Kanadan sotilasbudjetti voidaan viedä miljardi dollaria vuonna 2024.

Vuonna 2023 Kanadan armeijoiden budjetti oli 26,4 miljardia Kanadan dollaria (18,3 miljardia euroa), mikä vastaa vain 1,3 % BKT:sta puolustusponnisteluja. Naton sisällä Ottawa on joukon takaosassa ja antaa periksi vain Belgialle, Espanjalle ja Luxemburgille puolustusponnisteluissa.

Ja asiat voivat hyvinkin pahentua vuonna 2024. Todellakin, kaukana siitä yleinen nousutrendi vuonna 2024Kanadan armeijat voisivat päinvastoin nähdä 2,58 prosentin keskimääräisellä puolustusponnistuksella heidän budjettiaan leikattiin miljardilla Kanadan dollarilla, laskua 3,3 %.

Tämä vähennys on osa Justin Trudeaun liberaalihallituksen yleistä budjettiponnistelua säästääkseen 15 miljardia dollaria Kanadan liittovaltion budjetissa ensi vuoteen mennessä.

Miljardi vähemmän Kanadan asevoimien budjettiin vuonna 2024

Kanadan puolustusministeri Bill Blair vakuuttaa, että tämä pudotus ei vaikuta armeijoiden ja erityisesti operatiivisten yksiköiden toimintakykyyn, kuten useimmiten tapahtuu joutuessaan tällaiseen välimiesmenettelyyn.

Lisäksi hän väittää, että sen jälkeen kun liberaalipuolue tuli valtaan vuonna 2015, Kanadan puolustusmenot ovat jatkaneet kasvuaan, kun taas maan puolustusponnistelut olivat alle 1 % BKT:stä.

Kanadan armeijan korvaavan CF-18 Hornetin budjetti
Tammikuussa 2023 Ottawa ilmoitti tilauksesta 88 F-35A:ta korvaamaan sen CF-18 Hornetit 19 miljardilla dollarilla. Ilman talousarvion lisäystä tämän ohjelman rahoitus kattaa kaikki Kanadan armeijoiden investointi- ja modernisointimahdollisuudet seuraavien 10 vuoden aikana.

Kansainvälinen tilanne on kuitenkin myös muuttunut huomattavasti vuodesta 2015 lähtien, mikä on johtanut siihen, että monet maat, jotka käyttivät tuolloin alle 1 % kansallisesta varallisuudesta, ovat nyt ylittäneet 2 %. Tämä koskee erityisesti Ruotsia, Alankomaita ja useimpia Itä-Euroopan maita.

Lopuksi, vaikka Kanada sijaitsee Amerikan mantereella, se ei ole yhtä alttiina uusille Venäjän ja Kiinan uhille johtuen sen arktisesta rajastaan, joka johtaa lukuisiin kitkoihin Moskovan kanssa, sen rauhanomaisen julkisivun ja sen ilmeisen läheisyyden vuoksi, Pekingiä vastaan. .

Esikuntapäällikön ja oppositioparlamentaarikkojen paheksuminen

Kuten arvata saattaa, Bill Blairin ilmoitus ja kasvava hypoteesi Kanadan armeijoiden budjetin leikkaamisesta miljardilla dollarilla eivät ole maan kaikkien makuun, ja ennen kaikkea sotilailta itseltään.

Parlamentin aiheesta kysytty kanadalainen esikuntapäällikkö kenraali Wayne Eyre oli eniten huolissaan tällaisen budjettileikkauksen seurauksista maan joukkojen toimintakykyyn.

"Et voi mitenkään ottaa lähes miljardia dollaria puolustusbudjetista ja olla vaikuttamatta, joten sen kanssa kamppailemme nyt.", hän julisti kansanedustajille, mikä oli suoraan ristiriidassa hänen valvontaministerinsä esittämien huomautusten kanssa.

Justin trudeaun Kanadan armeija
Justin Trudeau on yksi viimeisistä vallassa eloon jääneistä kaudelta, joka uskoi edelleen rauhan hyötyihin.

Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Flash Defense | Sotilaalliset liitot | Asevoimien budjetit ja puolustusponnistelut

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

1 KOMMENTTI

Kommentit on suljettu.

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit