Mitä kysymyksiä fregatti Languedociin kohdistuva hyökkäys herättää? (1/2)

9. joulukuuta 110 km Jemenin rannikolta Ranskan laivaston Languedoc-fregatti (D643) ampui alas kaksi Jemenin rannikolta laukaisua, jotka olivat matkalla "suoraan laivaa". Jos tämä episodi merkitsee eskaloitumista ainakin Ranskan puolella Israelin ja Hamasin välisessä konfliktissa tänään, jota Iran ja sen kätyri selvästi tukevat, ja jos se osoittaa ilman pienintäkään epäilystäkään koulutuksen, opin ja varusteiden erinomaisuutta Ranskan laivaston käyttämänä se herättää myös lukuisia kysymyksiä, jotka eivät suinkaan ole kiistanalaisia, vaan ansaitsevat huolellisen tarkastelun tässä kaksiosaisessa artikkelissa.

Droonityyppi, Languedoc-fregatin käyttämä ase: monia tuntemattomia on jäljellä

Tämän tapahtuman analysoimiseksi on ensinnäkin asianmukaista tunnustaa, että monia tuntemattomia on jäljellä. Ilmeisistä turvallisuussyistä itse fregatille, kuten alueella risteileville kaupallisille aluksille, Puolustusvoimien pääesikunnan jakama 10. joulukuuta julkaistu lehdistötiedote onkin tarkoitus supistaa olennaiseksi.

aster 15 ammuttu fremm fregatista
Aster 15 maa-ilma-ohjuksen lähtö Aquitaine-luokan fregatista

Siksi emme tiedä, minkä tyyppistä dronea huthit käyttivät, ja näin ollen heidän suorituskykyään sekä niiden kohdistus- ja havaitsemiskykyjä. EMA:n lehdistötiedotteessa, jossa uhat nimetään droneiksi, on helppo kuvitella, että fregatti pystyi saamaan tietoja kohteista, kuten niiden nopeudesta ja datalinkeistä, joten voimme olla myönteisiä tällä alueella.

Todettakoon myös tiettyjen ristiriitojen lopettamiseksi, että vaikka Languedoc-fregatti olisi varustettu CIWS-järjestelmillä (close ohjustorjunta), jotka ovat halvempia käyttää kuin tässä käytetty oletettu Aster 15, on todennäköistä, että alus olisi käyttänyt näitä samoja ohjuksia näitä uhkia vastaan. Yksikään komentaja ei itse asiassa suostu vaarantamaan aluksensa päästämällä uhan lähemmäksi, säästämään ammuksia, ellei häntä pakoteta tekemään niin.

Aster 15 -ohjus, 76 mm:n tykki tai häirintä: mitä järjestelmää käytettiin Jemenin droneja vastaan?

Sellaisenaan, on myös epäselvää, mitä asejärjestelmää käytettiin kahden Houthi-dronen neutraloimiseen. Todennäköisin hypoteesi on ilmeisesti maa-ilma-ohjus Aster 15, joka olisi siinä tapauksessa suorittanut tulikasteensa. Mutta ranskalaisessa fregatissa on kaksi muuta järjestelmää, jotka pystyvät neutraloimaan nämä droonit.

Ensimmäinen on 76 mm:n Oto-Melara SR -tykki, joka on pätevä iskemään ilmakohteisiin 8 000 metriin asti ja laivastokohteisiin yli 20 km:n etäisyydellä. Toinen järjestelmä perustuu fregatin häirintä- ja elektronisiin sodankäyntijärjestelmiin, kuten taajuushäiriöihin, jotka pystyisivät katkaisemaan dronin datayhteyden sen maanpäälliseen ohjaukseen tai jopa sen mahdolliseen (ja erittäin epätodennäköiseen) tutkahakijaan.

Aquitaine-luokan fregatti
Harmaa laukaus Aquitaine-luokan fregattien etukannelle 76 mm Oto-melara-tykillä ja 4 SYLVER-järjestelmällä.

Tässä suhteessa on huomattava, että Ranskan laivasto katsoi pitkään, että sen fregatteja aseistavat tehokkaat häirintälaitteet ja houkutinlaukaisimet olivat riittävä ja tehokkaampi puolustus kuin tämän hetken CIWS-järjestelmät, kuten American Phalanx ja RAM.

Houthi-joukkojen kohdistaminen ranskalaiseen fregattiin herättää kysymyksiä

Toinen kysymys herää tästä jaksosta. Itse asiassa ranskalainen fregatti liikennöi 110 kilometrin päässä Jemenin rannikolta, joten sähkömagneettisen horisontin alla aluksen kohdistaminen oli kaikkea muuta kuin itsestään selvää Houthi-operaattoreille.


Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Surface Fleet | Puolustusanalyysi | Israelin ja Hamasin konflikti

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit