F-35 siirtyy kauemmaksi Yhdistyneistä arabiemiirikunnista

Joulukuun 2021 alussa Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Ranska ilmoittivat allekirjoittaneensa historiallisen 14 miljardin euron sopimuksen, joka liittyy muun muassa 80 lentokoneen hankintaan. Rafale F4 korvaa UAE Mirage 2000-9:n.

Tämä päätös seurasi sitä, että Joe Biden keskeytti mahdollisen sopimuksen Yhdysvaltojen kanssa ostaa Abu Dhabi 50 F-35A:ta ja 9 MQ-9B Gardian-dronejärjestelmää tammikuussa 2021. Yhdysvaltain presidentin kannalta turvallisuus Yhdistyneet arabiemiirikunnat eivät itse asiassa täyttäneet F-35A:n vientivaatimuksia, vaikka ne olivatkin tehneet kiinalaisen Huaweille sopimuksen 5G:n käyttöönotosta maassa.

Sittemmin Emirati F-35A:t on useaan otteeseen kutsuttu uutisiin, joko ilmoittamaan neuvottelujen jatkamisesta tästä aiheesta tai toteamaan, että tällä alalla ei ole ilmeistä edistystä. Sellaisenaan Abu Dhabin ja Washingtonin välillä tällä viikolla käydyt vuotuiset neuvottelut eivät anna Lockheed Martinille juurikaan aihetta optimismiin.

F-35 ei ollut mukana vuosittaisissa neuvotteluissa Washingtonin ja Abu Dhabin välillä

Itse asiassa, neuvotteluja koskeva raportti, vaikka se raportoi merkittävistä edistysaskeleista siviiliteollisuuden ja teknologian alalla sekä tulevien amerikkalaisten suunnittelemien Gardian-droneiden suhteen, amerikkalaisesta salahävittäjästä ei mainita mitään.

Trump 6. tammikuuta 2021
Donald Trump allekirjoitti muun muassa 50 F-35A:ta koskevan Emiratin määräyksen päivää ennen vallansiirtoaan Joe Bidenille.

Muista, että kahden viikon kuluttua tilauksesta 80 Rafale Ranskan kanssa Emiraattien viranomaiset olivat julkistaneet Yhdysvaltojen kanssa käytyjen neuvottelujen päättymisen F-35:stä. Abu Dhabin mukaan vuoden neuvotteluissa ei ollut edistytty, kun Joe Biden keskeytti tämän sopimuksen muutama päivä virkaan astumisen jälkeen.

Itse asiassa viittauksen puuttuminen F-35:stä näissä vuosittaisissa keskusteluissa ei todennäköisesti lupaa hyvää tälle sopimukselle eikä kenties Yhdistyneiden arabiemiirikuntien sekä Saudi-Arabian ja Yhdysvaltojen välisille erityissuhteille, tällä alueella.

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien ja Kiinan lähentymisen haamu

Jos tämä tieto huolestuttaa Washingtonia, se ei ole yllätys, kaukana siitä. Todellakin, ei vain kiinalainen Huawei on saattanut onnistuneesti päätökseen Yhdistyneiden arabiemiirikuntien 5G-verkkoa koskevan sopimuksen, mutta Abu Dhabi ja Peking ovat lähentyneet monilla alueilla jo kolmen vuoden ajan.

Näin ollen ensimmäiset Arabiemiirikuntien ilmavoimien tilaamat kiinalaiset Hongdu L-15A Falcon -koulutuskoneet toimitettiin vuonna 2023, ja ne osallistuvat jo hävittäjiensä koulutukseen.

Hongdu L-15A Falcon
Yhdistyneet arabiemiirikunnat on tilannut 48 Hongdu L-15A Falcon -koulutuslentokonetta Pekingistä.

Mutta epäilemättä maiden välillä aloitetut neuvottelut, jotka koskevat Kiinan sotilastukikohdan mahdollista rakentamista maahan, jotka kykenevät vastaanottamaan kansan vapautusarmeijan joukkoja, pyrkivät estämään kaiken edistymisen F- 35 tässä maassa.


Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Puolustusuutiset | Sotilaslentokoneiden rakentaminen

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit