Kroatian puolustusministeriö suosittelee paluuta asevelvollisuuteen

Kroatian puolustusministeriö on suositellut paluuta asevelvollisuuteen vahvistaakseen asevoimien vahvuutta ja vastatakseen siten Itä-Euroopan ja Balkanin lisääntyviin jännitteisiin. Tämä lausunto tuli kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Serbia ilmoitti aikovansa ottaa uudelleen käyttöön myös pakollisen asepalveluksen.

Kroatia on 4 miljoonalla asukkaallaan ja tuskin 70 miljardin euron bruttokansantuotteellaan yksi Euroopan unionin ja Naton pienimmistä maista. Huolimatta puolustusbudjetista, joka on vain miljardi euroa eli 1 % sen BKT:sta ilman eläkkeitä, sillä on suhteellisesti huomattava sotilaallinen voima. Jännitteet Itä-Euroopassa, kuten myös Balkanilla, aiheuttavat kuitenkin huolta puolustusministeriössä, joka juuri suosittelee paluuta asevelvollisuuteen, keskeytetty vuodesta 2007.

Kroatian asevoimat

Vaikka Kroatian armeijan budjetti on vain miljardi euroa vuodessa, ne ovat yllättävän monipuolisia ja hyvin varustettuja. Siten 1 15 aktiivisen sotilashenkilön ja 000 20 reserviläisen asevoimien edustavuusaste (ilman reservejä) on 000 %, 0,37 % korkeampi kuin Ranskan 30 % ja lähes kaksinkertainen verrattuna väestöön. Saksan 0,29 prosenttia.

Nämä ovat myös hyvin varusteltuja: 75 M-84A-panssarivaunua modernisoidaan, Bradley IFV:tä toimitetaan noin sata, Patria AMV APC:tä 150 ja jopa 15 Pzh2000 itseliikkuvaa tykkiä. Sen laivasto koostuu pääasiassa viidestä ohjuspartioveneestä sen laivaston 5 aluksesta.

Kroatian puolustusministeriön M-84A panssarivaunu
Viisitoista kertaa vähemmän asutulla ja neljäkymmentä kertaa vähemmän rikkaalla kuin Ranskalla, Kroatialla on kuitenkin vain erityisen laaja kapasiteetti, joka vaihtelee korkean intensiteetin maataisteluista lento- ja merisodankäyntiin.

Kroatian ilmavoimien Mig-21-koneensa korvataan tästä vuodesta alkaen ensimmäisellä kahdestatoista. Rafale F-3R osti Ranskasta käytettynä sekä tusina UH-60- ja Mi-171sh-ohjaushelikopteria sekä viisitoista OH-58 Kiowa -kevythyökkäys- ja tiedusteluhelikopteria.

Vaikka Kroatian asevoimat ovat määrältään vaatimattomia, ne ovat siksi erityisen monipuolisia, ja niillä on jopa tiettyjä ominaisuuksia, kuten hävittäjälaivasto, joka on usein varattu paljon väkirikkaammille ja paljon rikkaammille maille.

Jännitteet Itä-Euroopassa ja Balkanilla huolestuttavat Kroatian puolustusministeriötä

Kroatian puolustusvoimien ministeriötä huolestuttaa kuitenkin jännitteiden palautuminen Itä-Euroopassa Venäjän edessä, mutta myös Balkanilla, aiemmin Jugoslavian muodostaneiden maiden välillä.

Kuten näillä mailla, joilla on vielä tuoretta kokemusta sodasta tai ainakin elävät jännittyneessä välittömässä ympäristössä, Kroatia, vaikka kuuluu Natoon ja EU:hun, pysyy valppaana ja ylläpitää merkittävää asevoimiensa toiminta-asentoa.

Rafale B Kroatian ilmavoimat
Kroatia on yksi pienimmistä maista, jolla on hävittäjälaivasto, joka on myös varustettu erittäin tehokkailla Rafale français.

Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Logo Metadefense 93x93 2 Kroatia | Puolustusuutiset | Asevoimien budjetit ja puolustusponnistelut

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit