Onko sähkötykin tulevaisuus pienkaliipereissa ja ilmatorjuntapuolustuksessa?

Jos Yhdysvallat lopetti sähkötykki- tai rautatykkiohjelmansa vuonna 2021, muut ohjelmat ympäri maailmaa ovat jatkaneet tällä tavalla ja näyttävät nyt saavuttavan tiettyä teknologista kypsyyttä.

Tämä koskee erityisesti kiinalaista ohjelmaa, joka näyttää olevan yhä lähempänä toimintatestejä, jos uskomme tästä hankkeesta vastaavien kiinalaisten insinöörien viimeaikaisia ​​lausuntoja. Mutta Kiina ei ole ainoa, joka pääsee lähemmäksi toimivaa ratkaisua, vaan myös Japani ja Ranska ovat siirtymässä sinne nopeasti.

Näillä ohjelmilla on samanlaisen aikataulun lisäksi yhteinen teknologinen lähestymistapa. Todellakin, kaukana siitä, että he pyrkivät jäljittelemään suuren kaliiperin amerikkalaista järjestelmää, korvaamaan perinteisen tykistön, he kaikki kääntyivät paljon pienempikaliiperisiin ammuksiin tehdäkseen ilmatorjunta-, ohjustentorjunta- ja drone-järjestelmiä, joilla on ainutlaatuiset ominaisuudet ja merkittäviä.

Miten sähkötykki eli Railgun toimii?

Ruudin ilmestymisestä Kiinaan 1000-luvulla lähtien tykit, haubitsat ja muut tuliaseet ovat kaikki toimineet samalla tavalla. Palaessaan jauhe vapauttaa suuren määrän kuumaa kaasua, joka työntää ammuksen aseen piippuun ja antaa sille sen liikeradan.

rautatiease sähkötykki kiinalainen LST
Yksi lähikuvista Kiinan laivaston LST:hen testattavaksi asennetusta kiinalaisesta Railgunista

Kymmenen vuosisadan aikana on tietysti tapahtunut monia edistysaskeleita, olipa kyse sitten ruuvien laadusta, putkien vastusta ja pituudesta, ammusten laadusta jne. Siten nykyaikaisilla tykistöjärjestelmillä on erittäin korkea suorituskyky. Toinen maailmansota, jonka kantama on usein yli kolminkertainen tietyllä kaliiperilla ja vertaansa vailla oleva tarkkuus.

Sähköase käyttää sähkömagneettista kenttää antamaan kiskolle sijoitetulle ammukselle sen alkunopeuden. Teoreettisesta näkökulmasta tämä ratkaisu tarjoaa lukuisia etuja, kunhan käytettävissä on tehokas sähkölähde.

Erityisesti se mahdollistaa jauhevaraston luopumisen, joka on sekä iso että erityisen vaikea kuljettaa ja joka aiheuttaa merkittäviä riskejä taistelussa. Lisäksi sen avulla on mahdollista antaa ammukselle alkunopeus, joka on paljon suurempi, samalla putken pituudella kuin jauhepropulsiolla, mukaan lukien yliäänikynnyksen yli.

Itse asiassa se mahdollistaa sellaisten kantojen tai korkeuksien saavuttamisen, joihin tavanomaiset tykistöjärjestelmät eivät pääse. Niinpä Yhdysvaltain laivasto arvioi testiensä aikana, että sen Rail Gun -ohjelma voisi saavuttaa 200 km:n kantomatkan 7 Machin ulostulonopeudella ja jopa yli 350 km:n, jos tämä nopeus nostettaisiin 10:een.

Amerikkalaisen suuren kaliiperin Railgun-ohjelman umpikuja

Railgun ei kuitenkaan ole ilman rajoituksia. Kuten aiemmin todettiin, sillä on oltava käytettävissään merkittävää sähkötehoa, kuten suurienergisiä armeijoita, lasereita tai mikroaaltouunikanuoneja.

Railgun Yhdysvaltain laivasto
Yhdysvaltain laivaston ohjelma hylättiin heinäkuussa 2021

Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Railgun Electric Cannon | Puolustusanalyysi | YHDYSVALLAT

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit