Ruotsin jäsenyys Natossa avaa suuria mahdollisuuksia yhteistyölle Ranskan kanssa taistelulentokoneiden alalla

Ruotsin puolueettomuus, joka johtui vuodesta 1814 peräisin olevasta kansainvälisestä asemasta, oli yksi maan kansainvälisen politiikan pilareista 19- ja 20-luvuilla, jolloin Tukholma pystyi säilyttämään rauhan alueellaan yli 200 vuoden ajan. Maa ei kuitenkaan ole koskaan laiminlyönyt näiden vuosien aikana omaa puolustustaan ​​ja strategista autonomiaansa. Niinpä ruotsalaiset ilmailuyritykset, kuten ASJA ja Saab, sitoutuivat 30-luvun alusta alkaen kehittämään kansallisia taistelulentokoneita, kuten Svenska Aero Jaktfalken -kaksilentokoneen, joka teki ensimmäisen lentonsa vuonna 1929, tai Saab 17 -sukelluspommittajan, joka oli ensimmäinen kaikista. -maassa suunniteltu metallilentokone, joka teki ensimmäisen lentonsa vuonna 1940. Toisen maailmansodan lopulla Tukholma sitoutui lisäämään ponnistelujaan tällä alalla. Saab 19 Tunnan, ensimmäinen suihkuturbiinikoneella varustettu hävittäjä, jonka ensimmäinen lento tapahtui vuonna 1948 ja jota valmistettiin 661 kappaletta, joista 30 kappaletta Itävallan ilmavoimille, toinen liittoutumaton maa, sitten Saab 32 Lansen, kaksipaikkainen. pitkän kantaman hävittäjäpommikone, jonka prototyyppi nousi ilmaan vuonna 1952 ja jota valmistettiin 450 kappaletta Ruotsin ilmavoimien Flygvapnetille.

saab 19 Tunnan e1658152860662 Sotilasliitot | Puolustusanalyysi | Hävittäjäkoneet
Saab 19/29 Tunnan oli Saabin ensimmäinen sodan jälkeinen suihkuhävittäjä. Se teki ensimmäisen lentonsa vuonna 1948 brittiläisestä suihkuturbiinista.

Ruotsin sotilaallinen ilmailurakennus sai kuitenkin todellista kansainvälistä tunnustusta vuonna 1960, kun käyttöön otettiin J35 Draken, monikäyttöinen yksimoottorinen deltasiipinen hävittäjä, joka pystyy saavuttamaan 2 Machin tehon ja jota tuotettiin 651 kopiota vuosina 1955-1974, joista 24 Itävallan ilmavoimille, 51 Tanskan ilmavoimille ja 50 Suomen ilmavoimille, joista viimeinen poistettiin palveluksesta vuonna 2009. Saab valmisti vuonna 1967 toisen erittäin menestyneen lentokoneen, Saab 37 Viggenin, monikäyttöisen yksimoottorisen koneen. korkean suorituskyvyn delta-siipi- ja canard-lentokoneita, joita valmistettiin vuosina 1970-1990 321 kappaletta Ruotsin ilmavoimille, mutta jotka kärsivät F-16:n ja F-18:n kilpailusta kansainvälisellä näyttämöllä huomattavasta suorituskyvystä huolimatta. Vuodesta 1988 lähtien Saab on vihdoin tuottanut viimeinen korkealaatuinen laite, JAS 39 Gripen, joka otettiin käyttöön vuonna 1996 ja jonka valitsi erityisesti Unkari (14 lentokonetta vuokralla), Etelä-Afrikka (16 lentokonetta, joista 9 kaksipaikkaista), Tšekki (14 lentokonetta vuokralla) ja Thaimaa (12 lentokonetta, joista 4 kaksipaikkaista) istuimet). Vuonna 2013 Saab voitti myös sopimuksen 36 JAS 39 Next Generation Gripen E/F -koneesta Brasiliassa, kuten maa ilmoitti äskettäin. seuraava tilaus toisesta laiteerästä rakennettu paikan päällä.

Saab J 35A 01 Military Alliances | Puolustusanalyysi | Hävittäjäkoneet
J-35 Draken osoitti ruotsalaista asiantuntemusta tehokkaiden taistelulentokoneiden suunnittelussa.

Itse asiassa Ruotsi on nykyään yksi harvoista länsimaista, joka on osoittanut kykynsä suunnitella ja toteuttaa taistelulentokoneita pitkällä aikavälillä itsenäisesti, vaikka ruotsalaiset taistelukoneet ovat aina integroineet länsimaisia ​​tekniikoita. Tukholma aikoi jatkaa ponnisteluja tällä alueella Flysystem 2020 -ohjelmalla, jonka tavoitteena on kehittää Gripen E/F:n seuraaja vuoteen 2035 mennessä. Ruotsin viranomaiset ovat lähestyneet Ison-Britannian FCAS-ohjelmaa vuonna 2021, mutta rajoitetulla tavalla ja vain yhteiskehittämään tiettyjä yleisiä teknologioita liittymättä itse Tempest-ohjelmaan. Tukholma halusi vielä tänäkin päivänä säilyttää neutraalin asenteen ja siksi saada laajennettua strategista autonomiaa. Ruotsin ja Suomen hakemus Atlantin liiton jäseneksiVenäjän Ukrainaa vastaan ​​helmikuussa 2022 toteuttaman hyökkäyksen jälkeen jakaa kortit uudelleen tällä alueella sekä Tukholman että Flygvapnetin ja valmistaja Saabin osalta uusilla yhteentoimivuusrajoitteilla, mutta myös uusilla yhteistyömahdollisuuksilla, erityisesti yhden tärkeimmistä kilpailijoistaan. pitkälle kansainvälisellä näyttämöllä, Ranska.


LOGO meta Defense 70 Sotilaalliset liittoumat | Puolustusanalyysi | Hävittäjälentokoneita

Tämä artikkeli on tarkoitettu vain tilaajille -

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
kaikki artikkelit ilman mainoksia, alkaen 1,99 €.

- Mainonta -

Jatkoa ajatellen

1 KOMMENTTI

Kommentit on suljettu.

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit