Miksi Israelin aseistukseen kääntyminen on kaksitahoinen päätös Euroopan maille?

Viime vuosina Israelin puolustusteollisuus on kasvanut erittäin nopeasti kansainvälisellä näyttämöllä, ja vuonna 2022 Elbit, Rafael ja muut IMI:t tekivät ennätyksen. vientimyynnin kasvu yli 30 % saavuttaa lähes 12 miljardin dollarin tuotantomäärä, mikä on lähes viisi kertaa suurempi kuin vain 5 vuotta sitten. On totta, että israelilaisessa laitteessa on jotain vietellä, toisinaan tarjoten vaikuttavaa suorituskykyä, kuten SPIKE-ER-panssarintorjuntaohjus, joka pystyy osumaan yli 50 kilometrin päässä oleviin kohteisiin tai Iron Dome -ilmatorjuntajärjestelmä, mahtavat innovaatiot, kuten Harpy vaeltava ammus tai hard-kill Trophy ja Iron Fist aktiiviset puolustusjärjestelmät, jopa lähes ainutlaatuiset kyvyt, kuten Arrow 3 -ilmakehän ulkopuolinen ballistinen ohjus ilman vastaavaa Euroopassa. Lisäksi israelilaiset valmistajat tarjoavat usein erittäin houkuttelevia hintoja ja yhtä houkuttelevia taloudellisia ja teollisia ehtoja.

Näissä olosuhteissa ei ole yllättävää, että viime vuosina Spike-ohjukset, Trophy kovat tappojärjestelmät, Atmos-itseliikkuvat tykit, PULS-raketinlaukaisujärjestelmät tai jopa Spyder-, David Sling- tai Barak-ilmatorjuntajärjestelmät -8 loi leijonanosan kansainvälisissä kilpailuissa, myös Euroopassa. Kuitenkin Euroopan maiden erityistapauksessa Israelin järjestelmien puoleen kääntyminen, olivat ne kuinka houkuttelevia tahansa, voivat osoittautua kaksiteräiseksi miekkaksi Venäjän edessä. Jerusalem onkin tiukasti ja järjestelmällisesti vastustanut Israelin laskun tai mallin mukaisten sotatarvikkeiden toimittamista Ukrainaan, mikä on toisinaan ollut todellinen este Euroopan tuelle Kiovalle.

Articclerie System Atmos israel Saksa | Puolustusanalyysi | Tykistö
Tanska on käyttänyt ATMOS-järjestelmää korvatakseen Ukrainalle tarjotut Caesarit. Kööpenhamina ei kuitenkaan pysty siirtämään kaikkia tai osaa näistä järjestelmistä Kiovaan, jos konflikti kestäisi. Ehkä tämä on tämän välimiesmenettelyn tavoite?

Siten nykyään Spike-panssarintorjuntaohjus, jonka on suunnitellut Rafael ja jota markkinoidaan Euroopassa EuroSpike GmBH -yhteisyrityksen kautta, johon kuuluvat saksalaiset Diehl (40 %), Rheinmetall (40 %) ja israelilainen Rafael (20 %), ei alle 20 Naton asevoimaa, mukaan lukien eräät suurimmista, kuten Saksa, Italia, Espanja, Kanada tai Iso-Britannia, sekä kaikki Itä-Euroopan ja Baltian maiden maajoukot. Ohjus ei ole vain kaikkialla Euroopassa, vaan se edustaa hyvin usein ainoaa keskipitkän ja pitkän kantaman panssarintorjuntakykyä, joka on näiden armeijoiden käytettävissä. Venäjän Ukrainaa-vastaisen aggression alkamisen jälkeen monet Euroopan maat pyysivät Rafaelilta ja Eurospikeltä lupaa siirtää kaikki tai osa Spike-järjestelmiensä varastosta Ukrainaan, ja kaikki hylättiin jyrkästi. Itse asiassa eurooppalaiset rajoittuivat siirtämään lyhyen kantaman panssarintorjuntajärjestelmiä, kuten NLAW tai Panzerfaust, tai vanhan sukupolven ohjuksia, kuten Milan 2, ja vain amerikkalainen Javelin sai luvan siirtää Ukrainan tarpeisiin. Sen jälkeen Jerusalemin kanta ei ole muuttunut tässä asiassa, mutta se ei ole estänyt useita Euroopan maita kääntymästä puolustusteollisuuteensa modernisoidakseen joukkojaan.


Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Saksa | Puolustusanalyysi | Tykistö

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

1 KOMMENTTI

Kommentit on suljettu.

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit