Yhdysvaltain laivasto piti Lightning-Carrier-kevyt lentotukialuksen konseptia onnistuneena kokeiden aikana

- Mainonta -

Kevyt lentotukialuksen konsepti saa vauhtia Yhdysvaltain laivaston Lightning-Carrier-ohjelman myötä Kiinan laivaston nousun käsittelemiseksi.

Amerikkalaisten Tyynenmeren saarten takaisinvalloituspyrkimysten huipulla Yhdysvaltain laivasto asetti riviin noin kaksikymmentä Essex-luokan raskasta lentotukialusta, jotka muodostivat amerikkalaisen merivoimien taistelujoukon vastustamaan ja tuhoamaan voimakasta japanilaista laivastoa.

Suuri osa amerikkalaisen laivaston ilmailun tehtävistä Tyynellämerellä ja Atlantilla, olipa kyseessä sitten merisaattueiden saatto tai amfibiojoukkojen tukeminen hyökkäysten aikana, suoritettiin kuitenkin 9 Independence-luokan kevytalukselta ja 50 Casablanca-luokan saattuealukselta. .

- Mainonta -

190 metriä pitkiä 15.000 35 tonnin kuormitettua uppoumaa varten Independence-luokan kevyet lentotukialukset käyttivät 28 Hellcat- ja Avenger-lentokoneita, kun niitä Casablanca-luokan 10.000 XNUMX tonnin saattajalentokoneita oli XNUMX, hillitäkseen ilmaa, merta ja sukellusveneuhat, jotka on suunnattu saattueisiin tai alukselta poistuneisiin joukkoihin.

Kevyellä lentotukialuksella oli tärkeä rooli toisen maailmansodan aikana
Casablanca-luokan saattoaluksilla (tässä USS Guadalcanal) oli ratkaiseva rooli Tyynenmeren kampanjassa, mutta myös saattueiden saattamisessa Atlantilla

40-luvun lopulla ensimmäisten lentokoneen tulojen myötä lentotukialusten mitat nostettiin nopeasti, Essex-luokan 250 metristä ja 30.000 300 tonnista Midway-luokan lentotukialusten 55.000 metriin ja XNUMX XNUMX tonniin.

Kevyen ja keskikokoisen lentotukialuksen kehitys kylmän sodan aikana

Mitä tulee kevyisiin lentotukialuksiin tai saattajalentokoneisiin, ne jättivät palvelun, koska he eivät kyenneet ottamaan vastaan ​​uusia lentokoneita tehokkaasti rajoitetun vetoisuutensa vuoksi. 60-luvulla Yhdysvaltain laivasto oli lopullisesti luopunut tämäntyyppisistä laivoista varustaakseen itsensä yksinomaan raskailla lentotukialuksilla.

- Mainonta -

Ranska ja Iso-Britannia puolestaan ​​kehittivät malleja keskikokoisista lentotukialuksista, joiden mitat ovat pienemmät kuin amerikkalaiset laivat, mutta jotka pystyivät toteuttamaan nykyaikaisia ​​laivojen hävittäjiä, Clemenceau- ja Hermes-luokkien aluksilla, joiden paino on 35.000 270 tonnia ja XNUMX metriä.

Lentotukialus Clemenceau kuljettaa Super Etendrad Alizes ja Etenrad IV FAA Cassardin saattajana Lentotukialus | Puolustusanalyysi | YHDYSVALLAT
Vain 32.000 45.000 tonnin uppoumalla Clemenceau oli puolet Yhdysvaltain laivaston aikalaistensa painosta. Näin on edelleen Charles de Gaullen ja sen 90.000 XNUMX tonnin osalta verrattuna Nimitzin XNUMX XNUMX tonniin.

Taistelulentokoneista tuli raskaampia ja tehokkaampia vuosien varrella, mutta kevyen lentotukialuksen käsite vaikutti anakroniselta 70-luvun alussa, ainakin brittiläisten Invincible-luokan lentotukialusten muodostaman parin ilmaantumiseen asti. Sea Harrier, laivastoversio Hawker Siddeleyn lyhyestä ja pystysuorasta lentoonlähtö- ja laskuhävittäjästä, pari, joka osoitti tehokkuutensa Falklandin sodan aikana vuonna 1982.

Tuskin 207 metriä pitkät 20.000 XNUMX tonnin uppoumalla Invincible-luokan lentotukialukset toivat kevyiden lentotukialusten käsitteen takaisin muotiin ja inspiroivat monia merivoimia, jotka sitoutuivat hankkimaan samojen paradigmojen pohjalta lähtevän hävittäjän.

- Mainonta -

Samaan aikaan neuvostoliittolaiset kehittivät brittien kehittämästä Skijumpista inspiraation saaneen keskikokoisen lentotukialusmallin ilman katapultteja, mutta varustettuna pysäyttimillä, Kuznetzov-luokan ja luottaen klassisiin taistelukoneisiin, joilla on erinomainen lentoonlähtö. painosuhde, kuten Mig-29 ja Su-33.

Harrierin saapuminen ja sitten F-35B Lighting II

Näitä kahta lähestymistapaa käytetään nykyään laajalti, joko länsimaisilla laivastoilla, jotka perustuvat Harrieriin ja nyt F-35B:hen, tai Venäjän, Kiinan ja Intian laivastoissa Kuznetzovin lähestymistavoilla.

Sama koski Yhdysvaltain laivastoa ja erityisesti Yhdysvaltain merijalkaväkeä, joka oli 80-luvun puolivälistä lähtien käyttänyt McDonnell Douglas AV-8B Harrier II -hävittäjiä Tarawa-luokan rynnäkköhelikopteritukialuksissa ja Iwo Jimassa.

Jokainen rynnäkköhelikopteritukialus asetti sitten 8-10 hävittäjää hyökkäys- ja hyökkäyshelikopterien rinnalle, ja niiden tehtävänä oli suojella ja tukea laskeutuneita amfibiojoukkoja.

USS Nimitz e1606743139998 Lentotukialus | Puolustusanalyysi | YHDYSVALLAT
Yhdysvaltain laivaston Nimitz-luokan raskaat ydinlentokoneiden tukialukset voivat käyttää jopa 85 lentokonetta, joista noin XNUMX hävittäjäkonetta, mikä vastaa hävittäjäsiipeä.

Lentotukialustehtävä määrättiin tiukasti raskaille lentotukialuksille ja erityisesti Nimitz-luokan ydinlentokuorille, joiden pituus on 330 metriä ja kuorma 90.000 60 tonnia ja jotka pystyivät toteuttamaan kaikki Yhdysvaltain laivaston koneessa olevat lentokoneet, mukaan lukien lähes XNUMX Hornet, Tomcat. ja Corsair II -hävittäjiä.


LOGO meta Defense 70 Lentotukialus | Puolustusanalyysi | YHDYSVALLAT

Tämä artikkeli on tarkoitettu vain tilaajille

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
kaikki artikkelit ilman mainoksia, alkaen 1,99 €.


Uutiskirjeen tilaus

Rekisteröidy Meta-Defense-uutiskirje vastaanottaa
uusimmat muotiartikkelit päivittäin tai viikoittain

- Mainonta -

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit