Romania voisi tilata Scorpène-sukellusveneitä Naval Groupilta tänä vuonna

Kuten monet Euroopan maat, myös Romania vähensi puolustusponnistelujaan huomattavasti 2000-luvulta, jolloin maa liittyi Natoon vuonna 2004 ja Euroopan unioniin vuonna 2007. Itse asiassa se nousi 2,5 prosentista vuonna 2000 1,2 prosenttiin BKT:sta vuonna 2012. erittäin dynaamisen talouden, jonka bruttokansantuote on 7-kertainen vuosien 2000 ja 2020 välisenä aikana, vuoksi puolustusmenot ovat lisääntyneet ja ovat nousseet 1 miljardista dollarista vuonna 2000 2,4 miljardiin dollariin vuonna 2012. Ja kuten suurin osa Itä-Euroopan maista, Bukarest sitoutui vuodesta 2014 alkaen ja Venäjän interventio Ukrainaan, sotilaallisten joukkojensa jälleenrakentamiseen. Siten Romanian armeijoiden vuosibudjetti on nykyään yli 6 miljardia dollaria, mikä on 2 % BKT:sta. Lisäksi Romanian hallitus on sitoutunut nostamaan puolustusponnistelut 2,5 prosenttiin BKT:sta, vaikka maan talouskasvu ylittää 7 prosenttia. Itse asiassa vuoteen 2025 mennessä Romanian puolustusbudjetti ylittää 10 miljardia dollaria, 10 kertaa enemmän kuin vuonna 2000.

Tämä voimavara antaa henkilökunnalle mahdollisuuden sitoutua laajat joukkojen modernisointiohjelmat, erityisesti siirtymään Neuvostoliiton aikaisista laitteista Naton standardilaitteisiin. Siten Bukarest on viime kuukausina neuvotellut noin neljänkymmenen oston Käytetty F-16 Norjasta, sekä 54 M1A1 Abrams -raskasta panssarivaunua, jotka otetaan Yhdysvaltain kansalliskaartin laivastolta. Maa oli jo ilmoittanut hankkivansa vuonna 2020 HIMARS-järjestelmät ja 7 Patriot PAC-3 -akkua. Myös Romanian puolustusministeriö vahvisti viikon alussa olevansa mukana F-35A Lighting 2:n hankinnassa, mutta ei kuitenkaan tarkentanut numeroa tai aikataulua. Maalla onkin lähes 650 kilometriä yhteistä rajaa Ukrainan kanssa konfliktissa Venäjän kanssa ja yhtä paljon Moskovan uhkaaman Moldovan kanssa.

gowind egypti ranska laivastoryhmä puolustusanalyysi | Armeijan budjetit ja puolustusponnistelut | Sotilaalliset laivaston rakenteet
Vuonna 2019 Bukarest ilmoitti Naval Groupin ja sen Gowind 2500:n voitosta kilpailussa, jonka tavoitteena on modernisoida Romanian pintalaivasto.

Laivaston alalla Bukarest myönsi heinäkuussa 2019 Ranskan laivaston ja paikallisen telakan muodostamalle yhteisyritykselle 4 Gowind 2500 -korvetin rakentamisen ja Kuninkaalliselta laivastolta käytettynä hankittujen Type 22 -fregattien modernisoinnin. Santierul Naval Constanta (SNC). Siitä lähtien ohjelma on ollut tauolla hollantilaisen Damenin ja italialaisen Fincantierin lukuisten protestimenettelyjen vuoksi, mikä uhkaa Romanian laivaston modernisointia, joka on kuitenkin Naton Mustanmeren hallinnan kannalta ratkaisevaa. Tämän ohjelman lisäksi Naval Group voisi hyvinkin osallistua suhteellisen lyhyellä aikavälillä toiseen suureen romanialaiseen ohjelmaan. Puolustusministeriö onkin juuri aloittanut osana vuoden 2023 puolustusbudjetin toteuttamista eduskunnan valtuutuspyynnön aloittaa nykyaikaisten "dieselsukellusveneiden" rakentaminensekä miinojen sodankäyntialuksia.


Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Puolustusanalyysi | Asevoimien budjetit ja puolustusponnistelut | Sotilaalliset laivaston rakenteet

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit