Arktisen alueen militarisoinnista tulee huolenaihe Yhdysvaltain laivastolle

Kiinan, mutta erityisesti Venäjän, arktisen alueen militarisointi on jälleen kerran suuri turvallisuuskysymys Yhdysvaltain laivastojoukkojen komentajan amiraali Caudlen mukaan. Reaktio näiden uusien konfliktien syntymiseen voi kuitenkin olla vain muiden toiminta-alueiden kustannuksella, ainakin niin kauan kuin Washington noudattaa samaa länsiliittolaistensa ja erityisesti eurooppalaisten ylisuojelupolitiikkaa.

Kylmän sodan aikana arktisella teatterilla oli strateginen merkitys sekä Neuvostoliitolle ja Varsovan liitolle että Yhdysvalloille ja Natolle. Molempien leirien ydinsukellusveneet, ja erityisesti ohjuksia laukaisevat ydinsukellusveneet, kohtasivat siellä usein, koska pinta-alalla ei ollut omaisuutta ja meripartioilmailua.

Lisäksi arktinen lentorata oli pitkään ainoa, jolla Neuvostoliiton ja Amerikan pommikoneet pääsivät vihollisen alueelle. Itse asiassa valtava tunnistus- ja sieppauskeino.

Tämä koski erityisesti kuuluisaa amerikkalaista NORADia, joka seurasi arktista taivasta sekä lukuisia maa- tai merivoimien sijoituksia osoittamaan läsnäoloaan ja estämään vastustajaa tekemästä samaa.

Venäjän uusi arktisen militarisointi

Kylmän sodan päättyessä strateginen kiinnostus arktista aluetta kohtaan hiipui hetkeksi. Länsiblokin ja Venäjän ja viime aikoina Kiinan välisten jännitteiden palautuessa strateginen kiinnostus arktista aluetta kohtaan on kasvanut nopeasti viime vuosina.

F 4D USAF T 95 Neuvostoliiton Arktinen teatteri | Sotilaalliset liitot | Rannikkopuolustus
Arktisella taivaalla amerikkalaiset ja neuvostoliittolaiset hävittäjät ja pommikoneet kohtasivat usein kylmän sodan aikana.

Sitä pahensivat myös ilmaston lämpenemisen vaikutukset, mikä paljasti uusia kaupallisia ja teollisia näkymiä alueen hyödyntämiselle.

Amerikkalaiselle amiraali Daryl Caudlelle, joka komentaa Yhdysvaltain laivastojoukkoja, tämä arktisen alueen militarisointi on nyt saavuttanut erittäin huolestuttavan tason, mikä vaatii Yhdysvalloilta ja sen Nato-liittolaisilta koordinoitua vastausta, jotta Venäjän ja Kiinan sotilaallinen läsnäolo tässä teatterissa voidaan hillitä.

On totta, että Vladimir Putinin paluusta Venäjän presidentiksi vuonna 2012 ja sitä seuranneesta Venäjän kansainvälisen politiikan muutoksesta lähtien, Moskova on lisännyt merkittävästi sotilaallista läsnäoloaan arktisella alueella, ja erityisesti useiden pysyvien tukikohtien sijoittaminen tai uudelleensijoittaminen, jotka on varustettu erityisesti ilmaston olosuhteisiin mukautetuilla ilma- ja laivantorjuntajärjestelmillä.


Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Logo Metadefense 93x93 2 Teatteri Arctic | Sotilasliitot | Rannikkopuolustus

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

1 KOMMENTTI

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit