Alankomaat, puolustus esimerkki Länsi-Euroopassa?

Vuonna 2015 Alankomaat oli yksi maista, joka omisti vähiten varallisuudestaan ​​armeijoilleen. Säästäväisten, tiukimman johdon omaavien joukkoon luokiteltu Haag näytti silloin olevan Euroopan maiden eturintamassa, joka oli valmis delegoimaan puolustuksensa amerikkalaisten suojelukselle, investoimaan tälle alueelle mahdollisimman vähän.

Yhdeksän vuotta myöhemmin Alankomaiden ja sen armeijoiden esittämät kasvot ovat radikaalisti erilaiset. Maa ei ole vain yksi eurooppalaisista, joka on suostunut puolustusponnistustensa suurimman lisäntymiseen tänä aikana, vaan se on yksi aktiivisimmista ja määrätietoisimmista Ukrainan kannattajista Euroopassa suhteellisella arvolla (sen BKT:hen) sekä absoluuttisessa arvossa.

Siinä määrin, että Haag on päättäväisyydessään tasa-arvoinen Itä- ja Pohjois-Euroopan dynaamisimpien maiden kanssa ja asettuu malliksi monille Euroopan länsimaiden maille, paljon pelokkaammin. päätöksensä lisätä puolustusinvestointejaan tai sotilaallista tukeaan Kiovalle.

Hollannin puolustusbudjetti kasvoi 8 eurosta 21,4 miljardiin euroon vuodesta 2015 vuoteen 2024

Pelkästään yksi arvo tiivistää kaiken Haagin edistymisen vuodesta 2015 lähtien sen käsityksensä tarpeesta tukea puolustusponnistelujaan: 167,5 prosenttia. Tämä on Alankomaiden sopima puolustusbudjetin lisäys vuoden 2015 välillä, jolloin se oli alle 8 miljardia euroa, ja 2024, jolloin se oli 21,4 miljardia euroa.

Hollannin armeijan CV90
Alankomaiden asevoimat osallistuvat valtaviin ponnisteluihin pakotetun jälleenrakennus- ja modernisointityössä sen jälkeen, kun ne ovat olleet vakavasti vammautuneita rauhanedujen vuoksi.

Vielä parempi, Haag ei ​​aio lopettaa tähän, koska maan viranomaiset ovat ilmoittaneet, että tämä budjetti nousee 25 miljardiin euroon vuonna 2025 ja 30 miljardiin euroon vuonna 2030. Alankomaiden puolustusponnistelut ovat siten kasvaneet 1,1 prosentista BKT:sta vuonna 2015 1,95 prosenttiin vuonna 2024 ja asettuvat 2,2 prosentin välille. ja 2,3 prosenttia BKT:stä vuonna 2030, samalla kun saavutetaan Naton asettama tavoite 2 prosenttia vuonna 2025.

Näin ollen inflaatiolla kompensoituna Hollannin armeijoiden budjetti on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa, missä Ranskassa se ei ole edennyt. että » 35 %. Huomioi, että Alankomaiden puolustusponnistelujen todellinen käännekohta ei ole vuodelta 2015, vaan vuodesta 2018, jolloin puolustusbudjetti on kasvanut pelkästään tämän vuoden aikana lähes 12 prosenttia 8,54 miljardista eurosta ja 9,42 miljardista eurosta sitten 10,72 miljardia euroa vuonna 2019 ja 11,48 miljardia euroa vuonna 2020.

Haagin laukaisu oli lento MH17 lähti Amsterdamista ja ammuttiin alas venäläisellä Buk-ohjuksella lentäessään Ukrainan yli. Covid-kriisin jälkeen saavutettiin toinen käännekohta vuonna 2022, ja budjetti kasvoi 11,79 miljardista eurosta vuonna 2021 14,84 miljardiin euroon vuonna 2022 Ukrainan sodan taustalla, mikä tarkoittaa lähes 26 prosentin kasvua yhdessä vuodessa. Panostuksia jatkettiin seuraavina vuosina ja saavutettiin 15,4 miljardia euroa vuonna 2023 (+3,8 %), 21,4 miljardia euroa vuonna 2024 (+40 %) ja 25 miljardia euroa vuonna 2025 (+16,8 %).

Tasapainoiset investoinnit Euroopan ja USA:n välillä puolustuskalustoonsa

Näiden budjettivarojen perusteella Haag on ilmoittanut viime vuosina lukuisista ohjelmista, joiden tarkoituksena on nykyaikaistaa, vahvistaa ja toisinaan laajentaa sen asevoimien voimavaroja.

Hollanti F-35
Tilattuaan alun perin 37 F-35A:ta Alankomaiden ilmavoimat onnistuivat kasvattamaan tämän laivaston 52 hävittäjään, vastaamaan operatiiviseen paineeseen ja voittamaan liiallisen optimismin alkuperäisessä mitoituksessa.

Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Logo Metadefense 93x93 2 Pays-Bas | Actualités Défense | Budgets des armées et effort de Défense

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit