Yhdysvallat haluaa jatkaa ydinvoimalla varustetun laivaston risteilyohjuksen kehittämistä

Jos Kuuban vuoden 1962 ohjuskriisi edustaa yleisessä mielipiteessä kylmän sodan paroksismaalista huippua, monet asiantuntijat katsovat, että se saavutettiin vuonna 1983, Euroohjuskriisin aikana, jolloin Naton ja Varsovan liiton joukot ovat olleet ydinvoiman partaalla. vastakkainasettelu lähes 2 vuotta.

Tämä kriisi johti siihen, että vuonna 1988 allekirjoitettiin keskipitkän kantaman ydinvoimat eli INF-sopimus, joka kielsi Yhdysvaltoja ja Neuvostoliittoa sijoittamasta, omistamasta tai suunnittelemasta ballistisia aseita, joiden kantama on 500–5.500 km, sekä maa-aseita. laukaisi risteilyohjuksia, mikä auttoi aktiivisesti vähentämään jännitteitä kahden blokin välillä.

Kuitenkin viiden vuoden 5 ja 1983 välillä sekä länsimaalaiset että neuvostoliittolaiset lisäsivät ydinvoimaratkaisujen kehittämistä laajentaakseen arsenaaliaan, mutta myös reagointikykyään vastustajaa vastaan ​​erityisen nopeassa ja dynaamisessa asevarustelukilpailussa.

Tuohon aikaan suunniteltiin ranskalainen keskipitkän kantaman ilma-maaohjus eli ASMP, yliääninen risteilyohjus, joka oli suunniteltu tunkeutumaan vastustajan ilmatorjuntapuolustukseen ja kantamaan 81 kt:n TN100-ydinkärkiä yli 300 km:n matkalla. Se otetaan käyttöön vuonna 1986 strategisten ilmavoimien Mirage IV:llä ja sitten Mirage 2000N:llä.

Agm 129 acm Nuclear Weapons | Yhdysvallat | Flash Defense
Vuoden 2002 SORT-sopimuksen mukaisesti Yhdysvaltain ilmavoimat vetivät kaikki varkain AGM-129-risteilyohjuksensa pois käytöstä vuosina 2008-2012, jolloin Yhdysvaltain strategisilla pommikoneilla oli vain 500 AGM-86-risteilyohjusta hyökkäyksiä varten. etäisyys

Atlantin toisella puolella Yhdysvaltain ilmavoimat kehittivät AGM-129 ACM -varkain risteilyohjuksen, joka oli tarkoitettu tukemaan AGM-86 ALCM:ää 10 vuoden ajan B-52H Stratoforteress -aluksella, ja Yhdysvaltain laivasto hyväksyi sen käyttöön vuonna 1983. BGM-109A Tomahawk -risteilyohjus, molemmat aseistettu W80-ydinkärjellä 5-150 kt.

Kylmän sodan päättymisen jälkeen ja 2010-luvun alkuun asti Yhdysvallat (kuten Venäjä) on vähentänyt huomattavasti ydinarsenaaliaan ja vetänyt pois käytöstä tietyt kehittyneet ammukset, kuten AGM-129 kahdenvälisten sitoumusten noudattamiseksi.


Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 ydinaseet | Yhdysvallat | Flash Defense

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

1 KOMMENTTI

Kommentit on suljettu.

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit