Saksa, Ranska, Italia…: Pitäisikö eurooppalaisten hylätä ammattiarmeija?

Kansainvälisten jännitteiden lisääntymisen, tiettyjen sotilaallisten suurvaltojen asettamien haasteiden ja kohtaamien rekrytointivaikeuksien vuoksi onko ammattiarmeijan enemmistömuoto Euroopassa sopivin?

Toisen maailmansodan jälkeen idän ja lännen vastakkainasettelu sekä Naton ja Varsovan liiton puitteet molempien leirien Euroopan maat turvautuivat pääosin asepalvelusta suorittavista varusmiehistä koostuviin armeijoihin, pakolliseen asepalvelukseen ja joita valvoivat ammattihenkilöt. sotilaita.

Tietyt maat, kuten Ranska tai Iso-Britannia, jotka olivat esillä eurooppalaisen teatterin ulkopuolella, pitivät yllä yksinomaan ammatillisia yksiköitä, jotka soveltuivat paremmin ulkoisiin operaatioihin ja dekolonisaatiosotiin. Saaristoluonteensa ja sotahistoriansa vuoksi Lontoo luopui pakollisesta asevelvollisuudesta vuonna 1960 toteuttaakseen vain vapaaehtoisen reservin tukemia ammattiarmeijoita.

Muiden Euroopan maiden osalta oli kuitenkin odotettava kylmän sodan loppua ja Neuvostoliiton uhkaa. Niin, Ranska keskeytti asevelvollisuuden vuonna 2001, jota seurasi vuonna 2004 Italia ja vuonna 2011 Saksa. Ennen kuin sotilaalliset kriisit palasivat Euroopan maaperälle, vain muutamassa maassa oli asevelvollisuusarmeija, mukaan lukien Suomi, Tanska, Itävalta, Kreikka, Viro ja Sveitsi.

Sittemmin muut maat ovat ottaneet asevelvollisuuden uudelleen käyttöön, mukaan lukien Liettua ja Latvia sekä Ruotsi ja Norja, ja näiden kahden Skandinavian maan erityispiirteet koskevat sekä miehiä että naisia. Muut ovat nykyään ammattiarmeijoiden suojelemia, hyvin usein pienikokoisia.

Britannian armeija Falklandilla osoitti ammattiarmeijan tehokkuutta
Falklandin sodan aikana yksinomaan ammattisotilaista koostuva brittiläinen retkikunta osoittautui huomattavasti tehokkaammaksi kuin Buenos Airesin saaristoa suojelemaan lähettämät argentiinalaisten varusmiesten yksiköt.

Vielä muutama kuukausi sitten näytti varmalta, että vapaaehtoisten reserviläisten tukeman ammattiarmeijan malli oli tehokkain ja parhaiten soveltuva tämän hetken operatiivisiin tarpeisiin. Itse asiassa taistelujärjestelmien teknologisen monimutkaisuuden lisääntymisen vuoksi oli vaikeaa kouluttaa varusmiehiä tehokkaasti asepalveluksen aikana, jotta heistä tulisi lopulta tehokkaita sotilaita.

Lisäksi, koska suurin osa toimintaskenaarioista sijaitsi Euroopan maiden rajojen ulkopuolella, ammatti- tai vapaaehtoisvoimien käyttö oli useimmiten välttämätöntä. Kuitenkin esimerkki varusmiehistä koostuvien Ukrainan armeijoiden kohtaamisesta Moskovan mukaan yksinomaan ammattilaisista koostuvien venäläisten joukkojen kanssa, ainakin hyökkäyksen alussa, pyrkii kumoamaan monia varmuutta tällä alalla.

Nykyään on mahdollista jakaa armeijamallit kolmeen pääluokkaan. Ensimmäinen, ja nykyään Euroopan laajimmin levinnyt, perustuu yksinomaan ammattilaisten kouluttamiin ja vapaaehtoisten reserviläisten tukemiin joukkoihin. Tämä koskee Ranskaa, Iso-Britanniaa, Saksaa mutta myös Yhdysvaltoja.

Toinen puolestaan ​​koostuu pääosin asepalvelusta suorittavista, ammattisotilaiden valvonnassa olevista varusmiehistä, mutta myös valikoiduista varusmiehistä, jotka muodostavat suuren reservin, joka voidaan mobilisoida asevelvollisuuden jälkeen. Näin on Sveitsissä, Suomessa, mutta myös Ukrainassa.

Kolmas lopulta perustuu sekamalliin, jossa yksiköt koostuvat toisaalta varusmiehistä ja toisaalta yksinomaan ammattiyksiköistä. Tämä koskee Venäjää, mutta myös Kiinaa.

Tässä artikkelissa tutkimme kunkin mallin vahvuuksia ja rajoitteita selvittääksemme, mikä soveltuisi parhaiten tämän päivän eurooppalaisten geopoliittiseen todellisuuteen.

Ammattiarmeija: ylivoimainen ja joustava mutta kallis joukko

Neuvostoliiton uhan katoamisen jälkeen 90-luvun alussa, mutta myös karkotettujen konfliktien opetuksen jälkeen, ensin Kuwaitissa, sitten entisessä Jugoslaviassa, suurin osa eurooppalaisista armeijoista hylkäsi asevelvollisuuden tai asevelvollisuusarmeijamallin. sekaarmeija.

Itse asiassa silloin poistetun riskin, että joutui kohtaamaan noin 140 neuvostodivisioonaa Itä-Euroopassa, ja useiden eurooppalaisten armeijoiden kohtaamien vaikeuksien välillä sijoittaa yksinomaan ammattimaisia ​​joukkoja liittoutuman toimien puitteissa, ammattiarmeijan malli tuli ilmeiseksi useimmille. esikunnat vanhalla mantereella. On sanottava, että tästä ei puutu sotilaiden ja poliittisten päättäjien viettelemistä.

VBCI Malin puolustuspolitiikka | Saksa | Puolustusanalyysi
Ranskan armeijat koostuvat nykyään yksinomaan ammattisotilaista ja vapaaehtoisista reserviläisistä.

Ensinnäkin se mahdollistaa erittäin teknisen asevoiman muodostamisen, joka on hyvin koulutettu ja varusteltu ja joka kykenee toteuttamaan nykyaikaisia ​​ja kehittyneitä laitteita, jotka vastaavat täydellisesti asejärjestelmien kehitykseen viimeisten 40 vuoden aikana.

Lisäksi amerikkalaisten ja brittiläisten ammattiarmeijoiden esimerkki ja erityisesti niiden suuri tehokkuus Persianlahden sodan aikana vuonna 1991, mutta myös Falklandilla muutama vuosi aikaisemmin, näytti osoittavan, että ammattiyksiköt olivat huomattavasti tehokkaampia kuin yksiköt. muodostui varusmiehistä, jotka olivat vastustaneet heitä, vaikka he olivatkin lukumäräisesti parempia.

Lopuksi vaikeudet, joita tietyt Euroopan armeijat kohtasivat, mukaan lukien Ranskassa kansallisen laivaston kanssa liittyessään sekamiehistöihin osallistuviin liittouman joukkoihin, sai meidät lopulta vakuuttuneeksi tämän mallin vanhentumisesta. Malli soveltuu täydellisesti ulkoisiin vuorovaikutusskenaarioihin, joihin kenraalin esikunta oli vastata.

Ammattiarmeijamalli, vaikka sitä tuetaankin merkittävällä reservillä, ei kuitenkaan aseta merkittäviä rajoituksia, ennen kaikkea paljon korkeampia kustannuksia samalle massalle verrattuna varusmiesarmeijaan.

Näin ollen Euroopan armeijat kokivat työvoimansa ammattimaisuuden kanssa samanaikaisesti jyrkän työvoiman vähenemisen sekä miehissä että kalustossa ilman, että tähän liittyi puolustuskustannusten selvä aleneminen kalliimpien taseiden vuoksi. ja laitteet, jotka ovat vieläkin kalliimpia teknologisen monimutkaisuutensa vuoksi.

Toisaalta malli on monimutkainen toteuttaa, varsinkin asevoimien tarpeita kunnioittavan pyramidin ja ikäluokkien ylläpitämiseksi. Rekrytoinnista ja ylläpidosta tuli erittäin tärkeä ongelma myös ammattiarmeijalle, jotka samalla menettivät ammatillisen asevelvollisuuden kasvualustan ja vastustivat suoraan siviilityömarkkinoita.

sulje järjestys armeijan puolustuspolitiikka | Saksa | Puolustusanalyysi
Rekrytointi on yksi länsimaisten ammattiarmeijoiden suurimmista haasteista nykyään.

Näiden tekijöiden yhteisvaikutus johtaa ammattiarmeijan suurimpaan heikkouteen, sen massan puutteeseen. Näin ollen Ranskan kaltaisessa 69 miljoonan asukkaan maassa, jonka bruttokansantuote on 2500 200.000 miljardia euroa, on vain XNUMX XNUMX ammattisotilasta koostuva armeija, kun taas Ukrainan sota osoitti paitsi sen, että erittäin korkea konfliktivoimakkuus voi kestää yli muutaman viikon. , mutta myös sitä, että miesten ja kaluston kuluminen muodosti jälleen strategisen rajoitteen toiminnan suorittamisessa.

Tämän korjaamiseksi tietyt maat, kuten Yhdysvallat, luottavat voimakkaaseen reserviin, jossa ei ole vain koulutettuja sotilaita, vaan korkean suorituskyvyn kalustoa ja jopa muodostettuja yksiköitä, jotka voidaan tarvittaessa ottaa käyttöön lisämassan luomiseksi, mutta huomattavasti halvemmalla. kuin ammattiarmeijat, jotka muodostavat ensimmäisen rivin.

Varusmiesarmeija: äärimmäinen puolustusvoima supistetulla operatiivisella sopimuksella


Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Logo Metadefense 93x93 2 Puolustuspolitiikka | Saksa | Puolustusanalyysi

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit