Ruotsin asevoimien budjetti kasvaa 28 prosenttia vuonna 2024 2,1 prosenttiin bruttokansantuotteesta

Koko kylmän sodan ajan Ruotsin armeijoiden budjetti pysyi korkeana ja oli huipussaan 4 % BKT:sta vuonna 1963 tämän Skandinavian valtion turvallisuuden takaamiseksi. kiinnittyneenä sen neutraalisuuteenemmekä voi sitten luottaa Natoon suojelunsa takaamiseksi.

Useimpien Euroopan maiden tavoin Tukholma tarttui kuitenkin nopeasti Neuvostoblokin romahtamisen jälkeen kuuluvien "rauhan etujen" tarjoamaan tilaisuuteen vähentää puolustusmenojaan.

Ruotsin puolustusponnistelut elpyivät vuodesta 2017.

Näin ollen vuosina 1990–2017 Ruotsin puolustusponnistelut putosivat 2,5 prosentista vain 1 prosenttiin maan bruttokansantuotteesta. Ruotsin armeijat puolestaan ​​käyvät läpi erittäin tiukkaa painonpudotushoitoa, esimerkiksi lähes 300 Saab 37 Viggen -hävittäjästä 80-luvun lopulla nykyiseen vain 70 JAS 39 Gripen C/D -hävittäjään.

Jännitteiden palattua Venäjän kanssa Tukholma sitoutui lisäämään puolustusponnistelujaan, aluksi vaatimattomasti. Näin Ruotsin armeijoiden budjetti meni läpi 47 miljardista kruunusta ja 1 prosentista BKT:sta vuonna 2017 57 miljardiin kruunuun ja 1,3 prosenttiin BKT:sta vuonna 2020.

Saab 37 gripen
80-luvulla Flygvapnet esitti lähes 300 Saab 37 Viggen -hävittäjää verrattuna nykyiseen 70 JAS 39 Gripen C/D -hävittäjään.

Myöhemmin ponnistelut kiihtyivät ja saavuttivat 67 miljardia kronia vuonna 2021 ja 78 miljardia Kr vuonna 2022, kasvua 66 prosenttia viidessä vuodessa ja puolustusponnistelut flirttailevat 1,5 prosentin kanssa maan BKT:sta.

Ukrainan sota, Nato-jäsenyyshakemus ja yhä vahvempi tuki Tukholmasta Kiovaan Venäjän aggression edessä ovat johtaneet Ulf Kristerssonin hallituksen uuteen, tällä kertaa näyttävään ponnisteluun vuoteen 2024 mennessä.

Ruotsin armeijoiden budjetin näyttävä kasvu vuonna 2024

Itse asiassa, Ruotsin armeijoiden budjetti kasvaa tänä vuonna ennätyksellisen 27 miljardilla Kreli 2,27 miljardia euroa ja saavuttaa 119 miljardia kruunua (10 miljardia euroa). Tämä 28 prosentin lisäys armeijan budjetissa antaa Séudelle mahdollisuuden saavuttaa puolustusponnistelut 2,1 prosentin BKT:sta vuonna 2024.

Tämän näyttävän kasvun tavoitteita on monia. Ensinnäkin Tukholman osalta kyse on tarvittavien takeiden antamisesta viimeisten vastustajien poistamiseksi, jotta Ruotsin Natoon liittyminen nopeuttaisi.

CV9040 Ruotsi
Ruotsin sotateollisuus on tehokasta ja vientiä, erityisesti panssaroitujen ajoneuvojen alalla CV90:n kanssa.

Tämä jää Ankaran ja presidentti Erdoganin ikeen alla, joka on edelleen päättänyt rahallistaa Turkin valtuutuksen poistamalla Yhdysvaltojen ja Euroopan pakotteet tiettyjen sotatarvikkeiden viennistä Turkkiin.

Sellaisenaan Ruotsin lehdistötiedotteessa täsmennetään, että tästä budjetista 700 miljoonaa kruunua käytetään suoraan tähän Natoon liittymismenettelyyn.

Loput tästä odottamattomasta budjetista antaa Ruotsin armeijalle mahdollisuuden rakentaa uudelleen ja muuttaa itseään vastatakseen Skandinavian ja Itämeren kehittyvään uhkaan.

Itse asiassa vain 24 000 aktiivista henkilöstöä ja 35 000 reserviläistä he ovat hyvin kaukana mallista, joka heillä oli kylmän sodan lopussa, jolloin he ryhmittelivät 16 taisteluprikaatia, noin sata aluepataljoonaa ja 300 taistelulentokonetta valmiina taisteluun. 48 tuntia.


Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Puolustusuutiset | Sotilasliitot | Asevoimien budjetit ja puolustusponnistelut

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

1 KOMMENTTI

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit