Kuinka tekoälyä tukevat hyökkäysdroonit ravistelevat globaalia strategista yhtälöä?

Viime kuukausina ilmoitukset ovat moninkertaistuneet uuden sukupolven tekoälyllä varustettujen hyökkäysdroneiden kehittämisestä niiden tehokkuuden vahvistamiseksi Venäjällä, Kiinassa, Iranissa ja jopa Pohjois-Koreassa.

Tämän uuden sukupolven droonien saapuminen ei suinkaan ole anekdoottista sotilaallinen pitkän kantaman, jonka tehokkuus on osoitettu Ukrainassa Shahed 136:lla, luo uuden iskukapasiteetin vihollisen strategisia infrastruktuureja vastaan ​​sekä sen puolustusjärjestelmää vastaan, jonka vaikutukset ovat lähellä niitä, joita voidaan saavuttaa ydinaseista.

Vaikka asejärjestelmiä, jotka pystyvät tarjoamaan tehokasta puolustusta näitä uusia droneja vastaan, ei ole vielä löydetty, voimme odottaa, että niiden taktinen ja strateginen potentiaali sekä erityisen alhainen budjetti ja teknologinen pääsylippu aiheuttavat syvän mullistuksen maailmanlaajuisessa strategisessa maailmassa. Toisen maailmansodan päättymisestä lähtien luotu yhtälö, joka perustuu yksinomaan ydinaseisiin.

Shahed 136 pitkän kantaman hyökkäysdroneiden käyttö Ukrainan siviiliinfrastruktuuria vastaan

Syyskuusta 2022 lähtien Venäjän joukot laukasivat uuden aseen perinteisten ballististen ja risteilyohjusten ohella. iskeä Ukrainan kaupunkeihin Kiovaan, Dniproon, Kremetchoukiin, Zaporozhyeen ja Harkovaan. Kaukana teknisistä aseista, joita länsi alkoi toimittaa Ukrainan joukoille, se oli halpa drone, helppo valmistaa ja jonka Venäjä hankki suuria määriä Iranista, Shahed-hyökkäysdroni.

Shahed-136 hyökkäysdrooneja
Iranilainen Shahed 136 pitkän kantaman hyökkäysdroni paljastettiin ensimmäisen kerran joulukuussa 2021, ja sitä käytettiin taisteluissa Ukrainassa syyskuusta 2022 alkaen.

Ensimmäistä kertaa droneja käytettiin strategisten tehtävien suorittamiseen, nimittäin siviiliinfrastruktuuriin ja jopa vihollisen väestöön iskemiseen. Sillä oli vain 2,5 m siipien kärkiväli ja 200 kg, mutta se kykeni kulkemaan jopa 2 km MD-000-mäntämoottorillaan ja osumaan tarkasti kohteeseen satelliittiohjauksensa ansiosta räjäyttäen 550-30 kg:n sotilaallisen panoksensa.

Ennen kaikkea sen noin 20–40 000 dollariksi arvioitu tuotantohinta ei ollut oikeassa suhteessa Moskovan siihen asti käyttämien risteilyohjusten, kuten Kalibrin ja Kh-55:n, mutta myös sen torjuntaan käytettyjen ohjusten hintaan.

Vaikka Venäjän pitkän matkan ammusten varastot alkoivat tyhjentyä, Iranin Venäjälle toimittamat noin 800 Shahed 136 -konetta antoivat Venäjän joukoille mahdollisuuden ylläpitää merkittävää painetta Ukrainan ilmatorjuntaan, joka oli pakko ottaa käyttöön ja ottaa käyttöön maan suojelemiseksi. strateginen infrastruktuuri. Ne aiheuttivat myös merkittävän ammusten kulutuksen ja DCA-joukkojen hajauttamisen Ukrainan armeijalle.

Siitä lähtien Shahed 136 ja sen Venäjällä paikallisesti valmistettu versio, nimeltään Geran-2, on ollut käytetään järjestelmällisesti risteilyohjusten ja ballististen ohjusten iskujen lisäksi contre Ukrainan siviili- ja sotilaallinen infrastruktuuri, usein houkutellakseen tulta DCA:lta, jonka oletetaan suojelevan niitä, ja siten lisätäkseen itse ohjusten tehokkuutta, jotka ovat paljon tuhoisampia.

Kohti tekoälyllä varustettujen ja tehokkaampien hyökkäysdroneiden toista sukupolvea

Uusia malleja pitkän kantaman hyökkäysdrooneista on sittemmin käytetty joko Ukrainassa tai Houthi-kapinallisten ja Iranin apujoukkojen toimesta Jemenissä ja Irakissa. Tämä koskee Shahed 238:aa, 136:n evoluutiota, joka on varustettu pienellä reaktorilla, ja sen matkanopeus on arviolta 600-800 km/h, kun vanhan mallin nopeus on vain 185 km/h.

Shahed 238 -hyökkäysdrooni
Teheranin mukaan Shahed 238 -drone on varustettu suihkuturbiinilla ja siinä olisi AI. Venäjä on kehittänyt oman versionsa dronista, nimeltään Geran-3, joka on myös varustettu tekoälyllä.

Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 sotilaalliset droonit ja robotit | Puolustusanalyysi | Venäjän ja Ukrainan konflikti

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit