Puolustusponnistelut: murretaanko 2 prosentin BKT pian Yhdysvaltojen painostuksen alla?

LNaton vähimmäispuolustusponnistelu, jonka jäsenten BKT on asettanut 2 prosenttiin, kyseenalaistetaan yhä useammin ja sitä pidetään anakronistisena ja riittämättömänä, kun taas Atlantin toisella puolella on äskettäin julkaistu useita analyyseja nykyisestä geostrategisesta kehityksestä.

Olivatpa Yhdysvaltain vuoden 2024 presidentinvaalien tulokset millaiset tahansa, voi hyvinkin olla, että Washington painostaa pian eurooppalaisia ​​liittolaisiaan nostamaan tätä kynnystä ja siten tasapainottamaan uudelleen syntymässä olevaa mahdotonta globaalia strategista yhtälöä.

Naton puolustusponnistelujen 2 prosentin kynnyksen synty

Sekä yleinen mielipide että suuri osa länsimaisesta poliittisesta sfääristä pitävät Naton vähimmäispuolustusponnistuksen 2 %:n sääntöä BKT:sta tehokkuuden kynnyksenä, joka mahdollistaa kokonaisvaltaisen kollektiivisen turvallisuuden varmistamisen.

Itse asiassa monille tämä kynnys olisi määritetty opittujen ja monimutkaisten laskelmien, arvioiden ja ennusteiden jälkeen optimaalisen määrän määrittämiseksi. Näin ei kuitenkaan ole, päinvastoin.

Kahden prosentin puolustusponnistelut vahvistettiin Naton 2 Cardiffin huippukokouksessa
Vähimmäispuolustussääntö 2 % BKT:stä neuvoteltiin ennen Naton vuoden 2014 huippukokousta Cardiffissa.

Naton Cardiffissa vuonna 2014 pidettävää huippukokousta valmisteltaessa Naton poliittisille ja sotilaallisille johtajille annettiin erityisen vaikea tehtävä, jonka mukaan tämän huippukokouksen aikana löydettiin mahdollisimman paljon yhteistä puolustusponnistelua, joka on kaikkien allianssin jäsenten hyväksyttävä. Näin ilmestyi 2 prosentin kynnys, samoin kuin vuoden 2025 määräaika ilman muita välirajoitteita, koska se oli paras kaikkien sidosryhmien hyväksymä kompromissi.

Monille sen ajan johtajille tämä sopimus oli symbolinen ja hyvin ei-sitova, sillä sen erityisen pitkä aikataulu antoi heille mahdollisuuden lykätä vastuuta tarvittavan rahoituksen löytämisestä seuraavalle tai jopa seuraavalle toimikaudelle. Lisäksi on selvää, että ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan valtaosa Euroopan maista, mutta myös Kanada, eivät vaikuttaneet olevan erityisen huolestuneita tästä sitoumuksesta.

Sen jälkeenkään Belgia, Kanada, Portugali ja Italia eivät noudata vuoden 2025 määräaikaa, joskus paljonkin, huolettamatta enemmän kuin oikeutetusti (Luxemburg on esimerkki), toisaalta erittäin korkean asukasta kohden lasketun BKT:n vuoksi. ja erittäin alhainen väestö).

Naton vuonna 2 asettama 2014 %:n puolustusponnistuksen pohjakynnys edustaa siis vain sen jäsenmaiden alinta yhteistä poliittista nimittäjää, ja lisäksi vuonna 2014, jolloin käsitys uhkasta oli radikaalisti erilainen kuin nykyään.

Venäjän armeijat ovat paljon tehokkaampia vuonna 2030 kuin vuonna 2022

Uhka, ja erityisesti Venäjän Euroopalle aiheuttama uhka, on kuitenkin kehittynyt vuodesta 2014 tähän päivään ja lupaa kehittyä vielä pidemmälle tulevina vuosina, olipa Ukrainan konflikti mikä tahansa.

T-14 Armata 9. toukokuuta 2015 Punainen tori
T-14 Armatan virallinen esittely paraatissa 9. toukokuuta 2015 natsi-Saksan voiton 70-vuotispäivänä. Kahdeksan vuotta myöhemmin Armata ei ole vieläkään toiminnassa.

Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Armeijan budjetit ja puolustusponnistelut | Puolustusuutiset | Sotilaalliset liitot

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

1 KOMMENTTI

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit