Voiko Italia pelastaa ranskalais-saksalaisen seuraavan sukupolven tankkiohjelman MGCS? 2/2

Kuten kohdassa on käsitelty tämän artikkelin ensimmäinen osaMGCS-ohjelman tulevaisuus, vaikka se olikin vakaa ja tasapainoinen sen käynnistettäessä, on heikentynyt huomattavasti viime vuosina liittopäivien vuonna 2019 määräämän Rheinmetallin epävakauttavan tulon ja kysyntämaailman uudistumisen seurauksena. panssarivaunut Ukrainan sodan yhteydessä.

Puolustusvoimien ministeri Sébastien Lecornun epäonnistuneen yrityksen heinäkuussa jälkeen toistaa saksalaisen kollegansa Boris Pistoriuksen kanssa lähestymistapa, joka mahdollisti FCAS-ohjelman tilanteen purkamisen, Pariisi näyttää nyt muuttaneen säveleään.

Itse asiassa, verkkosivuston latribune.fr mukaanRanska haluaa nyt pakottaa Italian liittymään MGCS-ohjelmaan tavoitteenaan ainakin puheenvuoron tasapainottaa se ja siten viime kädessä lujittaa ja pelastaa se.

Miten ja miksi Italian liittyminen MGCS-ohjelmaan olisi niin tehokasta, kun Pariisi ja Berliini eivät jo nyt pääse asiasta yhteisymmärrykseen? Kuten tulemme näkemään, Tribunen paljastama strategia perustuu useisiin vipuihin ja useisiin enemmän tai vähemmän toisiinsa kietoutuviin tasoihin.

Kuinka Italia voi pelastaa MGCS-ohjelman?

Italian tulo ranskalais-saksalaiseen ohjelmaan muistuttaa identtistä viimeaikaista dynamiikkaa, jolloin Ranska onnistui vakuuttamaan Lontoonavaa ovi Roomassa FMAN/FMC-ohjelman suhteen Ranskalais-brittiläinen tulevaisuuden risteilyohjus ja laivantorjuntaohjus.

Näiden kahden tilanteen välillä on todella paljon yhtäläisyyksiä. Kuten MGCS:n tapauksessa, FMAN/FMC-ohjelma oli osa suurempaa kahdenvälistä puolustusaloitetta, tässä tapauksessa Ranskan ja Ison-Britannian vuonna 2010 allekirjoittamaa Lancaster-housen sopimusta.

Kuten MGCS, myös ranskalais-brittiläinen FMAN/FMC-ohjelma oli odotustilassa. Viime kesäkuussa ilmoitetun Italian tulon pitäisi mahdollistaa sen käynnistäminen uudelleen tehokkaasti.
Kuten MGCS, myös ranskalais-brittiläinen FMAN/FMC-ohjelma oli odotustilassa. Viime kesäkuussa ilmoitetun Italian tulon pitäisi mahdollistaa sen käynnistäminen uudelleen tehokkaasti.

Kuten nyt vuoden 2017 ranskalais-saksalaisessa aloitteessa, useat näiden sopimusten kattamat ohjelmat on vähitellen hylätty. Tämä koski erityisesti FCAS-ohjelmaa, jonka tarkoituksena oli antaa Ranskalle ja Yhdistyneelle kuningaskunnalle mahdollisuus kehittää yhdessä Loyal Wingman -tyyppinen taisteludrone vuoteen 2030 mennessä.

Lopuksi, kuten MGCS-ohjelmassa, FMAN/FMC-ohjelma oli ollut pysähdyksissä useita kuukausia ja jopa vuosia, koska maiden välillä oli erimielisyyksiä käytettävistä teknologioista, halutuista suorituksista ja sen aikataulusta.

Italian, joka oli jo Ranskan kumppani Eurosam-ohjelmassa, joka synnytti Aster-ohjusperheen, ilmoitettiin viime kesäkuussa, jälleen Ranskan kutsusta. Sen tarkoituksena oli lujittaa ohjelmaa, mutta myös tasapainottaa sitä ja mahdollistaa siten sen jatkamisen edellyttämien välimiesmenettelyjen saaminen.

On selvää, että tämä dynamiikka, kuten viime kuukausina Rooman kanssa havaittu puolustusyhteistyön dynamiikka, inspiroi Pariisia yrittääkseen saada MGCS-ohjelma pois urasta, jossa se on ollut liian kauan, ja se uhkaa tulevaisuutta. armeijan raskaiden tankkien määrä tulevina vuosina.

Ranskalais-italialainen koalitio ylösalaisin ohjelman lähihistoriassa

Tämä merkitsisi kuitenkin perusteellista asennemuutosta Ranskan puolelta. Itse asiassa Ranska on tähän asti ollut suurin este MGCS-ohjelman avaamiselle muille eurooppalaisille kumppaneille.

challenger 3 e1624635380169 Panssaroitujen ajoneuvojen rakentaminen | Saksa | Puolustusanalyysi
Brittiläinen Challenger III perustuu lukuisiin saksalaisiin komponentteihin, mukaan lukien Rheinmetall 120 mm Rh-120 tykki, joka on varustettu myös Leopard 2

Jo vuonna 2021, Lontoo oli ilmaissut kiinnostuksensa tätä ohjelmaa kohtaan, ja Berliinin halukkuutta avautua muille osallistujille lähitulevaisuudessa. Muutamaa kuukautta myöhemmin, huhtikuussa 2022, Saksa jopa otti johtoaseman tällä alalla ja ilmoitti haluavansa nopeasti MGCS-ohjelman avaaminen tietyille eurooppalaisille kumppaneille, kuten Puolalle, Norjalle, Isolle-Britannialle ja Italialle !

Tuolloin, ei niin kauan sitten, Ranska vastusti tätä kehitystä. Parisin mukaan MGCS-ohjelman avaamista voitiin harkita vasta, kun tutkimusvaihe on saatu päätökseen, tekniset päätökset tehty ja teollisuuden kehityssuunta oli määritelty täydellisesti.

Tässä yhteydessä voisi viime aikoihin asti ajatella, että 125 tankin hankinta Leopard 2A8 Roomalta, voisi olla Berliinin tilaisuus yrittää saada Pariisin vaihtamaan asentoa tästä aiheesta. Käänteistä ei silloin edes harkittu.

Itse asiassa Tribunen välittämä ilmoitus ranskalaisten halusta "pakottaa" Berliinille Rooman liittyminen vaikuttaa vähintäänkin paradoksaalliselta, jopa provosoivalta tietyn näkökulmasta Saksan kannalta, ja osoittaa ainakin Pariisin puolelta syvällinen paradigman muutos tässä asiassa.

Jäljitä voimasuhteet ohjelman sisällä

Pariisin ensisijainen tavoite tai ainakin Tribunen artikkelissa sellaisenaan esitetty tavoite on määritellä uudelleen MGCS-ohjelman voimatasapaino. Kuten artikkelin ensimmäisessä osassa näimme, Berliinin vuonna 2019 vaatiman Rheinmetallin saapuminen horjutti syvästi ohjelman teollista ja teknologista tasapainoa.

Rheinmetall panther kf51 pääpanssarivaunu 1 Panssaroidun ajoneuvon rakenne | Saksa | Puolustusanalyysi
Italian saapuminen mahdollistaa Rheinmetallin haitallisten voimavarojen laimentamisen MGCS-ohjelmassa

Italian ja Leonardon tulo ohjelmaan antaisi siis tilaisuuden arvioida uudelleen teollista jakoa kolmen maan ja neljän suuren teollisuusyrityksen välillä ja näin ollen toivoa voivamme lopettaa Nexterin ja Rheinmetallin väliset steriilit vastakohdat.


Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Panssaroitujen ajoneuvojen rakentaminen | Saksa | Puolustusanalyysi

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit