Onko viidennen sukupolven taistelulentokoneita todella olemassa?

Kun Lockheed-Martin esitteli F-22 Raptorinsa ensimmäisen kerran, se esiteltiin 5. sukupolven taistelukoneena, mikä osoittaa sen häiritsevän luonteen sekä toiminnallisesti että teknisesti aiempien taistelulentokoneiden kanssa.

Sen yksikköhinta oli 160 miljoonaa dollaria, mikä itsessään riitti perustelemaan suuren häiritsevän näkökohdan, koska kaksi kertaa kalliimpi kuin F-15E tai F/A 18 E/F oli silloin kallein käytössä tai valmisteilla oleva taistelulentokone kautta aikojen. Atlantin.

Tämän lisäksi koneessa oli ainutlaatuisia ominaisuuksia, kuten erittäin edistynyt monipuolinen stealth, joka ei kuitenkaan vastannut F-117A:ta etusektorilla, kyky ylläpitää yliäänilentoa ilman jälkipolttoa, jota kutsutaan Super-risteilyksi, ja ensimmäinen yritys. Suunnitella tietokeskeinen taistelulentokone, jolla on siihen aikaan merkittävät prosessointiominaisuudet ja jota kutsutaan datafuusioksi.

Siitä lähtien 5. sukupolvi on vakiinnuttanut asemansa laadullisena kriteerinä, jota on usein käytetty viimeisenä perusteena arvioitaessa lentokoneen toiminnallista suorituskykyä, erityisesti sen jälkeen, kun saman valmistajan F-35 Lighting II saapui kansainvälisille markkinoille. ja tämä, vaikka siinä ei ole monipuolista stealthiä, vaan sektorikohtaista stealthiä, eikä enää superristeilyjä.

Ensimmäinen viidennen sukupolven taistelulentokone, F-5 Raptor, on todellakin asettanut riman suorituskyvyn ja ominaisuuksien suhteen erittäin korkealle.
F-22 Raptor oli ensimmäinen lentokone, joka nimettiin osaksi viidettä sukupolvea

Tämä luokitus on kuitenkin ohittanut vain amerikkalaiset lentokoneet, koska sekä venäläinen Su-57 että kiinalainen J-20 esitetään myös viidennen sukupolven lentokoneina.

Uudet kehitteillä olevat ohjelmat, kuten ranskalais-saksalainen FCAS, British Tempest tai amerikkalainen NGAD, esitellään tulevaisuuden kuudennen sukupolven laitteina.

Tutkimalla taistelulentokoneiden teknisen kehityksen historiaa nyt yli sadan vuoden ajan näyttää kuitenkin siltä, ​​että tämä paljon käytetty käsitys voisi todellisuudessa olla, ellei keinotekoinen, joka tapauksessa vakavasti ylikäytetty, niin pitkälle, että voisi kyseenalaistaa sen olennaisuuden.

Näin ollen neljä edellistä sukupolvea, kuten tuleva 6. sukupolvi, esittelevät teknologisia ja toiminnallisia näkökohtia, jotka ovat paljon häiritsevämpiä ja yleismaailmallisempia kuin tämän 5. sukupolven määrittelyyn käytetty muuttuvan geometrian ominaisuuksien kokoonpano.

Ensimmäiset Su57:t tulevat liikenteeseen vuonna 2020 Venäjän ilmavoimien Fighters Aviationin kanssa | Sotilaslentokoneiden rakentaminen | YHDYSVALLAT
Venäläisessä Su-57:ssä on monia ominaisuuksia, jotka mahdollistavat sen 5. sukupolven jäsenyyden, kuten stealth-, superristeily- ja datafuusio.

Jos koneen käyttö sotilaallisiin tarkoituksiin alkoi 1900-luvun lopulla, historian ensimmäinen ilmataistelu käytiin 5. lokakuuta 1914 Jonchery-sur-Veslesin yläpuolella Marnessa, jolloin Voisin LA Type 3 varustettiin konekiväärillä. sen miehistö, lentäjä Joseph Franz ja mekaanikko Louis Quenault, historian ensimmäinen hävittäjä ampumalla alas saksalaisen tiedustelukoneen.

Ensimmäisen sukupolven taistelukone Voisin LA Type 1:sta A-3 Skyraideriin

Tämän ensimmäisen sukupolven taistelulentokoneita leimasivat mäntämoottorit, potkurit ja suorat siivet. Se kesti toisen maailmansodan jälkeen tietyillä legendaarisilla lentokoneilla, kuten brittiläinen Camel, Spitfire ja Tempest, ranskalaiset SPAD ja MS406, Fokker Dr.1, Messerschmitt BF109 ja saksalainen FW190, amerikkalainen P-38 Lighting, P-51 Mustang ja F-6F Hellcat tai jopa japanilainen A6M, kuuluisa nolla, joka vallitsi Tyynellämerellä vuoteen 1943 ja Hellcatin saapumiseen asti.

Jotkut näistä lentokoneista jäivät liikenteeseen 50- ja jopa 60-luvuilla, kuten F-4U Corsair, joka palveli intensiivisesti Koreassa, mutta myös Indokiinassa ranskalaisten laivastonlentäjien käsissä, ja kuuluisa Yhdysvaltain laivaston A-1 Skyraider. Vietnamissa erikoistuneet Sandies-tehtävät suojelevat pudonneiden lentäjien poimintoja.

Niiden suorituskyky oli kuitenkin rajoitettua johtuen potkurin käyttöön liittyvistä aerodynaamisista rajoituksista, jotka eivät antaneet niiden ylittää 750 km/h nopeuksia.

naapuriLA T3 -hävittäjälentokone | Sotilaslentokoneiden rakentaminen | YHDYSVALLAT
Voisin LA Type 3 oli ensimmäinen lentokone historiassa, joka saavutti ilmavoiton lokakuussa 1914

Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense logo 93x93 2 Hävittäjälento | Sotilaslentokoneiden rakentaminen | YHDYSVALLAT

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

4 Kommentit

Kommentit on suljettu.

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit