Ranska haluaa kääntyä ruotsalaisen Saab GlobalEyen puoleen Awacs-lentokoneiden vaihtamiseksi

Ranskan mahdollinen ruotsalaisen Saab GlobalEye -varhaisvaroitusjärjestelmän hankinta ilma- ja avaruusvoimien AWACS E-3F -vartioaseman korvaamiseksi on epäilemättä yksi tärkeimmistä aiheista, joihin Ranskan presidentti puhui hänen tilaisuudessaan. virallinen vierailu Ruotsiin, joka alkaa 30. tammikuuta, jolloin Pariisi ja Tukholma syventävät teollista yhteistyötään puolustusasioissa.

Mutta tämän vierailun panokset voivat mennä paljon pidemmälle kuin tämä yhteinen kehys, joka on jo strateginen. Itse asiassa kaikki viittaa siihen, että Ranskan presidentti keskustelee tässä yhteydessä mahdollisesta Ruotsin osallistumisesta FCAS-ohjelmaan ja ehkä jopa muusta kunnianhimoisesta yhteistyöstä, kuten taisteludroneiden alalla. Koska Ranskalla ja Ruotsilla on monilta osin sama visio puolustuksesta ja eurooppalaisesta teollisesta yhteistyöstä, mutta myös samanlaiset tarpeet.

Ruotsi, suuri sotilaallinen ja teollinen puolustusvaltio Euroopassa

Vaikka Ruotsi kiinnosti puolueettomuuttaan pitkään tai ehkä juuri siksi, se oli koko kylmän sodan ajan ja sen jälkeen yksi Euroopan maista, joka jakoi eniten Ranskan asemat puolustusasioissa.

Valtavan alueensa suojelun varmistamiseksi Tukholma oli vuonna 8 suhteellisen pienestä, vain 1980 miljoonan asukkaan väestöstä huolimatta kehittänyt tehokkaan sotilaallisen työkalun sekä merkittävän puolustusteollisuuden, jonka avulla se pystyi valmistamaan olennaisia ​​varusteita sukellusveneistä taistelulentokoneita.

Sukellusvene A26 Blekinge
Ruotsi on yksi harvoista maista, joka pystyy suunnittelemaan korkean suorituskyvyn tavanomaisia ​​sukellusveneitä, kuten uuden A26 Blekinge -luokan.

Kuten kaikki Euroopan maat, myös Ruotsi petti vartiointinsa 2000-luvulla, ja sen puolustusbudjetti oli niin pienentynyt, että Ruotsin armeijat sijoittivat vuonna 2 vain 2015 aktiivista operatiivista pataljoonaa, kun vuonna 15 niitä oli 1990 prikaatia. Tukholma ei kuitenkaan ole koskaan lopettanut puolustusteollisuutensa tukemista. , joka tuottaa joitakin erityisen menestyneitä laitteita, kuten JAS 39 Gripen -hävittäjä, The CV90 jalkaväen taisteluajoneuvotai Götland-luokan sukellusvene A-19.

Ennen kaikkea Ruotsi arvioi uhan kehitystä Itä-Euroopassa vuonna 2016 ja otti vuonna 2017 uudelleen käyttöön pakollisen mutta osittaisen asepalveluksen, jota tuki uusi niin sanottu globaali puolustusdoktriini, jonka tarkoituksena on estää mahdollinen vastustaja haluamasta sotilaallisesti valtaamaan maata.

Sen budjettivaikutukset ovat kehittyneet samassa suhteessa saman ajanjakson aikana. Kun Tukholma käytti vuonna 1 vain yhden prosentin bruttokansantuotteestaan ​​armeijoihinsa eli 2015 miljardia kruunua (55 miljardia euroa 5), vuonna 2015 se nousi 2024 miljardiin kruunuun (115 miljardia euroa 10) ja 2024 prosenttiin sen BKT:sta. sallien sen kehittää puolustusjärjestelmäänsä jopa kolmeen prikaatiin, sekä noin kaksikymmentä apupataljoonaa valmiina 48 tunnissa vuoteen 2025 mennessä.

Jos Ruotsi siis pian liittyy Natoon, Turkin parlamentin antaman sopimuksen jälkeen, se selvästi jatkaa täysimääräisesti panostusta omaan puolustukseensa sekä alueelliseen ja eurooppalaiseen yhteispuolustukseen.

Emmanuel Macronin valtiovierailu Ruotsiin syventääkseen maiden välisiä puolustusteollisuuden suhteita

Tässä yhteydessä Ranskan presidentti Emmanuel Macron aloittaa valtiovierailun Ruotsiin 30. tammikuuta. Jos Ranskan presidentin ja hänen ruotsalaisen kollegansa Ulf Kristerssonin välillä keskustellaan monista aiheista, ranskalais-ruotsalainen yhteistyö Euroopan puolustus- ja puolustusteollisuudessa on listan kärjessä.

Akheron Jaguar MMP -ohjus
Pariisi ja Tukholma aloittavat yhteistyön MBDA:n Akheron-panssarintorjuntaohjuksen suorituskyvyn ja kykyjen laajentamiseksi.

Todellakin, jos tavalliseen tapaan Pariisi jännitti Tukholmaa vuonna 2018, sen jälkeen kun Ruotsi teki välimiesmenettelyn amerikkalaisen Patriot-ilma- ja ohjustorjuntajärjestelmän hyväksi ranskalais-italialaisen SAMP/T Mamban kustannuksella, suhteet normalisoituivat nopeasti sen jälkeen useilla tehokkailla puolustusteollisuuden yhteistyötoimilla, joita hän Tämä koskee -tankkiammukset (VT4-raketit, Akheron-ohjus, Bonus-kuoret), tunnistusjärjestelmät (kirahvitutka, Awacs GlobalEye -lentokone jne.) ja muut.

Koska jos Ranskan ja Ruotsin teollisuus kilpailee usein, kuten tapauksessa Rafale Gripeniä päin, Du Blekinge-sukellusvene kohti Scorpenea tai Marlinia, tai CAESAR-ase päin jousimies, he osaavat myös tehdä yhteistyötä erittäin hyvin, kuten Neuron-ohjelman tai Meteor-ohjuksen tapauksessa.

Pariisilla ja Tukholmalla on ennen kaikkea tiivis näkemys Euroopan puolustusteollisuuden yhteistyöstä ja Euroopan strategisen autonomian vahvistamisesta, vaikka Ruotsi pysyykin Yhdysvaltojen läheisenä kumppanina erityisesti puolustusteollisuuden alalla (Gripen engine, T). -7A koulutuslentokoneita jne.).

Ranska harkitsee Saab GlobalEyen korvaamista neljällä AWACS E-4F -tutkakoneella

Keskustelun alottamiseksi Emmanuel Macron ei saavu Ruotsiin pelkästään kauniilla sanoilla. Tämän vierailun aikana käynnistetäänkin useita puolustusteollisuuden yhteistyöohjelmia, jotka koskevat erityisesti MBDA:n Akheron-panssarintorjuntaohjuksen kehitystä, joka varustetaan Saabin kanssa uusilla ominaisuuksilla.

Mutta tämän vierailun iso kysymys on epäilemättä keskustelut, jotka käynnistetään kahden maan välillä korvata 4 ilma- ja avaruusvoimien kehittynyttä ilmavalvontalentokonetta AWACS E-3F Sentry ruotsalaisella GlobalEyellä.

Korvaako ruotsalainen Saab Globaleye ranskalaisen E-3F:n?
E-3F SDCA 36. ilmassa havaitsemis- ja ohjauslentueesta. © A. Jeuland / Ilmavoimat

Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Awacs ja elektroninen sodankäynti | Puolustusanalyysi | Hävittäjälentokoneita

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit