On hyvä aika poistua peloteinvestoinnit budjettialijäämästä

Ranska sijoittaa vuosittain 5–7 miljardia euroa rahoittaakseen puolustusnsa tärkeimmän osan, nimittäin ydinpelotteen. Luotetaan neljään Triomphant-luokan ballististen ohjusten sukellusveneeseen, joista jokainen on aseistettu 4:lla mannertenvälisellä ballistisella M16- ja M45-ohjuksella, sekä kahteen hävittäjälentueen Rafale ASMPA-yliääniydinohjuksilla aseistettu ranskalainen pelote on suunniteltu pitämään loitolla kaikki vastustajat, jotka tulevat uhkaamaan maata tai sen strategisia etuja, vaikka se itse olisi varustettu pelotevoimalla. Tulevina vuosina kehitetään uusia 3. sukupolven ballistisia ydinsukellusveneitä, jotka korvaavat Triomphant-luokan alukset seuraavan vuosikymmenen lopulla, ASMPA-ohjuksen korvaaminen sekä täytäntöönpanoa tukevien joukkojen modernisointi. , Ranskan pelotteen kustannusten odotetaan kasvavan merkittävästi ja olevan 8–10 miljardia euroa vuodessa seuraavan sotilaallisen ohjelmointilain mukaisesti.

Jos Ranskan pelotteet muodostavat kansallisen puolustuksen pääpilarin sekä Euroopan unionin tai Naton puitteissa Ranskan kanssa liittoutuneiden Euroopan maiden kriittisen osatekijän, se edustaa myös merkittävintä budjettipainoa, mikä haittaa rahoitusta. muista perinteisen alan ohjelmista. Tämä itse asiassa vahingoittaa Ranskan armeijoiden suorituskykyä, mutta myös sen puolustusteollisuuden innovaatiokykyä ja siten vientikykyä. Samaan aikaan Ranska on, kuten sen euroalueen eurooppalaiset kumppanit, julkisen talouden vakaussopimuksen alainen, ja sen on saatettava budjettivajensa alle 3 prosentin suhteessa BKT:hen. Viime vuosina Ranskassa ja muualla on useaan otteeseen noussut ääniä, joiden tarkoituksena on saada puolustusinvestoinnit pois julkisen talouden alijäämän laskemisesta, mikä on haitannut maita, jotka tekevät suuria ponnisteluja tällä alalla. koko liittouma, kun taas se suosii niitä, jotka investoivat huomattavasti vähemmän tälle alueelle ja jotka itse asiassa luottavat yhteiseen puolustuskykyyn tasapainottaakseen julkisia menojaan.

Un Rafale ASMPA-ohjuksella varustetun ranskalaisen pelotteen ilmakomponentin F3 Sotilaalliset liittoumat | Puolustusanalyysi | Ydinaseet
Ilma- ja avaruusvoimat toteuttavat kaksi ydinlentuetta, jotka on varustettu Rafale ja yliääniset ydinohjukset ASMPA

Mutta eurooppalaisten, erityisesti budjettitasapainoltaan tiukimmat maiden, peräänantamattomuudessa on juuri ilmennyt puute. Venäjän Ukrainaa-vastaisen hyökkäyksen jälkeen puolustus- ja investointiasetelmat tällä alalla on todellakin kyseenalaistettu, myös budjettialalla. Niinpä Viron pääministeri, erittäin määrätietoinen Kaja Kallas ilmoitti kaksi päivää sitten aikovansa ehdottaa eurooppalaisille kumppaneilleen Covid-kriisin aikana käyttöön otettua yhteisinvestointi- ja yhteiskehitysmenettelyä. rahoittaa ammusten, erityisesti tykistöjen, tuotantoa ja hankintaa, jotta voidaan nopeasti vahvistaa Euroopan armeijoiden varastoja ja tukea tehokkaasti Ukrainan armeijoita, jotka ovat tällä alueella erittäin kireällä. Muut maat, kuten Puola, mutta myös Italia, ovat ottaneet käyttöön investointistrategioita, jotka ovat saaneet inspiraationsa Covid-kriisistä periytyneiden strategioiden pohjalta ja tukeneet eurooppalaista rahoitusta armeijoidensa modernisoinnin rahoittamiseen. Tässä yhteydessä Ranskan on ehkä aiheellista pyytää ydinpelotteeseen liittyvien investointien poistamista budjettialijäämien laskennasta vakaussopimuksen puitteissa.


Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Military Alliances | Puolustusanalyysi | Ydinaseet

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit