Gripen, F-16..: näkevätkö kevythävittäjät imagonsa paranevan Ukrainassa?

Viime vuosikymmeninä, yksimoottoriset kevyet hävittäjät, kuten ranskalaiset Mirage 2000, amerikkalaiset F-16 tai jopa ruotsalaiset Gripenit, ovat menettäneet vetovoimansa maailman ilmavoimiin joutuessaan kohtaamaan raskaampia ja monipuolisempia lentokoneita, kuten F-35 tai Rafale.

Nämä laitteet olivat kuitenkin muodostaneet 70-luvulta lähtien monien ilmavoimien selkärangan, jotka arvostivat suorituskykyään, mutta myös kohtuullisia kustannuksia ja paljon vähemmän rajoittavaa toteutusta kuin raskaammilla laitteilla, kuten F-15 tai F-18.

Kasvava pettymys länsimaisiin kevyisiin hävittäjiin

On myönnettävä, että neuvostoblokin kaatumisen jälkeen näiden laitteiden erityiset edut, jotka ovat edullisempia, joten niitä todennäköisesti hankitaan enemmän ja joita voidaan ottaa käyttöön perusinfrastruktuureista, ovat menettäneet vetovoimansa. uusien keskisuurten metsästäjien lupaaman suuren monipuolisuuden ja ulottuvuuden edessä.

Kielteiset vaikutukset joukkojen joukkoon puolestaan ​​näyttivät silloin vähemmän merkityksellisiltä, ​​kun taas hypoteesi korkean intensiteetin konfliktista näytti sulkeutuvan pois lyhyellä tai keskipitkällä aikavälillä.

F 35A huolto e1681302744721 Hävittäjälentokone | Puolustusanalyysi | Venäjän ja Ukrainan konflikti
Keskikokoiset hävittäjät, kuten F-35A, eivät ole pelkästään kalliimpia kuin kevyet hävittäjät, vaan ne vaativat myös raskaampaa huoltoa ja erityistä infrastruktuuria toimiakseen.

Tässä yhteydessä F-16, Gripen ja Mirage menettivät vähitellen yleisyytensä suurimmassa osassa ilmavoimista, paitsi heikoimmin varautuneita. Näin uusien tilausten puutteen vuoksi Mirage 2000 -kokoonpanolinja suljettiin vuonna 2011, kun taas vuotuinen F-16-tuotanto jaettiin kolmella viimeisen 3 vuoden aikana.

Mitä tulee ruotsalaiseen Gripeniin, sen 90-luvun häikäisevän ja lupaavan alun jälkeen se joutui kohtaamaan sarjanperäkkäiset kaupalliset epäonnistumiset, joita kompensoi ainoa brasilialainen tilaus, useimmiten kasvot amerikkalaista F-35A:ta tai Rafale français.

Ukraina vaatii F-16-koneita ja Gripenejä

Asiat voivat kuitenkin muuttua tässä asiassa tulevina kuukausina ja vuosina. Itse asiassa Mirage 2000, F-16 ja erityisesti Gripen ovat juuri niitä laitteita, joita Ukraina on kuukausien ajan vaatinut kohdatakseen Venäjän ilmavoiman.

Vaikka ilmavoimat ovat osittain neutraloituneet molemmilla puolilla olevien ilmatorjuntajärjestelmien kaikkialla läsnäolosta, niillä on edelleen tärkeä rooli venäläisten ja ukrainalaisten välisessä konfliktissa, olipa kyse sitten maatoimien tukemisesta, vihollisen logistiikan tuhoamisesta ja komentosivustoille tai estää vastustajaa tekemästä niin.

Mirage 2000 taiwan -hävittäjälentokone | Puolustusanalyysi | Venäjän ja Ukrainan konflikti
Taiwanilainen Mirage 2000-5s harjoittelee säännöllisesti käyttääkseen osia moottoritiestä ja toissijaisia ​​lentokenttiä torjuakseen Kiinan uhkaa.

Vielä nykyäänkin yksinomaan neuvostoalkuperäisillä, osittain Kiovan kanssa liittoutuneiden entisten Varsovan liiton jäsenten toimittamilla lentokoneilla varustetut Ukrainan ilmavoimat painostavat merkittävästi logistista virtausta Venäjän järjestelmän syvyyksissä.

He kärsivät kuitenkin rajoituksista, jotka länsimaiset suunnittelijat ovat unohtaneet useiksi vuosikymmeniksi, erityisesti lentotukikohtien suuresta haavoittuvuudesta, jotka ovat helposti paikannettavissa ja tunnistettavissa erityisesti avaruuskeinon avulla ja joita on vaikea puolustaa yhdistetyiltä hyökkäyksiltä, ​​joissa yhdistetään ballistisia ohjuksia ja risteilyohjuksia sekä erilaisia ​​droneja. tyypit.

Kenraali esikunta on sitäkin tietoisempi näistä haavoittuvuuksista, koska se on useaan otteeseen käyttänyt niitä hyväkseen iskeäkseen kovasti Venäjän ilmavoimiin, mukaan lukien strategiset ilmavoimat Engelsissä, ja pitkän kantaman pommikonejoukkojen toimintaan. Soltsy-2 lentotukikohdassa Pietarin eteläpuolella.

Ukrainan sodan rajoitteet


Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Puolustusanalyysi | Venäjän ja Ukrainan konflikti

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

1 KOMMENTTI

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit