MBDA valmistaa Aster 15 EC:n, joka on kaksi kertaa tehokkaampi kuin Aster 15

Aster-ohjusperhe laajenee pian Aster 15 EC:n saapuessa. Vuodesta 2001 lähtien palvelukseen tulleet ilmatorjuntaohjukset muodostivat todellisen kulttuurivallankumouksen ilmapuolustuksessa. Ensimmäistä kertaa länsimaalaiset pystyivät itse asiassa luottamaan ei-amerikkalaiseen (tai neuvostoliittolaiseen) järjestelmään varmistaakseen keskipitkän ja pitkän kantaman ilmapuolustuksen kohteilleen tai laivoilleen.

Aster-sarja koostui kahdesta ohjuksesta. Pitkän kantaman tehostimella varustetun Aster 30:n ansiosta ohjus pääsi yli 120 km:n kantamaan ja 20 km:n korkeuteen.

Aster 15 oli kompaktimpi, 4,2 metriä verrattuna 4,9 metriin ja kevyempi, 310 kg verrattuna 450:een. Vaikka se säilytti Aster-perheen äärimmäisen ohjattavuuden ja erittäin tehokkaan aktiivisen tutkahakijan, sille annettiin vain yli 30 km:n kantama, josta 45 km kuitenkin mainitaan usein asiantuntijalehdistössä.

Tuolloin muut keskipitkän kantaman ohjukset saavuttivat vain pienemmän kantaman, 42 km venäläisellä 9M37 Bukilla, 40 km amerikkalaisella ESSM:llä ja 30 km norjalaisella NASAMS:llä.

Sittemmin nämä järjestelmät ovat edistyneet merkittävästi, ja kaikki ovat saavuttaneet 50 kilometrin kantaman, mukaan lukien ESSM, NASAMS ja saksalainen Iris-t SLM, joskus enemmän, 70 km Buk-M9:n 37M3-ohjuksella. Siksi Aster 15:n oli välttämätöntä kehittyä, kuten Aster 30 teki lohkon 0, lohkon 1 ja lohkon 1NT kanssa. Juuri tähän MBDA on nyt omistettu.

Meta-Defense täyttää 5 vuotta!

LOGO meta Defense 114 Ilmatorjunta | Puolustusuutiset | Ilmaiset tuotteet

- 20% Classic- tai Premium-tilauksellasi koodilla Metanniv24

Tarjous voimassa 10.-20. uuden Classic- tai Premium-, vuosi- tai viikkotilauksen verkkotilaukselle Meta-Defense-verkkosivustolla.

Aster-perheen erinomainen käytös Houthi-drooneja ja ohjuksia vastaan

Vaikka se otettiin käyttöön vuonna 2001, Aster-ohjuksella ei ollut koskaan ollut taistelukokemusta, ennen kuin Punaisellamerellä vuoden 2023 lopulla alkaneet taistelut Houthi-drooneja ja laivantorjuntaohjuksia vastaan ​​sekä Ukrainassa ohjuksia ja droneja vastaan.

ASter fregatti Alsace
Ranskan laivaston Languedoc- ja Alsacen fregatit ampuivat yli 22 Aster 15- ja 30 ohjusta Punaisellemerelle.

Eurooppalainen ohjus oli siihen asti osoittanut merkittäviä ominaisuuksia, mutta koelaukausten ja harjoitusten aikana, mukaan lukien kansainväliset, erityisesti Ranskan, Italian ja jopa Ison-Britannian laivaston fregattien ja hävittäjien laivastoversiot.

Koska Aster ei kuitenkaan voinut luottaa "Combat Proven" -merkintään eikä eurooppalaisen ohjusten valmistajan etusijalle pitkän kantaman ilmatorjuntaohjusten alalla, Asterilla oli suuria vaikeuksia vakiinnuttaa asemansa kansainvälisissä kilpailuissa, erityisesti American Patriot, SM-2 ja ESSM vastaan.

Sinänsä kuninkaallisen laivaston, kansallisen laivaston ja Marina Militaren Aster-fregattien intensiivinen käyttö Houthi-drooneja ja risteilyohjuksia vastaan ​​erinomaisella onnistumisasteella merkitsee radikaalia muutosta ohjuksen kuvassa kansainvälisellä näyttämöllä. .

Tämä on erityisen totta, koska ranskalaisesta fregatista Alsace on tullut ensimmäinen eurooppalainen alus, joka onnistui sieppaamaan ei yhtä, vaan kolme ballistista ohjusta torjunta-alukset, jotka työntävät Asterin samalle tasolle kuin American Patriot PAC ja SM-6.

Aster 15 EC -ohjus syrjäyttää Aster 15:n vuonna 2030

Vastatakseen uhan ja kilpailun kehitykseen MBDA on siksi sitoutunut vuonna 2023 kehittämään uusi versio Aster 15:stä. Tämän Aster 15 EC -nimisen ohjuksen on otettava käyttöön vuonna 2030, aluksi ranskalaisen Charles de Gaullen lentotukialuksen 4 SYLVER 43 -järjestelmässä, aluksen kolmannen ja viimeisen suuren teknisen sammutuksen yhteydessä, ennen kuin se sijoitetaan ranskalaisiin fregatteihin. .

Aster 15 EC:n toimintasäde on yli 60 km
Aster 15 EC:n toimintasäde on MBDA:n mukaan yli 60 kilometriä, mikä on huomattavasti parempi kuin ESSM, NASAMS ja IRIS-T SLM.

Tiedot uuden ohjuksen suorituskyvystä ovat toistaiseksi hajanaisia. MBDA:n mukaan sen kantama on kaksi kertaa pidempi kuin Aster 15:llä, yli 60 kilometriä, mikä asettaa ohjuksen takaisin keskipitkän kantaman ohjusten ylempään kantamaan. Myös ohjuksen muut ominaisuudet, erityisesti sen etsijä, kehittyvät vastaamaan kehittyviin uhkiin ja niiden puolustuskykyyn.

Voimme myös ajatella, että jos Aster 15:n toimintasäde kasvaa, tämä voi olla myös transitiivisuuden vuoksi, Asterin 30, aivan kuten kehitys, joka tehdään yhden etsijälle, tapahtuu toisen etsijälle.

Toisaalta, jos Aster 15 EC:n toimintasäde kaksinkertaistuu Aster 15:een verrattuna, voidaan olettaa, että tämä pätee myös sen kattoon, jonka pitäisi saavuttaa helposti tässä tapauksessa 18 km, mikä mahdollistaa ohjus, jota käytetään korkealla sijaitsevia kohteita vastaan, ehkä jopa ballistisia ohjuksia vastaan ​​viimeisessä vaiheessa, hyödyntäen jälleen Aster 30:llä tällä alueella saatuja kokemuksia.

MBDA odottaa uutta kiinnostusta Asteria kohtaan Punaisellamerellä esiintymisen jälkeen

Olipa kyse Ukrainan tarpeista, Ranskan armeijoiden vallan noususta ja operatiivisten reservien muodostamisesta sekä vientikysynnän tyydyttämisestä, MBDA:ta kutsutaan nykyään lisäämään huomattavasti ohjustensa, erityisesti Asterin, tuotantoa. Mistral 3 ja panssarintorjunta Akeron.

MBDA tehdas
MBDA on sitoutunut lisäämään nopeasti Aster-ohjusten tuotantoa.

Ranskan puolustusministeri Sébastien Lecornu jopa uhkasi muutama päivä sitten pakkolunastuksella, jotta ranskalainen ohjusvalmistaja ja erityisesti sen alihankintaverkosto lisäävät Aster-ohjuksen tuotantomääriä ja tuotantovarastojen määrää. takaa jatkuvan ja keskeytymättömän teollisen toiminnan.

Tämä tuotantomäärien kasvu on sitäkin tärkeämpää, koska Ranskan viranomaiset, kuten ohjusvalmistaja, odottavat uutta kiinnostusta tätä asejärjestelmää kohtaan maailmanlaajuisen kysynnän kasvun ja amerikkalaisten tuotantoon liittyvien riskien sekä osoittamien suoritusten vuoksi Punaisellamerellä ja Ukrainassa, myös ballistista uhkaa vastaan.

Tätä näkökohtaa eivät ole välttyneet Raytheon ja Lockheed Martin, jotka valmistavat Patriotin, mutta myös ESSM ja SM-2 ja SM-6. Teollisuusmiehet ovat itse asiassa julkaisseet kaksi artikkelia nopeasti peräkkäin DefenseNews.com-sivustolla, joissa ylistetään Patriotia, ensimmäinen koski sen esityksiä, mukaan lukien Venäjän Kinzhalia vastaan, toinen varten amerikkalaisen teollisen tuotannon kapasiteettia tämän järjestelmän ympärillä.

Saksan European Sky Shield -aloitteen estämät Euroopan markkinat

Kaksi amerikkalaista jättiläistä tietävät itse asiassa, että Aster-järjestelmät, olivatpa sitten maa SAMP/T Mamba tai laivaston PAAMS, ovat siihen asti kärsineet kuvavajeesta verrattuna kilpaileviin amerikkalaisiin järjestelmiin, joita valmistajat ja mielipiteenvälittäjät ovat toimineet tehokkaasti. Yhdysvalloissa, myös Euroopassa.

SAMP/T Mamballa oli kuitenkin erittäin houkuttelevat kustannukset ja ilmatorjunta- ja ballistiset ominaisuudet, jotka olivat verrattavissa, joskus jopa parempia kuin Patriotilla, mukaan lukien tutka, joka tarjoaa 360° peiton, verrattuna Patriotin 120°:een tulevaan saapumiseen asti. AN/MPQ-65-tutkasta. Järjestelmä ei ole kuitenkaan koskaan löytänyt ostajaa Ranskan ja Italian ulkopuolelta, ainakaan toistaiseksi.

IRIS-T SLM
Berliinille ESSI on erittäin tehokas ponnahduslauta Iris-t SLM:n mainostamiseksi eurooppalaisille asiakkaille.

Useiden kuukausien ajan Rooman ja Pariisin Ukrainaan toimittamat järjestelmät sekä eurooppalaisten fregattien ja hävittäjien Aster 15 ja 30 ovat kuitenkin suurelta osin osoittaneet suurta tehokkuutensa lukuisia erilaisia ​​kohteita vastaan ​​droneista ballististen ohjusten hyökkäykseen. mukaan lukien laivojen vastaiset tai yliääniohjukset.

MBDA, kuten Eurosam, MBDA:n, Thalesin ja Leonardon muodostama yhteisyritys, joka rakentaa Asterin ja Mamban, on nyt voimissaan yrittää pakottaa järjestelmää käyttöön myös Euroopassa.

Tämän saavuttamiseksi on kuitenkin tarpeen saada Berliinistä, että SAMP/T liittyy European Sky Shield Initiative -ohjelmaan, jonka Olaf Scholz käynnisti vuonna 2022 ja joka kokoaa yhteen jo 20 maata ja jonka tulisi pian mukaan tulla 22:ta Kreikasta ja Turkista.

Tällä alalla Aster 15 EC:n saapuminen ei yksinkertaista ranskalaisten ja italialaisten neuvottelijoiden työtä. Itse asiassa yli 60 km:n kantama ohjus ylittää selvästi saksalaisen IRIS-T SLM:n, joka saavuttaa vain 40 km:n, josta pitäisi juuri tulla ESSI:n pilari, kun taas Aster 30 on osoittanut ballistisen tehokkuutensa. , ja että Aster Block 1NT saapuu ohittamaan Patriot PAC-3 tällä alueella.

Voi hyvinkin olla näissä olosuhteissa, että ranskalais-italialainen mamba, joka on hyväksytty ESSI:ssä, vakiinnuttaisi nopeasti eurooppalaisen standardin Berliinin ja Yhdysvaltojen suureksi tyrmistykseksi, joille tämä aloite oli erittäin tärkeä. tehokas ponnahduslauta eurooppalaisen ilmatorjuntapuolustuksen hallintaan.

Voimme hyvin kuvitella näissä olosuhteissa saksalaisten innostuksen puutetta ja amerikkalaisten lobbausta estääkseen Ranskan ja Italian ja erityisesti SAMP/T Mamban ja Asterin tulon ESSI-ohjelmaan.

Artikkeli 11. huhtikuuta täysi versio 19. toukokuuta asti

Jatkoa ajatellen

6 Kommentit

  1. "Näissä olosuhteissa voi hyvinkin olla, että ranskalais-italialainen (eikä ranskalais-saksalainen) Mamba, joka on hyväksytty ESSI:ssä, vakiintuu nopeasti eurooppalaiseksi standardiksi Berliinin ja Yhdysvaltojen suureksi tyrmistykseksi. , joille aloite oli erittäin tehokas ponnahduslauta eurooppalaisen ilmatorjuntapuolustuksen hallintaan. »

    • Tiedän, että keskusteluja käydään. Mutta tämä ei tule olemaan yksinkertaista, koska Ranskan (ja Italian) liittyminen ESSI:hen on selvää, että Berliinin on suostuttava SAMP/T:n ja MICA VL NG:n integroimiseen. Ja kuten artikkelissa sanottiin, tämä ei toimi, mutta ei ollenkaan Berliinin eikä Washingtonin edun mukaisesti. Mielestäni meidän on odotettava Scholzin lähtöä, jotta tämä toteutuu.

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit