Puolustuseurobondit Euroopan armeijoiden nykyaikaistamiseen, Kaja Kallasin ehdotus

Viron pääministeri Kaja Kallas ehdotti Münchenin turvallisuuskonferenssin yhteydessä Eurobond Defense -rahaston perustamista 100 miljardin euron investointirahaston perustamiseksi, jolla rahoitetaan Euroopan armeijoiden modernisointia.

Ilman, että idea olisi erityisen omaperäinen, koska se on mallinnettu Covid-kriisistä tai jopa äskettäin, se syntyy tällä kertaa kontekstissa, joka voisi hyvinkin antaa sen muotoutua samalla kun Venäjän armeijoiden voiman nousun yhteinen toiminta , ja pelko Donald Trumpin palaamisesta soikeaan toimistoon, on eurooppalaisten kanslerien huolenaiheiden ydin.

Taloudellinen todellisuus, joka mahdollisti Corona-obligaatioiden ilmaantumisen neljä vuotta sitten, on nyt kuitenkin hyvin erilainen. Moniin haasteisiin on myös puututtava, jotta puolustusalan euro-obligaatiot voivat toteutua tehokkaaksi välineeksi vastata Eurooppaa nykyään uhkaaviin turvallisuushaasteisiin.

Viron pääministeri Kaja Kallas suosittelee eurooppalaisen rahaston perustamista armeijoiden modernisoimiseksi puolustusvoimien eurobondilla.

Erittäin aktiivinen Venäjän uhkaa vastaan, kun Kaja Kallas valittiin Viron presidentiksi vuonna 2018 ja sitten pääministeriksi kolme vuotta myöhemmin, Kaja Kallas on jälleen kerran tukenut eurooppalaisten armeijoiden ja Euroopan tuen oleellista vahvistamista Kiovassa. puhui Münchenin turvallisuuskonferenssissa 2024.

Viron valtionpäämiehelle nykytilanteella on koko Eurooppaa koskeva eksistentiaalinen ulottuvuus, kuten Covid-kriisin aikana, ja siksi se edellyttäisi samanlaisia ​​tukitoimenpiteitä kuin silloin toteutettiin erityisesti eurooppalaisen rahaston kautta. eurooppalaisten armeijoiden nykyaikaistaminen, jota rahoitetaan keskinäisellä velalla euro-obligaatioiden muodossa.

Eurobond-puolustus Kaja Kallas
Kaja Kallas europarlamentissa.

Kaja Kallasen mukaan Euroopan unionilla olisi tämän prosessin kautta mahdollisuus luoda 100 miljardin euron rahasto mm. Covid-kriisin aikana toteutetuista NextGenerationEU- ja SURE-ohjelmista 723,8 miljardilla eurolla ja 100 miljardilla eurolla Euroopan elvytyssuunnitelman ja Euroopan valtioiden hätätoimenpiteiden rahoittamiseen. Euroobligaatioita kutsuttiin tuolloin myös Corona-obligaatioiksi.

Euro-obligaatioiden käyttö Euroopan komissiossa Covid-kriisin aikana: Corona-obligaatiot

Ajatus on jotain houkuttelevaa. Itse asiassa monet Euroopan maat joutuvat nykyään vaikeuttamaan julkisen talouden alijäämiensä, valtionvelkansa tai jopa molempien ponnisteluja armeijansa nykyaikaistamiseksi.

Kuitenkin toisaalta Venäjän kasvava uhka, jota toisaalta Donald Trumpin mahdollinen valinta edustaa ja Ukrainalle annettavan sotilaallisen avun olennainen lisääntyminen, lisää tarvetta modernisoida armeijoita 20 vuoden kriittisen ajan jälkeen. aliinvestoinnit puolustukseen, hätäkriteeri, joka ei täytä Euroopan viranomaisten odottamaa varovaista hallintoa.

Tässä yhteydessä euro-obligaatiot tarjoaisivat tehokkaan ja nopean ratkaisun, mutta ei ilman seurauksia. Näin ollen Euroopan komissio, eivätkä valtiot itse, ottaisi Euroopan keskuspankilta edullisen korkolainan, kuten Covid-kriisin aikana tapahtui, jakaakseen varat uudelleen lainojen muodossa ja ohjatakseen valtioiden antamaa apua.

Tämä lähestymistapa mahdollistaisi samanaikaisesti lainanoton korolla, joka on usein paljon alhaisempi kuin korko, jolla valtiot voivat rahoittaa itsensä markkinoilla, hyödyntäen tosin "säästöllisimpien" Euroopan maiden julkista hallintoa kohtaan osoittamaa luottamusta. terveellisin. Lisäksi osa tuesta on suoraa, joten se ei lisäisi valtion velkaa, vaikka kumpaakaan ei otettaisi huomioon julkisen talouden alijäämissä.

Naton harjoitus
Nykyään eurooppalaiset armeijat eivät pysty nykyaikaistamaan ja vahvistamaan itseään riittävän nopeasti muuttuvien uhkien edessä.

Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Logo Metadefense 93x93 2 Armed Forces Financing Solutions | Puolustusanalyysi | Asevoimien budjetit ja puolustusponnistelut

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

1 KOMMENTTI

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit