Asevelvollisuus vai kansalliskaarti: mikä on paras ratkaisu armeijoiden massan vahvistamiseen?

Eurooppalaisten armeijoiden massaa on tarpeen lisätä, ja kaksi mallia vastustavat toisiaan: asevelvollisuus ja kansalliskaarti. Jokaisella niistä on omat etunsa, mutta myös merkittäviä rajoitteita. Tässä artikkelissa tutkimme näitä kahta lähestymistapaa yrittääksemme määrittää, kumpi olisi tehokkaampi Euroopassa nykyisessä turvallisuustilanteessa.

Jos perinteisesti eurooppalaiset armeijat olivat kylmän sodan aikana lähes kaikki kääntyneet asevelvollisuuteen, valtaosa heistä valitsi ammattimaisuuden 90- ja 2000-luvuilla.

Silloin oli kysymys siitä, että samaan aikaan oli vastattava jännitteiden vähenemiseen Euroopassa ja mukauduttava näiden vuosien valtaprojisointi- ja etätyön tarpeisiin, joihin asevelvollisuusarmeijat eivät sopineet.

Suurten konfliktien riskien paluu vanhalla mantereella sekä Lähi-idässä ja Aasian ja Tyynenmeren alueella on muuttanut huomattavasti niiden tehtävien luonnetta, joihin näiden armeijoiden on vastattava tulevina vuosina.

Asevelvollisuudesta käydyn keskustelun paluu armeijamassan lisäämiseksi

Samaan aikaan Ukrainan sota on heikentänyt käsitystä, vaikkakin hyvin syvälle juurtunutta, yksinomaan ammattimaisten armeijoiden operatiivisesta ja opillisesta paremmuudesta, sillä ne kärsivät massa- ja kestävyysvajeesta, jonka tiedämme nyt olevan ongelmallisin. kun taas konfliktit voivat jatkua ajan myötä.

Ammattiarmeijoiden koon kasvattaminen, jota voitaisiin pitää parhaana ratkaisuna näihin tarpeisiin, on erittäin vaikea toteuttaa.

Kustannukset valtioille olisivat huomattavia, mutta vaikeudet, joita länsimaiset armeijat kohtaavat nykyään rekrytoinnin ja säilyttämisen suhteen, tee tämä hypoteesi vanhentuneeksi.

asevelvollisuus
Asepalvelus keskeytettiin Ranskassa vuonna 1997 yksinomaan ammattiarmeijan hyväksi.

Siksi ei ole mitenkään yllättävää, että kysymys paluusta asevelvollisuuteen on jälleen nousemassa julkiseen ja poliittiseen keskusteluun. Tästä aiheesta, Ranskan entinen pääministeri Edouard Philippe esitti avoimesti aiheen mahdollisena käänteentekevänä vuoden 2027 presidentinvaaleissa.

Yllättäen todennäköinen tuleva ehdokas esitti kysymyksen vain puolustuskysymysten näkökulmasta ja hylkäsi poliittiset näkökohdat, jotka kuitenkin usein saastuttavat keskustelua. Ottaen huomioon, että asevelvollisuus olisi fantasialääke maan sosiaalisiin jännitteisiin.

Koska asevelvollisuus oli sodan kylmän aikana eurooppalaisen tavanomaisen pelotteen perustana niin Natoon kuuluville Länsi-Euroopan maille kuin Varsovan liittoon kuuluville Itä-Euroopan maille, on luonnollista, että hypoteesia suosivat poliitikot, jotka ovat tienneet kokenut sen henkilökohtaisesti.

Kansalliskaarti, onnistunut malli armeijoiden vahvistamiseen

On kuitenkin olemassa toinen malli, joka on suunniteltu vastaamaan massa- ja pitkäaikaissitoutumisen ongelmiin ja jonka toteuttaa ei kukaan muu kuin planeetan tehokkain sotilasvoima, Yhdysvallat.

Itse asiassa Atlantin toisella puolella asevelvollisuus on otettu käyttöön vain hyvin poikkeuksellisesti ja aina vain osittain. Amerikkalaiset armeijat voivat itse asiassa luottaa erittäin voimakkaaseen kansalliskaartiin, operatiiviseen reservijoukkoon, jota osavaltiot ohjaavat suoraan ja joita liittovaltion armeijat koordinoivat.

Amerikan kansalliskaarti
US National Gardilla on erittäin voimakkaita voimavaroja, kuten helikoptereita ja taistelulentokoneita, ja sitä käytetään säännöllisesti taistelualueilla ulkomailla, kuten Afganistanissa ja Irakissa.

Nykyään Yhdysvaltain kansalliskaarti on yksi planeetan suurimmista sotilasvoimista, ja sillä on lähes 500 000 miestä, 8 jalkaväen divisioonaa, 62 tuki- tai erikoisprikaatia ja kymmeniä tuhansia panssaroituja ajoneuvoja, helikoptereita ja taistelulentokoneita, mukaan lukien nykyaikaisimmat. kuten F-35A.

Siksi on asianmukaista saada kattava käsitys tästä ongelmasta, jota kaikki Euroopan armeijat kohtaavat nykyään, arvioida näiden kahden lähestymistavan ominaisuuksia, vahvuuksia ja rajoitteita, jotta voidaan määrittää, kumpi pystyy parhaiten vastaamaan vanhan ajan puolustushaasteisiin. mantereella tulevina vuosina ja vuosikymmeninä.

Kansalliskaarti vs asevelvollisuus: mikä malli valita?

Todennäköisesti toimintakyvyn alueella nämä kaksi lähestymistapaa eroavat eniten, koska niiden luonne ja rakenne ovat niin vastakkaisia.


Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Logo Metadefense 93x93 2 Puolustuspolitiikka | Saksa | Puolustusanalyysi

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

1 KOMMENTTI

Kommentit on suljettu.

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit