KC-10-tankkerikoneen tankkaus lennon aikana: Yhdysvaltain ilmavoimien uusi haaste

Voiko tankkerilentokonetta tankata lennon aikana toisella lentokoneella, joka ei itse ole säiliöalus? Juuri tähän haasteeseen Kaliforniassa sijaitsevan Travisin ilmavoimien tukikohdan tiimit tarttuvat tankkaamalla KC-10 Extenderin ja C-5M Super Galaxyn välillä lisätäkseen Yhdysvaltain ilmavoimien toimintamahdollisuuksia. erityisesti Tyynellämerellä.

Tiedämme, että jos länsimaiset ilmavoimat ylittävät mahdolliset vastustajansa maailmassa, kuten Venäjä ja Kiina, se ei johdu niinkään hävittäjälaivaston tehokkuudesta tai edistyneistä teknologioista, eikä myöskään digitaalisesta edusta, joka joskus on tärkeä tietyissä teattereissa. Tämä johtuu ennen kaikkea erittäin tehokkaasta ja tiheästi varustetusta tukilentokoneista, kuten lennon aikana tankkauskoneita.

Pelkästään Yhdysvaltain ilmavoimilla on hallussaan kolme neljäsosaa maailman säiliölentokoneista ja yli 50 % varhaisvaroituslaitteista, kuuluisat Awacs. Länsiblokilla on kokonaisuudessaan 90 prosenttia maailman laivastoista näillä kahdella alueella.

Tankkerikone, erittäin tehokas voimankertoja

Jokainen näistä laitteista muodostaa kuitenkin toimiessaan erittäin tehokkaan voimankertojan. Siten Awacs mahdollistaa sektorille lähetetyn hävittäjälaivaston reaktion optimoinnin, ilmauhkiin vastaamisen ja tukipyyntöjen ja iskujen koordinoinnin. Jos tavallisesti tarvitaan 8 tai 12 hävittäjäkonetta, 4 tai 6 lentokoneen laivasto, jota Awacs koordinoi, tarjoaa saman alueen peiton.

KC-135 F-16
Lennon aikana tapahtuva tankkaus mahdollistaa taistelukoneiden pituuden pidentämisen, mutta myös ja ennen kaikkea niiden autonomian lisäämisen taistelualueen yläpuolella toimien voimankertojana.

Sama koskee tankkerilentokoneita. Itse asiassa operatiivisessa tehtävässä taistelulentokoneen "alue-aika" edustaa eroa sen autonomian ja paluumatkojen välillä sen tukikohtaan ja sieltä pois. Hyvin usein metsästäjällä on vain muutama minuutti tai kymmeniä minuutteja taistelualueensa yläpuolella suorittaakseen tehtävänsä, vaikka häntä painaisikin voimakkaat kapselit.

Lennon aikana tapahtuva tankkaus mahdollistaa näiden kauttakulkureittien välttämisen, mikä pidentää huomattavasti lentokoneen alueellaoloaikaa tai mahdollistaa sen tarvittaessa kulkemisen paljon pidemmälle. Siten alueella oleva tankkauskone mahdollistaa 8 tai 12 taistelukoneen säästämisen edestakaisen matkan tukikohtaan (vaihtelee riippuen etäisyydestä tukikohdasta ja tankkaustankkerin tyypistä) säilyttääkseen saman toiminta-asennon. Voiman kerrannaisvaikutus on melko ilmeinen.

Kallis laivasto Yhdysvaltain ilmavoimille, mutta haavoittuvainen ja vihollisen kohteena

Jos Awacin ja säiliölentokoneiden voimankertojan rooli on kiistaton, se on kiistatonta myös niille, jotka joutuvat vastustamaan sitä. Itse asiassa näistä lentokoneista tuli 70-luvun alusta lähtien ensisijaisesti vastustettavan hävittäjäilmailun kohteena, erityisesti Neuvostoliiton, joka kehitti taktiikkaa ja aseita näiden lentokoneiden eliminoimiseksi tai ainakin torjumiseksi niiden tehoalueen ulkopuolella.

Näin ovat erittäin pitkän kantaman ohjukset, kuten S-9V (SA-83 Gladiator) pinta-ilma-järjestelmän 300M12, jonka kantama on 250 km, tai R-37 ilma-ilma-ohjus, jossa on 300 km:n toimintasäde, jonka Neuvostoliiton insinöörit kehittivät 70-luvulla, jotta ne otettiin käyttöön 80-luvulla. Tavoitteena oli pakottaa NATO-työntekijät ja Awacs toimimaan useiden satojen kilometrien päähän toimintalinjasta, mikä heikensi entisestään heidän tehokkuuttaan Länsihävittäjäilmailu.

S-35s laukaisee R-37M-ohjuksen
Venäläistä ultra-pitkän kantaman ilma-ilma-ohjus R-37M voidaan kuljettaa Mig-31-torjuntahävittäjällä ja raskaalla Su-35s-hävittäjällä.

Tältä osin on syytä huomata, että neuvostoliittolaiset, sitten venäläiset ja kiinalaiset, kannattavat vielä nykyäänkin suuren autonomian omaavien raskaiden hävittäjien käyttöä, kuten Flanker-perheen lentokoneita (Su-27/30/ 33/34). /35 ja J-11/15/16) sen sijaan, että investoisivat suureen lentotankkaussäiliöaluksiin. On kuitenkin totta, että erityisesti Kiinassa on pyritty vahvistamaan koko tukilaivastoa viimeisen kymmenen vuoden aikana uusien Awacien kehittämisen ja T-tankkerilentokoneen käyttöönoton myötä.


Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 tankkerilentokonetta | Puolustusuutiset | Liikenneilmailu

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit