Miksi länsi on Venäjän ydindoktriinin edessä selvästi huonompi vuonna 2024?

Kansainvälisen strategisten tutkimusten instituutin (IISS) äskettäin julkaisema raportti analysoi yksityiskohtaisesti Venäjän ydindoktriini tänään, erityisesti mitä tulee ei-strategisten ydinaseiden mahdolliseen käyttöön. Tämä korostaa lukuisia ja merkittäviä eroja länsimaisiin doktriineihin nähden, mikä asettaa Euroopan monissa tapauksissa heikkoon tilanteeseen, mukaan lukien sen avun osalta, jota se voi tarjota Ukrainalle.

Mitkä ovat ne pilarit, jotka nykyään muokkaavat tätä ydinaseiden käyttöä koskevaa oppia Venäjällä? Miksi se on niin tehokas länsimaita, mukaan lukien Yhdysvaltoja, vastaan? Ja miten se uhkaa Ukrainaa ja Eurooppaa?

Ydinaseiden käyttöopin kehitys Neuvostoliitosta Venäjälle

Kylmän sodan aikana ydinaseiden käyttö oli kaikkialla neuvostodoktriinissa. Tätä varten Neuvostoliiton arsenaaleissa oli laaja valikoima ydinammuksia, jotka vaihtelivat tykistökuorista mannertenvälisiin ballistisiin ohjuksiin, mukaan lukien perinteiset pommit, vedenalaiset miinat ja jopa kranaatinheittimen ammukset. Tuolloin Venäjän doktriini katsoi, että ydinaseita voitiin käyttää taktisiin tarkoituksiin, samalla kun strategisen eskaloinnin mahdollisuus pidettiin hallinnassa.

Venäjän Iskander-M ydinoppi
Venäjällä on laaja valikoima sekakäyttöisiä järjestelmiä, jotka pystyvät kuljettamaan ydinkärkeä tai tavanomaista taistelukärkeä, kuten lyhyen kantaman ballistinen Iskander-M-ohjus.

Tämä asento kesti kylmän sodan loppuun asti, mikä toi mukanaan hallitsemattomia menoja ydinaseiden ja ammusten varustamiseen ja niiden pitämiseen hyvässä kunnossa, mikä ei aina ollut niin.

Jos kylmän sodan päättymisen jälkeistä ajanjaksoa leimasi useimpien näiden asejärjestelmien vetäytyminen, Venäjä palasi nopeasti puolustusaseeseen, joka teki ydinaseista sen pelotevoimakkuuksiensa keskipisteen, lännen Irakin vastaisten interventioiden vaikutuksesta. tai Serbia, jolla on merkittäviä pitkän kantaman tarkkuusiskuvarastoja.

Itse asiassa 2000-luvun alusta ja Vladimir Putinin saapumisesta Kremlin johtoon on tehty merkittäviä ponnisteluja Venäjän asevoimien ydin- ja sekakäyttöisen arsenaalin modernisoimiseksi.

Sellaisenaan monet Venäjällä tänään uutisia tuovista ammuksista, kuten Iskander-M lyhyen kantaman ballistinen ohjus, sen Kinzhal ilmassa versio, Kalibr- ja Kh-101-risteilyohjukset sekä strategiset RS-28 Sarmat- ja R-30 Bulava-ohjukset löytävät alkuperänsä tai teknologisen ja teollisen käännepisteensä 2000-luvun alussa.

Venäjän armeija on harjoitellut skenaarioita, kuten ydiniskuja, varten vuodesta 1999 lähtien.

Samalla ydinaseiden käyttö operatiivisiin tarkoituksiin integroitiin jälleen Venäjän armeijoiden suuriin vuosittaisiin harjoituksiin, erityisesti Zapad (länsi) -harjoitukseen, joka järjestetään joka neljäs vuosi. , skenaariolla. mahdollisesta yhteenotosta Naton joukkoja vastaan.

harjoitus Zapad 2021
Kuten kaikki Zapad-harjoitukset vuodesta 1999 lähtien, Zapad 2021 -harjoitus perustui skenaarioon, joka sisälsi Venäjän armeijoiden simuloidun ei-strategisen ydinaseen käytön.

Venäjän asevoimien simuloidun ydinaseiden käytön palauttaminen tapahtui jo Zapad 1999 -harjoituksessa, ja se integroitiin kaikkiin Zapad harjoitukset jälkeen, mutta myös Zapad 2013:sta, muiden suurten harjoitusten Tcentr, Kavkaz ja Vostok (itä) skenaarioissa.


Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa.

Meta-Defense täyttää 5 vuotta!

LOGO meta Defense 114 Ydinaseet | Puolustusuutiset | Yliääniaseet ja ohjukset

- 20% Classic- tai Premium-tilauksellasi koodilla Metanniv24

Tarjous voimassa 10.-20. uuden Classic- tai Premium-, vuosi- tai viikkotilauksen verkkotilaukselle Meta-Defense-verkkosivustolla.


Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit