Onko Awacs Early Warning -lentokoneilla edelleen paikkansa nykyaikaisessa ilmasodassa?

Toisen maailmansodan jälkeen länsimaiset armeijat ovat saaneet suuren osan tulivoimastaan ​​ilmavoimistaan. Kuitenkin 50-luvun puolivälistä lähtien lännen ilmaylivoima ei ollut niinkään heidän hävittäjien ja pommittajien suhteellinen laatu Neuvostoliiton lentokoneita vastaan, kuin tukilaivaston vahvuus. Siten vuonna 1957 otettiin käyttöön KC-135 Stratotanker -tankkauslentokone, joka Boeing 707 -kennoon perustuen mahdollisti lennon aikana tankkauksen ensin Yhdysvaltain ilmavoimien strategisiin pommikoneisiin, sitten metsästyslaivastoon samalla kun uudet metsästäjät varustettiin. tangoilla tai sitten tarvikkeilla. Lentokonetta valmistettiin 803 kappaletta vuoteen 1965 asti, ja sen osti erityisesti Ranskan ilmavoimat. Vuonna 1955 läntisten ilmavoimien käyttöön otettiin toinen avainkonetyyppi, Lockheed EC-121 Warning Star. Tämä vuonna 1949 Constellation-kuljetuskoneen pohjalta kehitetty nelimoottorinen mäntämoottori oli varustettu kahdella tutkakuvulla, toinen takana, toinen hännän alla, ja sen tehtävänä oli havaita lentokoneita, mutta myös vihollisaluksia. maa- tai pintatutkien tutkahorisontti. Tuotetut 262 kopiota palvelivat vain Yhdysvaltain armeijassa, ja Yhdysvaltain ilmavoimat poistivat ne vuonna 1978 ja Yhdysvaltain laivasto 1982.

Warning Star korvattiin kahdella edelleen käytössä olevalla laitteella. Yhdysvaltain laivasto kehitti 60-luvun alussa laitteen, joka tarjoaa nämä toiminnot sekä maalta käsin että lentotukialuksissaan korvaamaan tehottoman E-1 Tracerin. E-2A Hawkeye otettiin käyttöön vuonna 1964. Pyörivällä kupututkalla varustettu tutka ei kuitenkaan ollut tyytyväinen, ja se korvattiin nopeasti E-2B:llä, joka tarjosi uuden tietokoneen ansiosta huomattavasti parempia tunnistusominaisuuksia kuin sen edeltäjä. Mutta juuri E-2C-versiolla Hawkeye sai aatelistokirjeensä ja levisi laajasti yhdysvaltalaisilla lentotukialuksilla. Myös useat ilmavoimat, mukaan lukien Israel ja Japani, valitsivat sen toimimaan edistyksellisenä ilmavalvontalaitteena maatukikohdista. Ranska puolestaan ​​hankki kolme kopiota 3-luvun lopussa aseistaakseen lentotukialuksen Charles de Gaullen 90F-laivueeseen, joka oli aiemmin varustettu Alizéella.

2015 ASAP 125 001 072 Puolustusanalyysi | Awacs ja elektroninen sodankäynti | Sotilaslentokoneiden rakentaminen
Ilma- ja avaruusvoimat toteuttavat 4 E-3 Sentryä, jotka on muutettu kantamaan kansallisen laskun havaitsemis- ja suojalaitteita

Yhdysvaltain ilmavoimat puolestaan ​​kehittivät E-3 Sentryn, joka tunnetaan myös nimellä Airborne Warning and Control System tai AWACS. Kuten KC-135, E-3 suunniteltiin Boeing 707:n pohjalta, ja siinä toteutettiin passiivisella elektronisella antennilla varustettu tehokas kupolitutka AN/APY-1. Erittäin tehokas, koska se pystyy havaitsemaan laitteita keskikorkeudessa ja korkeassa korkeudessa 650 km: iin asti ja laitteita, jotka toimivat matalalla tai erittäin alhaisella korkeudella 400 km: ssä. Sitä rakennettiin 68 kappaletta, joista 18 Natolle, 7 Royal Air Forceille, 4 Ranskan ilmavoimille, 5 Saudi-Arabialle ja 34 USAF:lle. Tämä lentokone muodosti ilmasodan tukipilarin kylmän sodan viimeisellä vuosikymmenellä, ja se oli ratkaiseva napa sitä seuranneissa sodissa, kuten Persianlahden sodassa 1990/1991, Jugoslavian sodassa ja Kosovon sodassa vuonna 1994. 1998, kunnes Euroopan ilmatilan valvonta tapahtuu tänään Ukrainan sodan edessä. Paradoksaalista kyllä, vaikka nämä koneet ovat olleet amerikkalaisen ja lännen ilmailustrategian ytimessä viimeiset 4 vuosikymmentä, Yhdysvaltain ilmavoimat eivät olleet kehittäneet seuraajaa, kuten tapahtui esimerkiksi KC-46A ja sen eurooppalainen vaihtoehto. A330MRTT KC-135:lle. Ja jos tämä on juuri ilmoittanut tuleva tilaus 26 E-7A Wedgetail nimenomaan korvaamaan sen ikääntyvä E-3On selvää, että tämä on USAF:lle enemmän hätätoimi kuin pitkän aikavälin strategia Sentry osoittaa yhä enemmän toiminnallisia heikkouksias.


Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Puolustusanalyysi | Awacs ja elektroninen sodankäynti | Sotilaslentokoneiden rakentaminen

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

4 Kommentit

Kommentit on suljettu.

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit