Miksi V. Putin ilmoitti ydinaseiden rajoittamista koskevan New Start -sopimuksen keskeyttämisestä?

Kuuban ohjuskriisin jälkeen sekä amerikkalaiset että neuvostoliittolaiset ymmärsivät eksistentiaalisen vaaran, jota kahden suurvallan hallussa oleva suhteeton ydinasearsenaali edustaa, mutta myös valtavat kustannukset, joita tämä kilpavarustelu aiheutti molemmille maille. Kesti kuitenkin lähes 7 vuotta ennen kuin maat aloittivat keskustelut tästä aiheesta. Nämä käydään Helsingissä marraskuussa 1969, jolloin syntyi 26. toukokuuta 1972 ensimmäinen strateginen aseiden sääntelysopimus, nimeltään Strategic Arms Limitation Talks eli SALT. Tämän tarkoituksena oli jäädyttää molempien osapuolten hallussa olevien ICBM-ballististen ohjusten määrä allekirjoituspäivän tasolla sekä sukellusveneistä laukaistujen uusien strategisten SLBM-ballististen järjestelmien määrä määrään, joka ei ylitä ICBM-ohjusten määrää. Tämän sopimuksen luonne johti molempien maiden ballististen ohjusten varojen merkittävään kasvuun 69–72, mutta myös useiden re-entry vector-teknologian eli MIRV:n kehittämiseen, mikä mahdollistaa useiden ydinkärkien kuljettamisen aluksella. yhdestä ohjuksesta.

Vuotta myöhemmin Washington ja Moskova aloittivat neuvottelut uudesta sopimuksesta, SALT 2, joka allekirjoitetaan vuonna 1979. Sopimus on ensimmäinen sopimus, joka rajoittaa itsenäisten ajoneuvojen, ei ohjusten, määrän 2.250 1350:een. , ja ballististen ohjusten Mirvés 1991. Taas ryhdyttiin teknisiin toimiin SALT II:n asettamien rajoitusten kiertämiseksi, erityisesti kehitettiin pitkän kantaman risteilyohjuksia, jotka pystyvät kantamaan ydinkärjen. Alhaisen nopeudensa ja aluksella olevien ydinaseiden tehosta huolimatta nämä ohjukset eivät olleet ensiiskuase, eivätkä ne siksi kuuluneet sopimuksen soveltamisalaan. Neuvostoliiton väliintulo Afganistanissa ja euroohjuskriisi keskeyttivät aseistariisuntaneuvottelut Varsovan liiton hajoamiseen asti. Tämä Ronald Reaganin käynnistämä uusi sopimus allekirjoitetaan vuonna 1994, ja sitä sovelletaan vuonna 5000, ja se nimettiin START for Strategic Arms Reduction Agreement -sopimukseksi. Siinä määrättiin vektorien kokonaismäärän rajoittamisesta 850 2500 yksikköön ja strategisten ballististen ohjusten lukumäärän rajoittamisesta 3:een, jotka pystyvät kantamaan enintään 2 XNUMX taistelukärkeä, kun taas strategisten pommikoneiden määrä otettiin ensimmäistä kertaa huomioon. Tätä sopimusta sovellettaessa Venäjän strategiset ydinvoimakapasiteetit jaettiin kolmella ja Yhdysvaltojen XNUMX:lla, sillä loppujen lopuksi molemmissa maissa oli käytössä oleellisesti vastaava määrä ydinkärkiä.

tomahawk-ohjuksen laukaisu Puolustusanalyysi | Ydinaseet | Strategiset pommittajat
Risteilyohjusten kehitystä vauhdittivat SALT II -sopimuksen asettamat rajoitukset

START korvattiin uudella START-sopimuksella vuonna 2010, välisopimuksen jälkeen Strategic Offensive Reduction Agreement eli SORT-sopimus asetettiin sen päälle vuodesta 2003 alkaen. SORT määräsi käytössä olevien ydinkärkien määrän merkittävän vähentämisen, jota on tarkoitus vähentää. 2200 yksikköön jokaiselle maalle riippumatta strategisesta tai taktisesta aseesta. Se ei korvannut STARTa, vaan täydensi sitä asettamalla suurempia rajoituksia. NEW Start, allekirjoitettiin vuonna 2010 ja otettiin käyttöön vuonna 2011. Yhteenvetona START ja SORT, se rajasi ohjusten ja pommikoneen lukumäärän 800:aan, joista 700 oli toiminnassa, ja käytössä olevien taistelukärkien lukumäärän 1550 1988. reservissä olevia taistelukärkiä ei otettu huomioon tässä sopimuksessa, koska tiedettiin, että näiden taistelukärkien strategisten vektorien rakentamisen ja varustamisen määräajat ylittivät selvästi ydinkonfliktin ennakoitavissa olevan rajan. Lisäksi otettiin käyttöön lukuisia vastavuoroisia ristiintarkastusmenettelyjä sekä aseharjoituksia ja -kokeita koskevia menettelyjä. Muut sopimukset, kuten Washingtonin ja Moskovan vuonna 2018 allekirjoittama sopimus keskipitkän kantaman aseiden rajoittamisesta euroohjuskriisin lopussa tai vuotta myöhemmin allekirjoitettu Open Skies -sopimus, täydensivät sitten kansainvälisen lainsäädäntöarsenaalin riskien hallitsemiseksi. uudesta ydinasekilpailusta. Valitettavasti tuosta päivämäärästä lähtien kaikki nämä suojatoimet on poistettu, ensin vuonna XNUMX, kun Donald Trump ilmoitti Yhdysvaltojen eroavan INF-sopimuksesta osoittamalla uuden 9M29 Novator -ohjuksen kehittäminen, vuotta myöhemmin Vladimir Putin Avoin taivas -sopimuksen päättäminen, ja tänään Venäjän presidentti ilmoitti Venäjän jäädyttämisestä NEW Start -sopimuksesta. Vaikka Venäjän johtajan päätös on erittäin huolestuttava, se ei kuitenkaan ole yllättävä.


Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Puolustusanalyysi | Ydinaseet | Strategiset pommittajat

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

2 Kommentit

Kommentit on suljettu.

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit