Onko Ranskan armeijaa edessään kataklysmi vetäytyessään Afrikasta?


Vetäytyminen Nigeristä ja Ranskan irtautuminen Afrikasta kuulostaa heräämiseltä armeijalle, joka on tähän asti keskittynyt täysin voiman heijastukseen ja ulkoisiin operaatioihin. Mitkä ovat ennakoitavissa olevat tai tarpeelliset seuraukset sen organisaatiolle sekä käynnissä oleville suurille laiteohjelmille, kun toimintanäkymät ovat muuttuneet radikaalisti muutamassa vuodessa?

Sen vuoksi ranskalaisten joukkojen on poistuttava Nigeristä takaoven kautta, ja sen myötä heidän läsnäoloaan Afrikassa on vähennettävä huomattavasti, mikä rikkoo yli vuosisadan kestäneen keskeytymättömän läsnäolon, joka on suurelta osin muokannut sitä.

Keski-Afrikan tasavallan vuonna 2015, Malin vuonna 2022 ja Burkina Fason vuonna 2023 jälkeen Ranskan asevoimat jättävät Nigerin vuonna 2024, kuten presidentti Macron juuri ilmoittivuosikymmenen intensiivisen taistelun jihadistiuhkaa vastaan ​​Sahelon ja Saharan vyöhykkeellä lopussa.

Näille peräkkäisille vetäytymisille ominaisen poliittisen ja operatiivisen kontekstin lisäksi ne merkitsevät myös sen aikakauden loppua, jonka aikana Ranskan armeijat olivat kehittäneet suuria taitoja puuttua tähän teatteriin sekä taktisesti että logistisesti, mikä antoi niille auran kokenut ja tehokas ammatillinen vahvuus maailmassa ja erityisesti Euroopassa.

Afrikan kampanjoiden vaikutus nykypäivän armeijaan

Näitä sotilaallisia menestyksiä ei kuitenkaan saavutettu ilman tiettyjä luopumista, koska ne eivät olleet poliittisia. Näin ollen Ranskan armeijalla on nykyään neljä keskikokoista tai kevyttä prikaatia, jotka on koulutettu ja varusteltu erityisesti tämäntyyppisiin tehtäviin, ja vain kaksi raskasta prikaatia, jotka sopivat paremmin symmetrisiin tehtäviin.

Armeijan VBMR Griffon Africa
Armeija on rakennettu voiman projisointia varten, kuten osoittaa sen panssaroitu laivasto, joka koostuu 80 % ajoneuvoista, joiden paino on 24 tonnia tai vähemmän.

Tämä kevyiden joukkojen, kuten merijalkaväen, legioonan, alppimetsästäjien tai laskuvarjojoukkojen, yliedustus on myös sen hierarkian huipulla.

80 % armeijan johtajista vuodesta 2010 lähtien on tullut kevyistä joukkoista

Itse asiassa yhdeksästä vuodesta 2010 lähtien nimitetystä armeijan esikuntapäälliköstä ja kenraalmajuristista vain kaksi, kenraali Ract-Madoux (CEMAT 2011-2014) ja kenraali Margueron (MGAT 2010-2014), eivät kuuluneet siihen, vaan kuuluivat vastaavasti panssaroitu ratsuväki ja tykistö.

Tämä armeijan tosiasiallinen erikoistuminen, joka on erittäin hyödyllinen, kun oli tarpeen puuttua asiaan Afganistanissa, Levantissa ja Saharan eteläpuolisessa vyöhykkeessä, on nyt osoittautumassa haitaksi Naton Euroopan keskuksen tarpeisiin nähden.

80 % ranskalaisista panssaroiduista ajoneuvoista vuonna 2030 painaa alle 24 tonnia

Siten, jos armeija on ja pysyy vuoden 2030 jälkeenkin, se, jolla on eniten panssaroituja taisteluajoneuvoja Euroopassa, 200 Leclerc-panssarivaunua, yli 600 VBCI:tä ja ennen kaikkea lähes 1900 VBMR Griffonia, 300 EBRC Jaguaria ja Yli 2000 Servalia, se on myös yksi kevyimmistä, sillä siinä on vain 200 tela-alustaista panssaroitua ajoneuvoa, jotka painavat yli 32 tonnia, Leclerc, kun taas suurin osa sen laivastosta painaa 16-24 tonnia.

Kuitenkin, kuten Ukrainaan lähetetty AMX-10RC yllättäen osoitti, kevyet panssaroidut ajoneuvot, olivatpa ne kuinka liikkuvia tahansa, osoittautuvat myös huomattavasti haavoittuvammiksi kuin raskaammat ja paremmin suojatut ajoneuvot korkean intensiteetin yhteydessä.

AMX-10RC Ukraina
AMX-10RC:t osoittivat olevansa haavoittuvia lähestyessään hyökkäyslinjaa Ukrainassa.

Lisäksi suojan puutteen lisäksi ranskalaiset panssarit kärsivät joskus myös tulivoiman puutteesta. Tämä koskee erityisesti VBCI:tä, armeijan jalkaväen taisteluajoneuvoa, jonka pääaseistus perustuu 25 mm:n tykkiin, jonka tiedetään olevan kevyt verrattuna keskisuuriin panssaroituihin ajoneuvoihin, kuten IFV:iin tai kevyisiin panssarivaunuihin, ja joka ei sovellu taistelutankkeja vastaan. jopa vanhoja.


Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Sotilaallinen suunnittelu ja suunnitelmat | Puolustusanalyysi | Useimmat luetut artikkelit

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit