Onko hyökkäysdroneiden uhka pinta-aluksiin ohimenevä?

Helmikuun puolivälissä 2024 yhdysvaltalaisen CBS-kanavan hankkima raportti korosti hyökkäysdroneiden uhkaa pinta-aluksiin ja erityisesti Yhdysvaltain laivaston hävittäjiin ja risteilijöihin.

Hän vahvisti itse asiassa, että Punaisellamerellä ja Adeninlahdella lähetetyt amerikkalaiset saattajat olivat jo ampuneet melkein noin sata Standard SM-2- ja SM-6-ilmatorjuntaohjusta, siepata ohjuksia ja erityisesti huthikapinallisten niitä vastaan ​​tai saattamia kauppalaivoja vastaan ​​laukaisemia droneja.

Nämä Houthi-dronit, kuten ukrainalaisten käyttämät pintadronit Punaisellamerellä, ovat luoneet uuden uhan, jota vastaan ​​liittoutuneiden merivoimien saattajayksiköt eivät ole tehokkaasti varustettuja, mikä aiheuttaa nopean ja tehottoman kalliiden ilmatorjuntaohjusten käytön korvaamaan merellä ammutut ohjukset. Tilanne on vielä huolestuttavampi Venäjän laivastolle, joka on joutunut lopettamaan suurimman osan merivoimista Mustallamerellä.

Näissä olosuhteissa on esitetty monia ääniä sotilasalusten drone-uhan korostamiseksi ja kyseenalaistaen valtioiden kannalta kalliin sotilaallisen pintalaivaston varustamisen, joka ei pysty suojaamaan näiltä halvoilta droneilta, jotka voidaan käytetään samanaikaisesti suuria määriä, kyllästämään puolustusta ja voittamaan ne.

Joten, allekirjoittavatko droonit kuolemantuomion suurille laivaston pintayksiköille? Tämä ei ole läheskään varmaa, koska näihin uhkiin vastaamiseksi on jo olemassa paraatteja, ja niitä järjestetään aktiivisesti sotilasaluksilla.

Hyökkäysdroneiden massiivinen käyttö Punaisellamerellä ja saattajalaivojen myymälöiden ehtyminen

Hyökkäysten alkamisesta marraskuussa 2023 huthi-kapinalliset ovat laukaisseet 300–350 dronea sekä noin sata laivojen vastaista ohjusta noin XNUMX hyökkäykseen Punaisellamerellä ja Adeninlahdella risteileviä kauppa-aluksia vastaan. sekä kahtakymmentä tällä alueella toimivaa länsimaista hävittäjää ja fregattia vastaan ​​heidän suojelemiseksi. Useat kauppa-alukset vaurioituivat, ja Belizen lipun alla purjehtiva rahtilaiva, Rubymar upposi näiden iskujen jälkeen 2. maaliskuuta 2024.

Rahtialus Rubymar upposi Punaisellamerellä
Rubymar-rahtilaiva upposi Houthi-hyökkäysdroneiden osuman jälkeen maaliskuun alussa 2024

Tämän kaupallisen liikenteen suojelemiseksi tämän Houthi-kampanjan "Palestiinan asian tukemiseksi" alusta lähtien Yhdysvaltain laivasto, mutta myös kuninkaallinen laivasto, Ranskan laivasto sekä useat muut läntisen laivastot ovat käyttäneet hävittäjiä ja fregatteja. Koskaan toisen maailmansodan päättymisen jälkeen länsimaiset laivastot eivät ole ampuneet niin paljon ohjuksia ja ampuneet alas niin monia lentotukialuksia kuin tämän tehtävän aikana.

Muutamia erityistapauksia lukuun ottamatta, jotka koskevat saksalainen fregatti Hessen, Ja tanskalainen fregatti Iver Huitfeldt, Länsimaiset saattaja-alukset, kuten niiden aluksella olevat järjestelmät, suoriutuivat hyvin Houthi-drooneja ja ohjuksia vastaan, mukaan lukien d:n sieppaamat ballistiset ohjukset.Ranskalaiset Aster 30 -ohjukset ja amerikkalainen SM-6.

Houthi-palon voimakkuus vaurioitti kuitenkin nopeasti lähetettyjen saattajien ohjusvarastot ja VLS:n. Ei voida täydentää merellä, nämä alukset ovat ajan mittaan käyttäneet enemmän muita keinoja, kuten lyhyen kantaman maa-ilma-ohjuksia ESSM tai Ram, 127 ja 76 mm laivaston tykistöja jopa heidän koneeseensa olevat helikopterit sieppaamaan Houthi-drooneja, suhteellisen hitaita kohteita ja helppo siepata.

Kuitenkin, mitä tulee kantaman ulkopuolelle jäävien droonien sieppaamiseen kauppa-alusten hyökkäämiseksi, sekä nopeampia risteilyohjuksia, keskipitkän ja pitkän kantaman Aster- ja SM-2-ohjuksia on usein suosittu, mikä kuluttaa nopeasti alusten reservit. rajoittaa siten heidän taistelun autonomiaansa.

Aster fregatti Alsace
Vaikka erittäin tehokkaita, keskipitkän ja pitkän kantaman maa-ilma-ohjuksia ei suunniteltu sieppaamaan kevyitä ja taloudellisia droneja.

Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Surface Fleet | Puolustusanalyysi | CIWS ja SHORAD

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit