MGCS: Pariisi ja Berliini vahvistavat tulevan eurooppalaisen panssarivaunun teollisen jakamisen

Pitkään uhattuna sekä armeijoiden välisten odotusten erojen että teollisen jakamisen jännitteiden vuoksi MGCS-ohjelma, jonka pitäisi mahdollistaa taistelutankkien korvaaminen Leopard 2 Saksalaisilla ja ranskalaisilla Leclercillä vuoden 2040 tienoilla oli epävarma tulevaisuus, kunnes maiden valvontaministerit päättivät ottaa sen käsiinsä viime syyskuussa.

Kun maiden armeijat yhdistivät vuoden alussa näkemyksensä siitä, millainen tämän tulevan ohjelman pitäisi olla, nyt oli tarve tarttua herkimpään kitkakohtaan, teolliseen jakamiseen, samalla kun Rheinmetallin ja Nexterin väliset jännitteet, oli melkein räjäyttänyt tulevan eurooppalaisen panssarivaunun.

Maiden puolustusministerit Sébastien Lecornu ja Boris Pistorius ovat juuri ilmoittaneet, että tämä, niin ratkaiseva kuin vaikeakin askel, oli juuri saavutettu ja että on päästy sopimukseen teollisuuden jakamisesta eri teollisuuden toimijoiden välillä. Tämä ohjelma.

MGCS-ohjelma, jolla on kaoottinen kehityskulku vuodesta 2015

Vuoden 2015 julkaisunsa jälkeen MGCS-ohjelma on käynyt läpi eri vaiheita, joiden intensiteetti vaihtelee. Vaatimattoman alun jälkeen se herätti uutta kiinnostusta vuonna 2017, ja siitä tuli yksi pilareista Emmanuel Macronin ja Angela Merkelin aloitteelle Defence Europe synnyttämiseksi.

MGCS saksalainen visio
Saksalainen visio MGCS:stä, jonka Saksan armeija esitteli tammikuussa 2024

Nopeasti kuitenkin ilmeni eroja ensin Ranskan ja Saksan armeijoiden odotusten välillä, sitten teollisen jakamisen alueella, kun Bundestag määräsi Saksan Rheinmetallin liittymään ohjelmaan vuonna 2019.

Yli kolmen vuoden ajan ohjelma pysyi lähes pysähdyksissä, mikä herätti vakavia epäilyksiä sen kestävyydestä. Samaan aikaan taistelutankkimarkkinoiden elpyminen sai Saksan teollisuuden suunnittelemaan Leopard 2A8, A7:n kehitys, mukaan lukien erityisesti APS Trophy, punnitus uusi uhka MGCS-kalenterille, joka alun perin suunniteltiin vuodeksi 2035 ja joka voisi itse asiassa kannibalisoida saksalaisen tankin markkina-osoitteen.

Vuoden 2023 alussa ohjelma oli uhattuna siinä määrin, että jopa teollisuustyöntekijät ja armeija näyttivät järkyttyneiltä ja toisinaan masentuneilta edistymisen puutteesta, kun taas ranskalais-saksalaiset jännitteet alkoivat ilmaantua julkisuuteen.

Kuten FCAS-ohjelmassa, joka myös kävi läpi voimakkaan turbulenssialueen, se oli välttämätöntä Ranskan ja Saksan puolustusministerit ottavat asian takaisin omiin käsiinsä syyskuussa 2023, jotta se saadaan takaisin raiteilleen. Muutamaa viikkoa myöhemmin maat ilmoittivat Italian liittymisestä ohjelmaan, ja tammikuun alussa armeija ja Bundeswehr onnistuivat vihdoin kohdistamaan odotuksensa, elvyttämään ohjelman.

Tasapainoinen sopimus teollisuuden jakamisesta valmistajien välillä

Sen käynnistämiseksi uudelleen ja turvaamiseksi puuttui siis vain teollista jakamista koskeva sopimus. Juuri tähän pyrkivät Ranskan asevoimien ministeri Sébastien Lecornu ja hänen saksalainen kollegansa Boris Pistorius.

Lecornu Pistorius MGCS
Sebastien Lecornu ja Boris Pistorius Berliinissä keskustelevat MGCS-ohjelmasta heinäkuussa 2023

Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 MBT Panssarivaunut | Puolustusuutiset | Saksa

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit