GCAP:n kuudennen sukupolven hävittäjäohjelma on valmis ottamaan vastaan ​​uudet kumppanit

Joidenkin GCAP-ohjelman ja FCAS:n osallistujien kannat ovat viime viikkoina kehittyneet merkittävästi heidän mahdollisen avoimuutensa suhteen muille kumppaneille, kun taas Ranskan presidentti on viettelymatkalla Ruotsissa ja Italia ja Iso-Britannia sanovat ovat avoimia uusille osallistujille tulevina vuosina. Voimme siksi esittää kysymyksen: onko sota uuden sukupolven taistelulentokoneiden eurooppalaisista ohjelmista alkanut?

Radikaalinen muutos keskustelussa GCAP-ohjelman ympärillä

Vain muutama viikko sitten Japani kohteliaasti mutta lujasti hylkäsi Riadin tekemän hakemusehdotuksen liittyä GCAP-ohjelmaan. Vaikka Lontoo ja Rooma tukivat sitä, Tokio piti Saudi-Arabian pyyntöä liian odotettuna, kun taas alkuperäinen suunnitteluvaihe, joka on tarkoitettu määrittämään ohjelman keskeiset päätökset teknologioiden, kapasiteetin ja suorituskyvyn osalta, ei toteutunut. päättyy vasta vuonna 2026.

GCAP Eurofighter -ohjelma Typhoon Arabie Saoudite
Japanin kieltäytyminen osallistumasta GCAP-ohjelmaan ei näytä luopuneen Riadista hankkimasta neljäkymmentä Typhoon lisäsuunnitelmia, nyt kun Berliini on poistanut veto-oikeutensa.

Tokion veto oli järkevä. Empiirinen sääntö onkin, että monimutkaisen järjestelmän, kuten taistelulentokoneen, kustannukset ja suunnitteluajat kasvavat osallistujamäärän neliöjuuren myötä. Siten kahden kumppanin ohjelma on 1,4 kertaa kalliimpi ja pidempi kuin yhden toimijan toteuttama sama ohjelma, mutta maksaa vain 70 % kunkin osallistujan henkilökohtaisesta kehityksestä.

Lisäksi mitä enemmän osallistujia on, erityisesti suunnittelun alkuvaiheessa, sitä enemmän rajoituksia kukin osallistuja asettaa, ja siksi sitä raskaampi ja monimutkaisempi laite lopulta on. Tämä, mainitsematta edes toisinaan toimijoiden välisiä yhteensopimattomia odotuksia, jotka edellyttävät merkittäviä luopumista tai, kuten usein tapahtuu, ohjelmasta luopumista.

Ei kuitenkaan kestänyt kauan, kun Lontoo ja Rooma toipuivat tämän epäonnistumisen jälkeen. Todellakin, Italian puolustusministerin Guido Crosetton äänellä, kolme kumppania ovat ilmoittaneet, että ne ovat nyt valmiita ottamaan vastaan ​​uusia osallistujia ohjelmaansa, kun tämä ensimmäinen suunnitteluvaihe on saatu päätökseen vuodesta 2026 alkaen.

Belgian tulo ja FCAS-ohjelman lähentyminen Ruotsiin

Tämä ilmoitus tuli samana päivänä kuin vuoden alussa Emmanuel Macronin virallinen vierailu Ruotsiin, kun taas Ruotsin viranomaiset ilmoittivat antavansa itselleen kaksi vuotta aikaa arvioida tarpeitaan ja vaihtoehtojaan aloittaakseen Gripenin seuraajan kehittämisen.

FCAS-ohjelman NGF
FCAS-ohjelma toivottaa tervetulleeksi Belgian vuonna 2025 ja ehkä Ruotsin vuonna 2026.

On selvää, että Ruotsin mahdollinen osallistuminen FCAS-ohjelmaan tulee olemaan asialistalla keskusteluissa ja neuvotteluissa, joita johtavat Ranskan presidentti ja hänen Tukholmaan matkaava puolustusministeri ruotsalaisten kollegojensa kanssa. Varsinkin kun Ruotsi oli alun perin pieni kumppani brittiläisessä FCAS-ohjelmassa ja Tempest fighterissa GCAP-ohjelman lähtökohtana.

FCAS:ää pilotoivat Pariisi, Berliini ja Madrid ovat myös ottaneet pientä johtoasemaa GCAP:iin nähden, sillä Belgia on jo liittynyt ohjelmaan tarkkailijana ja sen pitäisi liittyä siihen vuodesta 2025 alkaen eli ennen alkuperäisen tutkimuksen päättymistä. Vaihe 1B, joka päättyy vuonna 2027, aloittaa demonstraatioiden ja sitten prototyyppien suunnittelun.

Poliittisten ja kaupallisten kysymysten ja teollisten vaikeuksien välillä on vaikea löytää tasapainopiste

On selvää, että nämä kaksi eurooppalaista ohjelmaa ovat hiljattain aloittaneet teollisen ja kaupallisen yhteistyön yrittääkseen tuoda yhteen muita kumppaneita Euroopassa ja sen ulkopuolella.


Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa.

Meta-Defense täyttää 5 vuotta!

LOGO meta Defense 114 Kansainvälinen teknologinen yhteistyö Puolustus | Puolustusuutiset | Saksa

- 20% Classic- tai Premium-tilauksellasi koodi Metanniv24, jusqu'au vain 21. toukokuuta !

Tarjous voimassa 10.-21. uuden Classic- tai Premium-, vuosi- tai viikkotilauksen verkkotilaukselle Meta-Defense-verkkosivustolla.


Jatkoa ajatellen

1 KOMMENTTI

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit