kuten Norfolkin sotasatamaan.

Rakenteensa vuoksi tällainen räjähdys aiheuttaisi erittäin merkittäviä vahinkoja telakoituneelle laivastolle, rannikon sotilas- ja siviiliinfrastruktuurin tuhoutumisen ja laajan rannikkoalueen saastumisen, mikä edellyttäisi tämän tilan lopullista evakuointia.

Poseidonin ydintorpedo Sotilaallinen voimatasapaino | Puolustusanalyysi | Ydinaseet
Venäläinen Status-6 Poseidon autonominen valtamerellä kulkeva ydintorpedo saa voimansa miniatyrisoidusta ydinreaktorista

Kanyonin kuljettamiseksi Venäjän laivasto muunsi erityisesti Belgorod-risteilyohjussukellusveneen. Laivan rakentaminen aloitettiin vuonna 1992, mutta hylättiin muutama vuosi myöhemmin varojen puutteen vuoksi.

Vuonna 2012 Venäjän merivoimien esikunta käynnisti sukellusveneen rakentamisen uudelleen 949AM Antey -projektin alusten (Oscar 2 NATO-nimikkeessä) mukaisten suunnitelmien mukaisesti lisätäkseen sen pituutta 154 metristä 184 metriin ja sen uppoumaa. 20.000 30.000 tonnista XNUMX XNUMX tonniin, mikä tekee siitä maailman suurimman käytössä olevan sukellusveneen sen jälkeen, kun viimeinen oli asetettu reserviin. Typhoon Venäjän kieli.

Siten uusi alus pystyy toteuttamaan jopa 6 Kanyon-torpedoa samalla, kun se hyötyy Anteyn parannetusta harkintavaltasta, joka on paljon suurempi kuin vanhempien venäläisten sukellusveneiden.

Itse asiassa lännessä usein toistuvan venäläisen tiedonannon mukaan Belgorod/Kanyon-pariskunnan saapumisen pitäisi järkyttää Atlantin strategista tasapainoa ja muodostaa suoran uhan Yhdysvaltain satamille, varsinkin kun nopeudellaan, syvyydellään ja kantamallaan. , Kanyonia olisi mahdoton siepata.

Meillä on siellä kaikki ominaisuudet, joita saksalaiset halusivat suunnitella nimellä Wunderwaffen eli ihmease. Todellisuus on kuitenkin aivan toisenlainen...

Itse asiassa Kanyonin käyttö tai sen pelkkä sijoittaminen lähelle Amerikan rannikkoa Belgorodilla olisi Yhdysvalloille kestämätön casus belli, joka vastaa SS-4-ohjusten sijoittamista Kuuban saarelle vuonna 1962, erityisesti koska sukellusvene tulee olemaan Yhdysvaltain laivaston ja sen liittoutuneiden laivaston kaiken huomion kohteena, ja Kanyon ei ole suunnittelultaan erittäin todennäköisesti akustisesti huomaamaton.

Toisin sanoen on erittäin epätodennäköistä, että Belgorod/Kanyon-pariskunta pystyy ylittämään Yhdysvaltojen ja Kanadan itärannikkoa ympäröivän akustisen suojan kehän. Jäljellä on mahdollisuus laukaista torpedot suurelta etäisyydeltä, jotta voidaan hyödyntää sen autonomiaa vetoamalla sen nopeudella sen suojaamiseksi.

Tosin yksikään länsimainen torpedo ei ylitä 60 solmua nykyään, mikä tekee Kanyonin sieppaamisesta vaikeaa. Vaikeaa, mutta ei mahdotonta.

Muistutuksena on, että 80-luvun lopulla Neuvostoliiton laivastolla oli jo ydinsukellusveneitä, Alphaa, jotka pystyivät saavuttamaan länsimaisia ​​torpedoja suurempia huippunopeuksia. Ratkaisu oli siis hyökätä kohteeseen edestä, ei takaa, mikä myös mahdollisti torpedon räjähdyksen sukellusveneen torpedoputkien lähellä.

Jopa ilman iskua, iskuaalto voisi laukaista torpedojen räjähdyksen niiden putkissa ja näin ollen sukellusveneen menetyksen, joka kehittyy 35 solmun nopeudella kuten Alphat, olisi sokea ja kuuro, eikä siksi pystyisi välttämään uhkaa. .

SArmat-ohjus Sotilaallinen voimatasapaino | Puolustusanalyysi | Ydinaseet
ICBM SARMAT pystyy toteuttamaan Avangardin yliäänisen ilmakehän paluuliittimen

Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Sotilaallinen voimatasapaino | Puolustusanalyysi | Ydinaseet

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit