Tarvitseeko ranskalainen pelote lisää SSBN 3G -sukellusveneitä?

20. maaliskuuta pidettiin ensimmäisen uuden SSBN 3G -sukellusveneen ensimmäisen metallilevyn leikkaamisen seremonia, Ranskan pelotteen keskeinen osa, laivaston esikuntapäällikön amiraali Vaujourin, puolustusvoimien kenraalin edustajan Emmanuel Chivan ja Naval Groupin toimitusjohtajan Eric Pommelletin läsnä ollessa Cherbourgin laivaston ryhmässä, jossa kaikki ranskalaiset sukellusveneet rakennetaan.

Tällä seremonialla alkaa yksi tärkeimmistä ranskalaisista teollisista hankkeista, joita on koskaan toteutettu. Ballistisen ydinsukellusveneen suunnittelua ja rakentamista pidetäänkin usein yhtenä monimutkaisimmista teollisista ja teknologisista aiheista, ainakin yhtä paljon kuin raskaan avaruusaluksen tai ydinlentokoneen.

Tämän teknologisen haasteen ja näiden alusten ja niiden strategisten aseiden synnyttämiseen tarvittavien valtavien investointien lisäksi tämä ohjelma sisältää myös Ranskan ydinpelotteen sukellusvenekomponentin tulevaisuuden, juuri sen, joka kantaa maan henkivakuutuksen.

Kuitenkin monet asiantuntijat kyseenalaistavat SSBN 3G -ohjelman muodon. Itse asiassa, jos se ottaa tällä hetkellä käytössä olevan Le Triomphant -luokan 4 SSBN:n muodossa, kylmän sodan aikana edeltävä SSBN koostui kuudesta Le Redoutable -luokan SSBN:stä.

Voiko Ranska tyytyä vain neljän SSBN:n laivastoon vai onko sen palattava kuuden aluksen laivastoon, kuten 4- ja 6-luvuilla?

Ranskan pelotteen 4 SSBN -muodon alkuperä

Siksi ensimmäinen ranskalainen SSBN-laivasto koostui alun perin kuudesta aluksesta. Tämän muodon ansiosta strateginen valtamerilaivasto pystyi pitämään pysyvästi 2 alusta merellä, kun taas kolmasosa oli valmis laskeutumaan merelle 24 tunnin kuluessa ja neljäs 30 päivässä. Viides alus oli harjoittelussa ja kuudes määräaikaishuolto.

SSBN Voittaja
Ranskan laivasto käytti 6 Le Retouble -luokan SSBN:ää 70-, 80- ja 90-luvuilla.

Pysyvästi liikkumattomalla aluksella tämä muoto mahdollisti ranskalaisen pelotteen ja toisen iskuasennon rakentamisen viiden käytettävissä olevan aluksen laivastolle, joista kaksi oli partiossa.

Redoutablesilta 90-luvun alkupuolelta tulevien SSBN-numeroiden suunnittelu aloitettiin vuonna 1981. Näin ollen tämän suunnitellun laivaston muoto pysyi ennallaan, kuuden laivan kohdalla. Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen tämä muoto pienennettiin neljään laivaan.

Silloin oli kysymys ranskalaisen pelotteen muodon mukauttamisesta tiukan ranskalaisen riittävyyden oppiin ja samalla useiden kymmenien miljardien frankien säästämisestä. Lisäksi puolustusministeriö arvioi, että koska nämä uudet alukset ovat paljon hienovaraisempia kuin ne, jotka ne korvaavat, ja aseistettu paljon tehokkaammilla ohjuksilla, koon pienentäminen ei heikennä Ranskan peloteasennon todellisuutta.

90-luvun lopusta lähtien Strategic Oceanic Force -joukkojen asento supistui siten yhteen SSBN:ään partiossa, toiseen alukseen, joka oli valmiustilassa 24 tunnin kohdalla, ja kolmanteen, joka voitiin ottaa käyttöön 30 päivän kuluttua. Neljäs alus jäi määräaikaishuoltoon.

Venäjän sukellusveneuhan kehitys viime vuosina

On selvää, että tämä asento oli suurelta osin tyydyttävä vuosituhannen 20 ensimmäisen vuoden aikana. Muista, että vuosina 2008 ja 2009 Venäjän laivasto ei kyennyt varmistamaan strategisen vedenalaisen partioinnin jatkuvuutta yli kolmanneksella ajasta.

Borei-A-sukellusvene
Venäjän laivasto modernisoi intensiivisesti strategista ja taktista sukellusvenelaivastoaan.

Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Pelotepolitiikka | Puolustusanalyysi | Ydinaseet

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

2 Kommentit

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit