Nykyaikaiset hyökkäyshelikopteritukialukset: ilma-amfibiouhka horisontin alla (osa 2)

Kuten näimme sisään tämän artikkelin ensimmäinen osa, rynnäkköhelikopteritukialus, hybridilaiva, jossa yhdistyvät voimakas laivaston ilmailu suoralla ohjaamolla ja suurella lentokonehallilla, joka mahdollistaa ohjailu- ja taisteluhelikopterilaivaston käyttämisen sekä amfibiokapasiteetin lautan kautta, johon mahtuu laskeutuvia aluksia tai hyökkäysilmatyynyaluksia , näytti vastaavan laivantorjuntaohjuksilla varustettujen rannikkoparistojen lisääntymiseen, jotka pystyvät kohdistamaan kaikkiin meren yläpuolella oleviin laivoihin.

Jos sähkömagneettinen horisontti kuitenkin tarjoaa tehokkaan suojan tämäntyyppistä uhkia vastaan, se asettaa merkittävimmän rajoitteen, joka on johtanut tämäntyyppisten alusten suunnitteluun. Jälkimmäisen on todellakin suoritettava hyökkäysoperaationsa pysyen yli 40 kilometrin päässä laskeutumispaikasta.

Jos tällaisella etäisyydellä ei ole juurikaan vaikutusta ensimmäisen hyökkäysaallon etenemiseen, se muodostaa huomattavan rajoitteen loppuoperaation aikana, kun taas 15 solmun nopeudella toimivan proomun kierros kestää lähes viisi tuntia. lastata ja tuoda takaisin laskeutumispaikalle amfibiohyökkäyksen tukemiseen tarvittavat vahvistukset ja ammukset.

Juuri tämän rajoitteen käsittelemiseksi ilmaantui LHD-tyyppisiä (Landing Helicopter Deck) -tyyppisiä hyökkäyshelikopteritukialustoja. Kuten LPD (Landing Platform Deck), ne käyttävät laskeutuvia aluksia tai paremminkin ilmatyynyaluksia, jotka pystyvät suorittamaan kierrokset hieman yli kahdessa tunnissa.

Ennen kaikkea sillanpääyksiköiden tukeminen ja vahvistaminen ei tapahdu proomujen avulla, vaan helikopterilaivastolla, joka pystyy tuomaan miehiä ja ammuksia rannalle, mutta myös evakuoimaan haavoittuneita. alle 30 minuuttia.

Proomujen tai ilmatyynyalusten päätehtävänä on tuoda ajoneuvoja ja rahtia liian painaviksi helikopterilla kuljetettaviksi. Hyökkäyshelikopteritukialusten koko arkkitehtuuri on peräisin tästä kontekstista, jotta hyökkäysjoukkojen toiminta on korkeaa ja ne pysyvät horisontin suojassa.

EDAR Ranskan laivaston hyökkäyslaivasto | Amfibiohyökkäys | Australia
Huolimatta 20 solmun nopeudesta, EDAR:lla kestää keskimäärin yli 4 tuntia pyöriäkseen Mistralilla horisontin alapuolella.

Tämän artikkelin ensimmäisessä osassa esittelimme Yhdysvaltain laivaston America-luokan hyökkäyshelikopteritukialustoja, kiinalaisen Type 075:n, ranskalaisen Mistralin sekä italialaisen Triesten. Tässä toisessa osassa keskustelemme eteläkorealaisista Dokdo-luokan LHD:istä, espanjalaisen Juan Carlos I -hyökkäyslentokukialuksen erittäin tuottoisasta konseptista, uudesta turkkilaisesta Anadolu-rynnäkködronitukialusta sekä tulevista helikopteritukialusista Project 23900 Ivan Rogov -luokka. Venäjän hyökkäysalukset.

Etelä-Korea: Dokdo-luokan hyökkäyshelikopteritukialus

Erinomaisen hyökkäävä alus, hyökkäyshelikopteritukialus varustaa ensisijaisesti laivastot voimanheijastustavoitteilla. Mutta näin ei ole Dokdo-luokan kahden LHD:n tapauksessa.

Näitä aluksia ei todellakaan suunniteltu antamaan Etelä-Korean laivastolle pitkän kantaman interventiokykyä, vaan tarjoamaan maan asevoimille uusia puolustusvaihtoehtoja myrskyisää pohjoista naapuriaan vastaan. On sanottava, että tällä alalla Soul on niin sanotusti käynyt hyvässä koulussa.

Kun Pohjois-Korean hyökkäys loppukesällä 1950 tuki YK:n joukot Busanin taskuun, kenraali MacArthur perusti Operaatio Chromite, erittäin rohkea amfibiolasku Incheoniin, lähellä Soulia, ottamaan Pohjois-Korean armeijat takaapäin.

15. syyskuuta 1950 käynnistetty operaatio mobilisoi 230 alusta, mukaan lukien useita lentotukialuksia, ja mahdollisti yli 40.000 XNUMX amerikkalaisen X. joukkojen miehen maihinnousun muutaman kilometrin päässä pääkaupungista, katkaisemalla vastustajan syöttölinjat. sodan aikana, ainakin siihen asti, kunnes Kiina astui sotaan.

Esimerkki Incheonin laskeutumisesta vaikutti eteläkorealaisiin strategeihin, jotka päättivät 90-luvun lopulla varustaa täysin modernisoituneen laivastonsa kahdella suurella hyökkäyshelikopteritukialuksella, jotka pystyivät toimimaan horisontin varjossa, Dokdolla. luokkaa, suojellakseen itseään Pjongjangin lähettämien lukuisten rannikkopattereiden uhalta.

Kahden suunnitellun LHD:n lisäksi eteläkorealaiset insinöörit kehittivät samanaikaisesti Solgae-luokan hyökkäysilmatyynyaluksen mallin, joka on erityisesti suunniteltu varustamaan Dokdo ja antamaan niille merkittävä kiertokapasiteetti. Luokan ensimmäinen rynnäkköhelikopteritukialus, Dokdo, otettiin käyttöön vuonna 2007, aivan kuten Solgae-luokan ensimmäinen ilmatyynyalus, mutta joudutaan odottamaan vuoteen 2021 asti, jotta myös toinen yksikkö, Marado, liittyisi Etelä-Korean joukkoon. Laivasto.

Dokdo on 199 metriä pitkä, ja sen uppouma on vain 19.000 300 tonnia. Ne ovat myös taloudellisia, ja niiden yksikköhinta on alle 720 miljoonaa dollaria. Ne voivat kuitenkin kuljettaa 30 merijalkaväen ja 10 ajoneuvon, mukaan lukien 2 panssarivaunua, hyökkäysjoukkoja ja samanaikaisesti käyttää 60 Solgae-luokan ilmatyynyalusta sekä noin viisitoista UH-1-, UH-XNUMX- tai Super Lynx-helikopteria.

Ajoneuvon kuljetuskapasiteettia voidaan lisätä huomattavasti, jos lentokonehallissa ei ole helikopteria. Toisaalta Dokdo-sillalle mahtuu raskaita lentokoneita, kuten MV-22 Osprey, mutta se ei voi majoittaa pystysuuntaisia ​​lentokoneita, kuten F-35B.

Saadakseen tällaisen kapasiteetin niin pieneen runkoon, eteläkorealaisten insinöörien oli leikattava merkittävästi aluksen merenkulun suorituskykyä ja erityisesti sen kestävyyttä merellä.

Kuitenkin, kun otetaan huomioon näiden alusten suunniteltu käyttö, joiden opin mukaan ne tulee toteuttaa merivoimissa, jotka koostuvat Dokdosta, kahdesta Sejong Suuren luokan raskaasta hävittäjästä, useista hävittäjien saattajista ja fregateista sekä sukellusveneistä ja useista Gwanggaetoista. Great-luokan maihinnousualuksia, alus näyttää hyvän kokoiselta ja suunnitellulta.

Koska Etelä-Korean laivastolla on erittäin huonosti varusteltu logistiikka-aluksia ja erityisesti suurikapasiteettisia säiliöaluksia, on selvää, että näillä laivastoilla on vain alueellinen toiminta-alue. Lisäksi, toisin kuin Japani, joka päätti modernisoida kaksi Izumo-luokan helikopteritukialustaan ​​F-35B-lentokoneita varten, Etelä-Korea kääntyi tähän tehtävään omistetun lentotukialuksen suunnitteluun.

Espanja: Juan Carlos 1 -luokan lentotukialus

60-luvun lopulla Espanja sitoutui tarjoamaan laivastolleen laivaston ilmailukykyä neuvottelemalla Independence-luokan amerikkalaisen kevyen lentotukialuksen USS Cabotin vuokraamisesta. Vuonna 1943 käyttöön otettu alus oli ollut koipesäkkeellä noin kaksikymmentä vuotta. Madrid osti Dedalo-nimisen aluksen, joka oli alun perin tarkoitettu SH-3 Sea King -helikoptereiden käyttämiseen, ja sen jälkeen se modernisoitiin uuteen AV-1972s Matadoriin pystysuoralla nousulla ja laskulla.


Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Assault Fleet | Amfibiohyökkäys | Australia

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

2 Kommentit

Kommentit on suljettu.

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit