Nämä 5 vähän tappavaa strategista uhkaa horjuttavat maailmanlaajuista sotilaallista tasapainoa

- Mainonta -

Jos strategiset uhat liittyvät useimmiten joukkotuhoaseisiin, uudet laitteet ja uudet sotilaalliset voimavarat määrittävät todellisuuden uudelleen ja ilmaantuu vähän tappavia strategisia uhkia.

Strategisen lakon käsite syntyi toisen maailmansodan aikana, ensin Saksalainen blitz brittiläisiä kaupunkeja vastaan joka ulottui varsinaisen Britannian taistelun päättymisen, syyskuun 1940 ja toukokuun 1941 välisenä aikana, jolloin Luftwaffe suuntautui itään Barbarossa-suunnitelmaa ennakoiden.

Saksalaisille strategeille ja erityisesti Luftwaffen komentajalle Herman Goehringille oli kysymys brittien itsensä vastustamistahdon tuhoamisesta iskemällä sotilaallisiin kohteisiin, kuten tukikohtiin ja tehtaisiin, vaan myös maiden suuriin kaupunkeihin. , kuten Lontoossa, mutta myös Coventryssa, Plymouthissa, Birminghamissa ja Liverpoolissa.

- Mainonta -

Tämä kampanja, joka johti 43.000 90.000 siviilikuolemaan ja 900 XNUMX vakavaan loukkaantumiseen, epäonnistui, sillä Luftwaffe menetti lähes XNUMX lentokonetta, mukaan lukien suuren osan pommilaivastostaan, saavuttamatta asetettuja tavoitteita.

Tämä epäonnistuminen ei kuitenkaan estänyt brittejä ja amerikkalaisia ​​tekemästä samaa tekemästä useita strategisia iskuja päivällä (US Army Air Force) ja yöllä (kuninkaalliset ilmavoimat) teollisuuskohteisiin, mutta myös Saksan kaupunkeihin ja enemmän kuin tietyissä miehitetyn alueen kaupungeissa, mikä aiheutti yli 500.000 100.000 kuoleman Saksassa, yhtä monta Japanissa, 67.000 XNUMX kuoli Italiassa ja XNUMX XNUMX Ranskassa.

Tämän liittoutuneiden strategisen ilmakampanjan eduista keskustellaan edelleen, vaikka ne objektiivisesti ja merkittävästi heikensivät akselin teollisia valmiuksia ja polttoainevarastoja.

- Mainonta -

Hiroshiman ja Nagasakin kahden pommin räjähdys elokuussa 1945 kuitenkin muutti tilanteen ja loi ensimmäistä kertaa siviilikohteiden iskun kautta merkittävän strategisen vaikutuksen Japanin valtakunnan antautuessa. asemaan menetettyään valtavan enemmistön laivastostaan ​​ja saapuessaan Eurooppaan johtamaan hyökkäystä Japanin joukkoja vastaan ​​Mantsuriassa.

Kuitenkin ydinase on todellakin säätänyt maailmanlaajuista voimatasapainoa tuosta päivästä lähtien luomalla käsitteen joukkotuhoase, joka pystyy samanaikaisesti tuhoamaan suuren kaupungin infrastruktuurin ja siviiliväestön halutun poliittisen tavoitteen saavuttamiseksi. tavoitteita sen sijaan, että pyrittäisiin tuhoamaan vastakkainen sotilaallinen työkalu, kuten sitä edeltäneen 50 vuosisadan ihmiskunnan historian aikana.

strategiset uhat on tähän asti useimmiten liitetty ydinaseisiin
Ydinaseet ovat olleet suurvaltojen strategisen viestinnän tukipilari toisen maailmansodan päättymisestä lähtien.

Jos A-pommi ja sitten vetypommi muodostivat planeetan voimakkaimpien kansojen strategisten kykyjen ytimen, ne kehittivät vuosien mittaan muita johdettuja ominaisuuksia, kuten kemiallisia tai bakteriologisia aseita tai säteilyaseita, jotka on tarkoitettu enemmän. erityisesti väestön tuhoamiseksi infrastruktuuria tuhoamatta.

- Mainonta -

Nämä aseet, jotka yhdistettiin lyhenteeksi NRBC sanoista Nuclear, Radiological, Biological and Chemical, muodostivat strategisen voimatasapainon kulmakiven koko kylmän sodan ajan ja jopa sen jälkeen. Kuitenkin useiden vuosien, jopa muutaman vuosikymmenen ajan, toinen strategisten aseiden luokka on vähitellen ilmaantunut.

Toisin kuin aikaisemmissa, näillä ei pyritä tuhoamaan väestöä, vaan tuhoamaan maan infrastruktuurit ja taloudelliset ja sosiaaliset valmiudet, saavuttamaan kohdennettu strateginen tavoite ylittämättä ydin- tai vastaavaa kynnystä, mikä johtaa miljoonien kuolemaan. siviileistä.

Tässä artikkelissa tutkimme viittä tätä luokittelua vastaavaa strategista kykyä, jotka voivat hyvinkin muuttaa tulevien vuosien voimatasapainon lisäksi myös strategisen kynnyksen ja reagoinnin logiikkaa.

1- Sähkömagneettiset pulssiaseet

Kaikista ei-tappavista strategisista valmiuksista sähkömagneettisten pulssiaseiden käyttö on vanhin. Itse asiassa ensimmäisistä ydinräjähdyksistä vuonna 1945 lähtien syntyneen voimakkaan sähkömagneettisen pulssin seurauksia tutkittiin ensin Yhdysvallat ja sitten, vuodesta 1949, Neuvostoliitto.

Vuonna 1962 nämä kaksi suurvaltaa suorittivat tähän suuntaan kokeita lähes samanaikaisesti, amerikkalaisen Starfish Prime -projektin kanssa, joka räjäytti 1,44 megatonin ydinpanoksen 400 km:n korkeudessa Tyynenmeren yläpuolella, ja Neuvostoliiton projektissa 184, joka teki saman pienemmillä kuormilla. 300 kt yli Kazakstanin.

Molemmissa tapauksissa kyse oli ennen kaikkea vastustajan sotilaallisten kykyjen neutraloimisesta laajalla alueella tuhoamalla kaikki elektroniikkapiirit, jotka silloin esiintyivät sotilasajoneuvoissa, laivoissa ja lentokoneissa.

Toisaalta ydinpommien ja ohjusten käyttöä vaihtoehtona peloteasennossa ei tuolloin edes harkittu, koska siviiliinfrastruktuurien haavoittuvuutta EMP:lle pidettiin liian vähäisenä.

Yhdysvaltain sähköverkko on erittäin alttiina kyberhyökkäyksille strategisille aseille | Puolustusanalyysi | EMP-sähkömagneettiset pulssiaseet
Sähköverkko on yksi sähkömagneettisen pulssin hyökkäyksen ilmeisimmistä kohteista.

Tilanne tuskin muuttui tässä asiassa ennen 2000-luvun alkua ja talouden, mutta myös maiden koko yhteiskuntaelämän globaalin digitalisoitumisen alkamista. Samaan aikaan tieto sähkömagneettisen pulssin ilmiöstä ja sen vaikutuksista oli myös edennyt suuresti, niin että vuonna 2001 Yhdysvaltain kongressi käynnisti tutkimuksen Yhdysvaltojen haavoittuvuudesta tämän tyyppisille uhille luomalla Yhdysvallat. Osavaltioiden EMP-komissio.

Ensimmäinen palaute tältä komissiolta vuonna 2004 ja erityisesti senaatissa vuonna 2005 pidetyssä kuulemisessa osoitti, että tämäntyyppiset aseet muodostavat nyt strategisen uhan maalle, ei pelkästään niiden tehokkuuden vuoksi strategisissa infrastruktuureissa, kuten sähköverkossa. televiestinnässä, mutta myös tuhoamalla lähes kaiken maan kuljetuskapasiteetin.

Lisäksi komissio tunnisti Yhdysvaltojen lisäksi peräti 15 maata, jotka ovat tekemässä tällä alueella kokeita, mukaan lukien Pohjois-Korea, Iran, Venäjä, Kiina, Kuuba, Intia, Pakistan ja Kuuba.

Tosiasia on, että "pääsylippu" tällaisen strategisen kapasiteetin varustamiseen on valtaosan maiden ulottumattomissa. Itse asiassa, ei-ydinvoimaisten sähkömagneettisten pulssiaseiden lisäksi, joilla ei ole tarpeeksi tehoa, jotta niitä voitaisiin pitää strategisina, on samanaikaisesti oltava kehittynyt pitkän kantaman ballistinen kapasiteetti sekä suuritehoiset (yli 100 kt) ydinkärjet ja riittävästi pienoiskoossa tapahtuvaksi näillä ohjuksilla.

Lisäksi vaikka tällaisessa hypoteesissa käytetyn ydinaseen tärkeimmät tuhoavat vaikutukset, kuten shokkiaalto ja lämpömuuri, suurelta osin vaimentuvat ilmakehän ulkopuolisen räjähdyksen, kuten radioaktiivisen laskeuman, vaikutuksesta, tällaisen aseen uhrit, kuten Kuljetusvälineiden matkustajat ja sairaalahoidossa olevat tai tekniikasta riippuvaiset potilaat voisivat vakuuttaa kohteena olevan maan hyökkäyksen "ydin" ja "massatuho" luonteesta ja johtaa siten ydinvoimaan.

Uhkaa pidetään kuitenkin riittävän merkittävänä vakuuttamaan Japanin viranomaiset hautaamaan viiden suurimman sotilaspiirinsä komento- ja tukikyvyt, nimenomaan EMP-iskun vastustamiseksi.

2- Drone-parvet tieteiskirjallisuudesta strategisiin uhkiin;

Vaikka sotilaskärjellä aseistettujen droonien käyttöä ei ilmennyt Ukrainan sodan aikana, niin tämän sodan aikana niitä käytettiin ensimmäistä kertaa massiivisesti ja koordinoidusti tuhoamaan ajan myötä siviiliinfrastruktuureja. vastustajasta.

Tässä Venäjän armeijat luottavat Iranin Shahed-136 droniin, suhteellisen yksinkertaiseen, noin sata kiloa painavaan laitteeseen, joka pystyy kuljettamaan 2 kg:n sotilaskuorman yli 500 40 km:n matkalle iskemään erittäin tarkasti satelliittinavigoinnin ansiosta. .

Moskova käytti näitä droneja perinteisempien ominaisuuksien, kuten risteilyohjusten, ohella Ukrainan energiakapasiteetin tuhoamiseen tavoitteenaan laukaista siviiliväestön joukkopako länteen ja saada ukrainalaiset viranomaiset neuvottelemaan epäedullisin ehdoin.

Tällä hetkellä Venäjän iskujen määrä ei ole mahdollistanut tällaisten tavoitteiden saavuttamista. Ukrainan yleisen mielipiteen joustavuus näyttää vahvemmalta kuin koskaan, kuten se teki briteille Blitzin aikana.

Shahed 136 Iran Strategic Arms | Puolustusanalyysi | EMP-sähkömagneettiset pulssiaseet
Vain 20.000 136 dollarin yksikköhinnalla iranilainen Shahed XNUMX -drone tuo strategisen iskukyvyn (melkein) kaikkien budjettien ulottuville.

LOGO meta Defense 70 Strategiset aseet | Puolustusanalyysi | EMP-sähkömagneettiset pulssiaseet

Tämä artikkeli on tarkoitettu vain tilaajille

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
kaikki artikkelit ilman mainoksia, alkaen 1,99 €.


Uutiskirjeen tilaus

Rekisteröidy Meta-Defense-uutiskirje vastaanottaa
uusimmat muotiartikkelit päivittäin tai viikoittain

- Mainonta -

Jatkoa ajatellen

2 Kommentit

Kommentit on suljettu.

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit