Washington harkitsee jälleen F-35:n myyntiä Turkille

Vt. apulaisulkoministeri Victoria Nuland sanoi, että F-35-koneiden myynti Turkille oli jälleen kerran työhypoteesi Yhdysvaltain hallinnolle, vain muutama päivä sen jälkeen, kun Joe Biden valmisti tien Ankaran pyytämien F-16V-koneiden toimittamiselle.

Presidentti Erdoganin ponnistelut Turkin ja Kreikan suhteiden normalisoimiseksi ja Turkin parlamentin antama valtuutus Ruotsin liittymiselle Natoon ovat selvästi saaneet Washingtonin vakuuttuneeksi siitä, että uusi dynamiikka voidaan käynnistää Turkin palauttamiseksi länsimaahan. . Ja F-35 tulee ilmeisesti olemaan amerikkalaisen tarjouksen roolissa vakuuttaakseen Ankaran lähtemään tälle tielle.

Kohti Ankaran ja Washingtonin välistä uudistettua suhdetta Turkin kansainvälisen asenteen muutoksen taustalla

Uudelleen valitun presidentti Erdoganin viime kuukausina kansainvälisellä näyttämöllä käynnistämä asenteen muutos kantaa selvästi hedelmää. Kun uhkasi viime vuonna laukaisi ohjuksensa Ateenaan ja vallata Man militari Kreikan saaret Egeanmerellä, estää Ruotsin NATO-jäsenyyden, ja neljän vuoden ajan Venäjän, Kiinan ja Iranin kanssa flirttaillut Turkin valtionpäämies on useiden kuukausien ajan näyttänyt paljon houkuttelevammat kasvot lännelle ja erityisesti Yhdysvalloille.

Erdogan Putin Su-57
Presidentti RT Erdogan on useaan otteeseen keskustellut Venäjän kanssa Turkin mahdollisesta hävittäjien hankinnasta.

Ensinnäkin RT Erdogan meni Kreikkaan tapaamaan kollegansa K. Mitsotakisin normalisoidakseen ja rauhoittaakseen suhteita naapuriinsa ja ikuiseen kilpailijaansa. Muutamaa viikkoa myöhemmin hän päätti Ruotsin Nato-jäsenyyden saarron ja sai parlamenttinsa suuren enemmistön tästä aiheesta äänestyksessä. Lopuksi totean, että Turkki näyttää etääntyneen Moskovasta ja Pekingistä viime kuukausina irtautumatta niistä, vaan vähentämällä suhteiden intensiivisyyttä.

Tämä asennemuutos ja erityisesti Ruotsin Nato-jäsenyys hyväksyttiin heti Washingtonissa. Presidentti Biden kehotti näin ollen kongressia antamaan "viipymättä" luvan 40 uuden F-16V-hävittäjän sekä 80 tämän standardin mukaisen modernisointisarjan myymiseen Turkin ilmavoimien modernisoimiseksi yli 20 miljardin dollarin arvoisella sopimuksella.

Ateenan rauhoittamiseksi Yhdysvallat ja Kreikka ilmoittivat suuresta puolustusalan laitteiden siirto- ja teollisesta yhteistyöohjelmasta, kun taas Yhdysvaltain ulkoministeriö valtuutti 40 F-35A:n myynnin Kreikan ilmavoimille. 8,6 miljardilla dollarilla.

Tämä myönteinen dynamiikka Yhdysvaltojen ja Turkin välillä voi mennä paljon pidemmälle kuin vain pian tilattava F-16V. Itse asiassa kysymys Ankaran mahdollisesta paluusta F-35-ohjelmassa otettaisiin nyt esille valtion korkeimmilla tasoilla.

F-35-myynnin kaoottinen matka Turkkiin

Kaikki alkoi erittäin hyvin F-35 Lightning 2:n osalta Türkiyessä. Joint Strike Fighter -ohjelman ensimmäinen kumppani, Turkin ilmavoimat, kuten maan puolustusilmailuteollisuus, olivat keskeisiä kumppaneita, joilla oli 30 konetta tiukassa tilauksessa ja yhteensä 100 konetta vuonna 2018, eli tuolloin suurin ei-lentokone. - Amerikan hävittäjälaivasto.

F-35:n myynti Turkkiin
Lockheed-Martin oli jo rakentanut 6 F-35A:ta Turkin ilmavoimille, kun maa suljettiin pois ohjelmasta.

Turkissa vuonna 2016 tapahtuneen vallankaappausyrityksen jälkeen Ankaran ja Washingtonin suhteet kuitenkin heikkenivät nopeasti Turkin lähentyessä Vladimir Putinin Venäjää, Xi Jinpingin Kiinaa ja jopa Irania. Jännitteet Egeanmerellä Kreikan ja Kyproksen kanssa, mutta myös Välimerellä, kun Euroopan merivoimat varmistivat Libyan merisaarron, pahensivat tilannetta entisestään.

Sopimuksen sinetöi kuitenkin Turkin väliintulo Pohjois-Syyriassa Yhdysvaltojen kurdiliittolaisia ​​ja Daeshia kohtaavia eurooppalaisia ​​vastaan ​​ja erityisesti päätös hankkia S-400-ilmatorjuntajärjestelmä Venäjältä. -35 Turkissa.


Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Sotilaalliset liitot | Puolustusanalyysi

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit